Currently, there is no weather information available.

Van Soest

4.066665
  • 4.333335
  • 3.333335
  • 4.5
  • 4.333335
  • 4
  • 4
  • Overzicht
  • Commentaren (0)
  • Praktische info

#vansoest

Het domeinbos Van Soest is sinds de 18de eeuw in bezit van de familie de Horion en hierdoor nauw verbonden met het nabijgelegen kasteeltje van Obbeek. De naam Van Soest duikt pas op in 1921. Toen huwde één van de stamboomtakken van de Horion met een Van Soestfamilielid. In 1998 werd de Vlaamse overheid eigenaar van het boscomplex. De jaren daarop werden nog enkele extra percelen aangekocht. Dit resulteert vandaag in een mooi geheel van ongeveer zestig hectaren. Wandelaars zijn van harte welkom en plaatselijke jeugdbewegingen hebben hun eigen speelbos waarin ze naar hartenlust kunnen ravotten.

De troeven

  • Stapsteen tussen de valleien van de Mangel- en de helderbeek
  • Het speelhuisje
  • Lange beukendreef
  • FSC-bos
Toon meer informatie

Geschiedenis

Je kan het je nu moeilijk voorstellen, maar voor de Romeinen vormde de Kempen een onherbergzaam gebied. De regio was immers voor het overgrote deel ingenomen door loofbossen met daartussenin een afwisseling van zandgronden en moerassige gebieden. Na de Romeinse kolonisatie volgden de Germanen en de Franken. Omdat de bevolking explosief toenam in de late Middeleeuwen en de hongerige magen moesten gevuld worden, nam de behoefte aan akkerland toe: dit was de start voor honderden jaren bosontginningen. Het gevolg? In de 15de eeuw bleven enkel nog uitgestrekte heidevlakten met zandheuvels, vennen en moerassen over met slechts hier en daar wat loofbos dat gespaard gebleven was van de hakbijl.

In de periode dat Graaf de Ferraris deze regio letterlijk op de kaart zette (1771-1776), was nog maar weinig veranderd aan de situatie. De herbebossing start pas in 1847 met de uitvaardiging van de ‘ontginningswet’ door de Belgische staat. Gemeenten kregen de opdracht om de zogenaamde ‘woeste gronden’ in cultuur te brengen of alleszins rendabeler te maken, bijvoorbeeld door deze te bebossen met dennen. In de ‘gouden’ jaren van de Limburgse steenkoolmijnen ontstond een volledig nieuw landschapsbeeld. De mijnen hadden nood aan grote hoeveelheden hout voor het stutten van de gangen. Massale naaldhoutaanplanting was hierop het antwoord. Tot op vandaag vormen deze dennenbossen in sommige delen van de Kempen nog steeds het overheersende landschapsbeeld.
 

Speelhuisje

Het domeinbos Van Soest vormt een waardevolle stapsteen tussen de valleien van de Mangel- en de Helderbeek. De landduinen en de interessante afwisseling van lichtrijke loofbossen en donkere naaldbossen maakt wandelen hier een leuke ervaring. Het jonge grut van Heusden-Zolder heeft sinds 1998 zijn eigen speelzone in het domeinbos. Deze zone is ongeveer vier hectaren groot en bestaat uit een mooie combinatie van speelweide en bos. Voldoende ruimte dus voor jeugdbewegingen om een schattenjacht, vlaggenroof, sluiptocht … in elkaar te boksen. De plaats van afspraak is steeds het ‘Speelhuisje’, een echt begrip in de gemeente Heusden-Zolder. Ooit stond op deze zandheuvel een 18de eeuws (jacht)paviljoen, maar omwille van stabiliteitsproblemen kon het in 2003 niet langer ontkomen aan de sloophamer. Enkele jaren later werd het vervangen door een mooie houten schuilhut. Voor het ontwerp en de realisatie stonden de leerlingen van het VTI Beringen in. De lokale scoutsgroep nam het peterschap op. Sindsdien hebben de leden een speciaal kenteken op hun scoutshemd met de leuze ‘ik draag zorg voor het speelhuisje’. Een mooi gebaar!

De lange beukendreef die naar het speelhuisje leidt, is het vermelden waard. Deze dreef dateert van 1950 en vervangt de eerdere dreef die gekapt werd kort na de Tweede Wereldoorlog. In de omgeving van de dreef kan je ook op enkele waardevolle oude zomereiken botsen. Op militaire kaarten van 1877 staan ze al aangestipt. Krasse knarren dus.
 

Toekomst

En wat brengt de toekomst voor domeinbos Van Soest? De Vlaamse overheid wil komaf maken met de massale aanwezigheid van Amerikaanse eik, Amerikaanse vogelkers en acacia. Door hun snelle groei en groot verjongingsvermogen staan deze exoten de ontwikkeling van jonge inheemse bomen in de weg. Daarnaast worden op langere termijn grote delen van het nu nog aanwezige naaldhout door dunningskappingen omgevormd tot loofbos. De herbebossingen worden uitgevoerd met inheemse boomsoorten zoals zomereik, linde, boskers en beuk. Deze jonge aanplantingen worden beschermd tegen vraat door reeën door er een tijdelijke omheining rond te plaatsen. Op bepaalde plaatsen experimenteren we met dichtere beplanting zodat de reeën wel wat boompjes mogen beschadigen zonder dat dat problemen zal geven voor het nieuwe jonge bos. Boskers moet steevast met een draad beschermd worden, want blijkbaar vinden reeën boskers een lekkernij!

Trouwens, niet alleen het ree heeft het hier naar zijn zin, ook vossen en steenmarters vertoeven er graag. Het luchtruim boven domeinbos Van Soest wordt dan weer onveilig gemaakt door buizerds, sperwers en ransuilen. En de vele boomholtes? Deze worden jaarlijks bevolkt door een kolonie kauwen.

Dat de Vlaamse overheid zorgzaam omgaat met het domeinbos wordt nog eens extra benadrukt door de toekenning van een FSC-certificaat voor het bos. FCS staat voor ‘Forest Stewardship Council’, hét internationaal erkend bewijs voor verantwoord en duurzaam bosbeheer.

 

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Er is beperkte parkeermogelijkheid aan de Kanaalweg. De oppervlakte van het domein bedraagt ongeveer 60 ha.

Ingang

Kanaalweg, 3550 Heusden-Zolder

Openbaar vervoer:

Het dichtstbijzijnde station is station Beringen. Van daaruit kun je lijnbus 52 nemen. Stap af aan halte Heusden Weg naar Genebos.
Meer info op www.belgiantrain.be en www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.3 (3 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.3 (3 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.5 (2 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.3 (3 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4 (2 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (2 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt