- Overzicht
- Commentaren (0)
- Praktische info
#Tielenheide
De historische Thielenheide was een zeer uitgestrekt heidegebied dat zich situeerde ten zuiden van Turnhout, tussen de vallei van de Aa en de vallei van de Grote Caliebeek. Tielenheide is het best bewaarde relict van dit eeuwenoud heidelandschap en maakt deel uit van het grote Natura 2000-netwerk van Europese bos- en natuurgebieden. Wandelaars kunnen er van al dat moois genieten.
Volg de boswachter van Tielenheide via https://www.instagram.com/boswachter_krom/
De troeven
- Gevarieerd gebied enkel voor wandelaars
- Voormalig militair domein
- Broedgebied van nachtzwaluw, boompieper en boomleeuwerik
- Begrazing door schapen en konikpaarden
- Reliëfrijk heide- en duinlandschap met vennen
- Concerten van boomleeuwerik, veldkrekel, nachtzwaluw, …
700.000 miliciens
In 1946 opende het opleidingscentrum (nr.3) voor miliciens in Turnhout (kazerne Blairon). Tielenheide was het oefenterrein TH1 van de kazerne en tot de afschaffing van de dienstplicht in 1994 volgden hier ca. 700.000 miliciens hun eerste maand opleiding. Gepakt en gezakt kwamen de miliciens van de kazerne naar Tielenheide gestapt om de conditie aan te scherpen en allerhande basistechnieken aan te leren. Ook een driedaags kampeerverblijf in bos en hei maakte deel uit van het programma.
Variatie troef
Tielenheide is een gevarieerde heide dankzij de afwisseling van landduinen, vennen, jonge en oude droge heide, natte heide en kleine bossen. Hierdoor vinden heel wat dieren en planten er een geschikt leefgebied. Op de droge duinbodems vinden we zowel heide, grazige plekken, soortenrijke korstmosvegetaties als nauwelijks begroeide zandplekjes. Dergelijke open, zandige plekjes zijn belangrijk voor insecten zoals graafwespen, graafbijen, mierenleeuwen, veldkrekels, … .
De geleidelijke overgangen van heide naar bos vormen het ideale leefgebied voor boomleeuwerik, nachtzwaluw en bruine eikenpage. Deze in Vlaanderen bedreigde dagvlinder heeft hier één van de laatste bolwerken in Vlaanderen. Langs de vennen groeien zonnedauw, dophei en klokjesgentiaan.
Traditioneel beheer
Het beheer streeft naar een gevarieerde, structuurrijke heide met open zand en geleidelijke overgangen naar streekeigen loofbos. Dit gebeurt door begrazing, maaibeheer en hakhoutbeheer.
Genieten van de heide
Via aangeduide wandelpaden kan je het gebied verkennen. Honden of andere huisdieren zijn enkel welkom op de korte wandelroute. Dit omwille van mogelijke interactie met grazers (schapen en paarden) of verstoring van zeldzame grondbroeders zoals boomleeuwerik, nachtzwaluw en boompieper. Deze zeldzame vogelsoorten hebben hier een belangrijke populatie en zijn erg gevoelig voor verstoring.