Currently, there is no weather information available.

Tielenheide

3.657145
 • 4.57143
 • 3.77778
 • 4
 • 4
 • 1.5
 • 3.1
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#Tielenheide

De historische Thielenheide was een zeer uitgestrekt heidegebied dat zich situeerde ten zuiden van Turnhout, tussen de vallei van de Aa en de vallei van de Grote Caliebeek. Tielenheide is het best bewaarde relict van dit eeuwenoud heidelandschap en maakt deel uit van het grote Natura 2000-netwerk van Europese bos- en natuurgebieden. Wandelaars kunnen er van al dat moois genieten.

Volg de boswachter van Tielenheide via https://www.instagram.com/boswachter_krom/

 

De troeven

 • Gevarieerd gebied enkel voor wandelaars
 • Voormalig militair domein
 • Broedgebied van nachtzwaluw, boompieper en boomleeuwerik
 • Begrazing door schapen en konikpaarden
 • Reliëfrijk heide- en duinlandschap met vennen
 • Concerten van boomleeuwerik, veldkrekel, nachtzwaluw, …
Toon meer informatie

700.000 miliciens

In 1946 opende het opleidingscentrum (nr.3) voor miliciens in Turnhout (kazerne Blairon). Tielenheide was het oefenterrein TH1 van de kazerne en tot de afschaffing van de dienstplicht in 1994 volgden hier ca. 700.000 miliciens hun eerste maand opleiding. Gepakt en gezakt kwamen de miliciens van de kazerne naar Tielenheide gestapt om de conditie aan te scherpen en allerhande basistechnieken aan te leren. Ook een driedaags kampeerverblijf in bos en hei maakte deel uit van het programma.

Variatie troef

Tielenheide is een gevarieerde heide dankzij de afwisseling van landduinen, vennen, jonge en oude droge heide,  natte heide en kleine bossen. Hierdoor vinden heel wat dieren en planten er een geschikt leefgebied. Op de droge duinbodems vinden we zowel heide, grazige plekken, soortenrijke korstmosvegetaties als nauwelijks begroeide zandplekjes. Dergelijke open, zandige plekjes zijn belangrijk voor insecten zoals graafwespen, graafbijen, mierenleeuwen, veldkrekels, … .

De geleidelijke overgangen van heide naar bos vormen het ideale leefgebied voor boomleeuwerik, nachtzwaluw en bruine eikenpage. Deze in Vlaanderen bedreigde dagvlinder heeft hier één van de laatste bolwerken in Vlaanderen. Langs de vennen groeien zonnedauw, dophei en klokjesgentiaan.

Traditioneel beheer

Het beheer streeft naar een gevarieerde, structuurrijke heide met open zand en geleidelijke overgangen naar streekeigen loofbos. Dit gebeurt door begrazing, maaibeheer en hakhoutbeheer.

Genieten van de heide

Via aangeduide wandelpaden kan je het gebied verkennen. Honden of andere huisdieren zijn enkel welkom op de korte wandelroute. Dit omwille van mogelijke interactie met grazers (schapen en paarden) of verstoring van zeldzame grondbroeders zoals boomleeuwerik, nachtzwaluw en boompieper. Deze zeldzame vogelsoorten hebben hier een belangrijke populatie en zijn erg gevoelig voor verstoring.

 • Wandelpad

  Aangeduid wandelpad, opgelet honden enkel toegelaten op de korte wandelroute.

  kaart

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Tielenheide is gelegen in Turnhout. Voor de ingang van het gebied kan je best straat t.h.v. Leiseinde 26 inrijden. 

Ingang

Leiseinde, 2300 Turnhout

Openbaar vervoer

Tielenheide is moeilijk bereikbaar met openbaar vervoer.

 

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.6 (7 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.8 (9 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4 (4 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4 (3 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 1.5 (2 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.1 (10 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt