Currently, there is no weather information available.

De Uitlegger

4.359375
 • 4.642855
 • 3.916665
 • 4.454545
 • 4.555555
 • 4
 • 4.5
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#uitlegger

Wandel of fiets tijdens de maanden mei en juni door de Uitlegger (90 hectare) en bloeiende rododendrons en azalea’s zullen je ogen en neus verwennen. Naast het bos, waar naaldsoorten domineren, kan je ook genieten van de vijver. Die is op een wel erg unieke manier ontstaan: uit bunkers van de Eerste Wereldoorlog. De toenmalige eigenaar bedekte die bunkers netjes met zand waarbij het vijvercomplex werd uitgegraven. De Antitankgracht, die het gebied doorkruist, zorgt voor een bijzondere biotoop met heel wat zeldzame dieren en planten.

De troeven

 • Bunkers uit de Eerste Wereldoorlog
 • Antitankgracht doorkruist het gebied
 • Rustbanken bij de vijver
 • Hondenzone waar honden zich kunnen uitleven
Toon meer informatie

Naaldbomen maken plaats voor berken en zomereiken

Het overgrote deel van het gebied is bebost met naaldhoutsoorten die stilletjes aan plaats ruimen voor streekeigen boomsoorten zoals de berk en zomereik. Exotische boom- en struiksoorten vind je er echter ook. De meest dominante soorten zijn de rododendrons en azalea’s die, naast hun heerlijke geuren en kleuren, spijtig genoeg snel overwoekeren. Hierdoor beletten ze de groei van inheemse soorten. We verwijderen hen daarom in de bosbestanden, maar laten ze nog wel de wandelwegen en het centrale parkgedeelte sieren. De graslanden worden via een gepast maaibeheer omgevormd naar een meer natuurlijke vegetatie, wat verschillende plantensoorten toelaat om te groeien.

Centrale ontmoetingsplaats zijn de rustbanken bij de vijver. Hier heb je een prachtig uitzicht op de vijver en boomgroepen. Wie weet, kom je oog in oog te staan met een ree.

Een vleugje geschiedenis

De Uitlegger heeft haar naam te danken aan een landmeter – ook wel ‘uitlegger’ genoemd – die hier vroeger woonde. Het gebied van 90 hectaren groot is gelegen in de gemeenten Kapellen en Brasschaat. De Vlaamse overheid verwierf het gebied in 1983. De Uitlegger is een onderdeel van het historisch domein Oude Gracht en grenst ten oosten aan het militair domein Klein Schietveld, een belangrijk Europees beschermd natuurgebied.

De twee wereldoorlogen zijn niet onopgemerkt voorbij gegaan aan het gebied. In 1917 zette de Duitse bezetter een bunkerlinie op, die na de wereldoorlog door de toenmalige eigenaar netjes verstopt werd onder het zand. De enkele bunkers die vandaag nog rechtstaan, worden gebruikt door vleermuizen als overwinteringsplaats. Net voor de Tweede Wereldoorlog groeven Belgische troepen de Antitankgracht, een verdedigingslinie van Zandvliet tot Oelegem.

Nu is het volledige traject van het kanaal, inclusief de oevers, geklasseerd als landschap en vormt het een prachtig natuurverbindingsgebied. 

 

 • Wandelroute

  Aangeduide wandelroute op het infobord en kaart (3.5 km).

  kaartje
 • Wandelknooppunten

  Knooppunten 10 en 23 liggen in het gebied.

  Wandelnetwerk Kempense Heide
 • Fietsknooppunten

  Knooppunten 38 en 73 liggen in de Uitlegger.

  Fietsroutenetwerk
 • Hondenzone

  De hondenzone is te bereiken via het wandel- en fietspad dat vertrekt aan de Sionkloosterlaan.

  Kaart met locatie hondenzone
 • Speelzone

  Aan de rand van het gebied is er een speelzone waar kinderen even kunnen ravotten (zie kaart)

  speelzone

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Uitlegger ligt zowel in Kapellen als in Brasschaat. Het is een gebied van een 90 hectaren.

Ingang

Sionkloosterlaan, 2930 Brasschaat

Met openbaar vervoer

Het gebied is niet goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Met de fiets

Je kan via het fietsroutenetwerk naar Uitlegger fietsen. Het traject tussen knooppunten 73 en 38 gaat door de Uitlegger. Plan je route via www.fietsnet.be

Faciliteiten

Parkeren kan aan twee ingangen, nl in de Sionkloosterlaan en Heidestraat-Zuid.

Je kan het gebied ook binnen via de Oude Grachtlaan. 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.6 (14 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.9 (12 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.5 (11 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.6 (9 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4 (8 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.5 (10 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt