Currently, there is no weather information available.

Vijverbos

2.75
 • 3
 • 2.333335
 • 2.75
 • 2.333335
 • 3
 • 3
 • Overzicht
 • Commentaren (2)
 • Praktische info

#vijverboswestrozebeke

De grootste groene long van Staden is een klein stukje natuurpracht van een kleine 10 hectare waar je kan genieten van de rust en de livemuziek van de grote bonte specht. 

De troeven

 • Livemuziek van de grote bonte specht
 • Groene oase
Toon meer informatie

Oud restant van het Vrijbos

Het Vijverbos is een klein oud bosrestant van het grote Vrijbos van Houthulst. Dit historische woud strekte zich uit tussen Diksmuide, Wijnendale, Roeselare en Ieper. Het Vijverbos werd bijna volledig vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1930 werd het opnieuw aangeplant, maar ook de Tweede Wereldoorlog verwoestte veel van het bos. Het Vijverbos dankt zijn naam aan de Vijverbeek die door het bosje loopt.

Dood hout brengt leven met zich mee

Het Vijverbos is een loofbos met zomereiken, gemengd met tamme kastanje, gewone es, gewone esdoorn en zoete kers. De oudste bomen dateren van 1930. Dood hout blijft liggen en wordt na een tijdje ingenomen door tonderzwammen of zwavelkoppen. Ook kevers en andere insecten profiteren hiervan.
 

Drummer van het bos

De grote bonte specht is de drummer van het bos. Grote bonte spechten roffelen op de takken om hun territorium en paarband te versterken. Ze hakken een nestholte uit in bomen, waarbij de voorkeur gaat naar zachte houtsoorten. Berken zijn favoriet, maar andere boomsoorten voldoen ook om een holte met rond gat uit te hakken. Dankzij een ingenieuze natuurlijke bescherming van hun hersens, krijgen spechten geen hoofdpijn van al dat getokkel met hun snavels. De grote bonte spechten leggen hun eieren gewoon in de nestholte. Ze maken geen comfortabel nest voor de jongen.
 

 

 • Wandelen

  Je kan vrij wandelen op de daarvoor voorziene wandelpaadjes.

 • Fietsknooppunten

  Knooppunt 41 (Leiestreek) ligt in de buurt van het Vijverbos.

  Fietsknooppunten
 • Gitsbergroute

  Deze fietsroute van 45 km loopt langs het Vijverbos.

  Gitsbergroute
 • Bezoekerscentrum De Palingbeek

  De Palingbeek ligt op 19,5 km van het Vijverbos.

  Bezoekerscentrum

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Marleen

  "Ideaal om tot rust te komen als je in de buurt woont. Het bos op zich is niet echt groot. Als je het voor de bomen doet zou ik er geen kilometers voor rijden. De omliggende omgeving met rustige (verharde) wegen doorheen de velden kan wel voor een aangename uitbreiding van de wandeling zorgen."
 • Geert

  "Een klein bos maar ideaal om er kort even uit te zijn. Het bos is omringt door landerijen, wat rust en stilte brengt. Op de rand van het bos heb je een zicht op de verte. Je hoort het beekje kabbelen en de vogeltjes fluiten."

Ingang

Vijverbosstraat, 8840 Westrozebeke

Het Vijverbos is slecht bereikbaar met het openbaar vervoer.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3 (3 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.3 (3 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.8 (4 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2.3 (3 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3 (3 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3 (4 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?