14 °C
licht bewolkt
licht bewolkt

Vagevuurbos en Lippensgoed-Bulskampveld

3.76
 • 3.6
 • 3.57143
 • 4.142855
 • 3.375
 • 3.625
 • 4.2
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#vagevuurbos, #bulskampveld

In tegenstelling tot wat de onheilspellende naam doet vermoeden, is dit bosdomein een aards paradijs voor plant, dier en bezoeker! Het Vagevuurbos en het nabije Lippensgoed-Bulskampveld vormen met hun 540 hectare het grootste boscomplex van West-Vlaanderen. Heide, poelen, den- en sparrenbos versieren het landschap. Verschillende dieren, van amfibieën tot vogels en zoogdieren vinden hun weg naar deze groene oase. 

Wil je meer te weten komen over de omvormingswerken die plaatsvinden in het Vagevuurbos, download dan deze informatie over het beheer
Op donderdag 27 juni organiseert Natuur en Bos een informatiewandeling om nog meer duiding te geven bij de werken. Lees hier de uitnodiging.

 

De troeven

 • Natuurloop met intervaltraining
 • Hondenzone
 • Grootste boscomplex van West-Vlaanderen
Toon meer informatie

Fauna en flora

Grove den, Corsicaanse den, lork en douglasspar domineren het domein, maar inheemse loofbomen winnen stilaan terrein. Op open plekken kiemen zomereik, ruwe berk, beuk, vuilboom en wilde lijsterbes. Aan de bosranden ontluiken het bleeksporig bosviooltje en ruige veldbies. In de herfst steken talloze paddenstoelen hun kleurrijke kopjes uit de grond.
In en rond de Aanwijsputten vinden heel wat waterminnende planten een groeistek, zoals ronde zonnedauw, moeraswolfsklauw en gewone dopheide. De vijvers zijn ook heel belangrijk voor de zeldzame poelkikker en libellen zoals de viervlek en de smaragdlibel.
Het heide- en boslandschap trekt heel wat schuchtere dieren aan. De levendbarende hagedis en de ree weten zich er goed te verschuilen. Roofvogels zoals buizerd, sperwer, bosuil en havik vinden in de voedselrijke bossen een ideale broedplaats. Wie goed oplet, ziet of hoort een zwarte specht, boomklever of matkop.

Geschiedenis

De naam Vagevuurbos verwijst naar de Vagevuurkapel uit de jaren zestig. De naam Bulskampveld gaat terug tot de 12de eeuw en komt van het Germaanse ‘bulnas campa’. Letterlijk betekent dit het ‘veld van het stierenkamp’ met ‘veld’ in de betekenis van onvruchtbare, woeste grond. Eind 18de eeuw temde men dit ruige landschap door er naaldhout aan te planten. De nabije, meer vruchtbare bosgordel veranderde men in landbouwpercelen.

Het Vagevuurbos is 220 hectare en het Lippensgoed-Bulskampveld 320 hectare, waarvan 90 hectare domeinbos en 230 hectare provinciedomein.

 • Wandelknooppunten

  In dit domein vind je volgende wandelknooppunten: 11, 12, 18, 19, 20, 21, 22, 31, 32, 33, 34, 44, 45, 46, 47, 48 en 49.

  Wandelknooppunten
 • Natuurloop

  Deze natuurloop is 6,9 km lang, maar er is de mogelijkheid om een korter of langer traject te lopen.

  Natuurlopen
 • Fietsknooppunten

  In dit domein vind je volgende fietsknooppunten (Brugse Ommeland): 28, 29, 32 en 49.

  Fietsknooppunten
 • Bulskampveldfietsroute

  Deze bewegwijzerde route van 43 km heeft een passage door de Vagevuurbossen en Lippensgoed-Bulskampveld.

  Route
 • Fietsen

  Fietsroute van 44 km die passeert langs de Aanwijsputten.

  Mooiste plekjes
 • Fietsroute “Zaak: De Zutter”

  In een lus van 25 km leer je meer over de mysterieuze moord op boerenzoon Hector De Zutter.

  Fietsroute
 • Hondenzone

  Aan de parking Aanwijs vind je een hondenzone van 1,25 ha.

  Hondenzones
 • Bulskampveldruiterroute

  Deze ruiterroute is 18 km en start aan Parking Driekoningen. Ze leidt je doorheen de bosrijke omgeving van het Lippensgoed-Bulskampveld om verder de Vagevuurbossen in te duiken.

  Route
 • Bezoekerscentrum Bulskampveld

  Dit bezoekerscentrum ligt op wandelafstand van de Vagevuurbossen.

  Bezoekerscentrum Bulskampveld
 • Coachen in de natuur

  In dit natuurgebied kun je met een natuurcoach op stap om samen op zoek te gaan naar een antwoord op al je vragen.

  Info

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Bulskampveld

Het gerenoveerde kasteel in het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld is ingericht als natuur- en streekbezoekerscentrum. Actieve tentoonstellingen nodigen je uit om op ontdekking te gaan in het domein en het Houtland. Aan de balie kan je terecht voor het aankopen van toeristische publicaties, het lenen van veldwerkmaterialen of het reserveren van lokalen en/of begeleide activiteiten. Er is een zeer uitgebreid aanbod van activiteiten en mogelijkheden voor groepen.
Je ontdekt er de natuur en leert er over de streek.

Op de benedenverdieping van het kasteel kom je te weten wat er op het domein te beleven is. Zijn de boswachters aan het werk? Waarom braken uilen toch zoveel? En van wie zijn die voetsporen? Een interactieve tentoonstelling leert je om bomen te herkennen aan hun bladeren, hun knoppen of hun schors. Met zoekkaarten, thematische natuurgidsjes en microscopen kun je hier zelf op onderzoek.
Een verdieping hoger beland je terug in de tijd, in de salons van de kasteelheer. Maar het lijkt wel alsof ook hij zijn koffers pakte. Zijn schildersezels staan er nog, zijn zetel ook. Maar wat doet die ridder daar? Wie zal het vertellen? Konden de muren maar praten! In de erfgoedkamer hangen mooie vitrines met maquettes van monumenten. Op sommige plaatsen stond de tijd stil, op andere vloog die voorbij. Dat merk je aan de collectie prentkaarten van de kasteelheer. En blijkbaar verzamelde hij nog veel meer, kijk maar in het rariteitenkabinet.

Ligging en bereikbaarheid

Het Vagevuurbos en het nabije Lippensgoed-Bulskampveld vormen met hun 540 hectare het grootste boscomplex van West-Vlaanderen. 

Ingang

Reigerlosstraat 69, 8730 Beernem

Openbaar vervoer

Aan de parking Aanwijs, het vertrekpunt om de Vagevuurbossen te ontdekken, vind je bushalte "Beernem Bulskampveld". Meer info: www.delijn.be.
Het station van Beernem ligt op 2,5 kilometer van de parking. Meer info: www.nmbs.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.6 (10 votes)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.6 (7 votes)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.1 (7 votes)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.4 (8 votes)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.6 (8 votes)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.2 (10 votes)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Updates en activiteiten

 • link to tweet
  RT @WindmanJan : Running off the beaten athletics track , around Ruiselede # ...
  @ natuurenbos
  3 jaar geleden
 • Van zo 1 september 2019 00:00 tot zo 1 december 2019 23:59
  Zaden op reis
  Lees meer
 • Ma Van 8:00 tot 22:00 Di Van 8:00 tot 22:00 Wo Van 8:00 tot 22:00 Do Van 8:00 tot 22:00 Vr Van 8:00 tot 22:00 Za Van 8:00 tot 22:00 Zo Van 8:00 tot 22:00
  Landschapspark Drongengoed
  Lees meer
 • zaterdag 9 november 2019 van 14:30 tot 16:30
  Lezing: een natuurlijke tuin voor egels en andere wilde dieren
  Lees meer