Brandtoren

Vera Milis is coördinator van de brandtorenvrijwilligers

'Spijtig dat er maar een tweetal vrouwen bij zijn'

Vera Milis is de coördinator van de brandtorenvrijwilligers op de Kalmthoutse Heide. Dit jaar beschikt Natuur en Bos over maar liefst 34 torenwachters. Vera maakt hun planning op waarop staat welke dagen ze moeten vrijhouden, al weten ze op voorhand niet of ze de uitkijkpost zullen moeten beklimmen of niet. Het zijn de boswachters en de brandweer die vooraf samen beslissen of brandwacht nodig is, maar bij grote droogte of code oranje is dat bijna altijd het geval. Dat alles in goede banen leiden is geen eenvoudige job.

Hoe ben je vrijwilligerscoördinator geworden in de Kalmthoutse Heide?

Ik was er van in het begin in 2015 als torenwachter bij. Dat was toen nog op de oude toren. Vanaf 2018 ben ik in de administratie gerold. Eerst schreef ik de vervangingen of wissels op de lijst, zodat die up-to-date en betrouwbaar bleef. Degene die de administratie voor mij deed, werkte op de gemeente. Ze had ook andere dingen aan haar hoofd en was niet altijd op haar bureau. Er moest dus korter op de bal gespeeld worden. Zo leerde ik het programma waarin de shiftkalender wordt opgemaakt beter kennen en nam ik geleidelijk aan die taak op mij.

Wat houdt je taak precies in?

Om de twee maanden vraag ik de dagen op aan de torenwachters waarop ze wachten kunnen en willen lopen. Ik puzzel daarmee en giet dat in een kalender. Elke dag moet ik vier vrijwilligers voorzien. De meeste vrijwilligers zijn gepensioneerd, maar we hebben ook wel wat jong volk. Hen kunnen we in het weekend, tijdens de vakanties of ’s avonds inzetten. Sommige vrijwilligers zijn bijna altijd bereikbaar, anderen alleen als het heel dringend is. Het is wel spijtig dat er maar een tweetal vrouwen bij zijn.

Hoe worden nieuwe vrijwilligers opgeleid?

Elke vrijwilliger krijgt op voorhand een opleiding van twee uur. Daarin worden de gedragsregels uitgelegd, wat je moet doen in geval van rook en enkele praktische zaken.

Wat moeten de brandtorenwachters eigenlijk doen en wanneer schieten ze in actie?

Het brandgevaar wordt met kleurcodes aangegeven voor het publiek. Je vindt die brandcodes op natuurenbos.be/waarschuwingen, maar ook op de borden aan de ingangen van de Kalmthoutse Heide. Vanaf kleurcode geel beslissen de brandweer en boswachters of er brandwacht moet zijn. De vrijwilligers kunnen dat elke morgen online checken. Bij vermoeden van nachtelijk gevaar kan er ook ’s nachts gewaakt worden. Het is een grote groep vrijwilligers, maar toch is het een eenzame job. Enkel bij het aflossen van de wacht zie je de volgende collega. Afleiding is ook niet bevorderlijk voor de alertheid. Om elkaar toch eens te zien, organiseren we aan het begin en einde van het seizoen groepsmomenten en bijeenkomsten.

Waarom is er een nieuwe brandtoren gekomen in de Kalmthoutse Heide?

De brandwacht en brandweer wilden een hoger en beter uitzicht, en een betere communicatie bij interventies. Wij zijn heel blij met deze nieuwe toren en cabine. De uitrusting is vorig jaar stilaan aan onze noden aangepast, ook door Natuur en Bos, dat voor het interieur zorgde. We hebben trouwens supervriendelijke boswachters. Het is aangenaam werken met hen.

Brandtoren
Op deze pagina