Currently, there is no weather information available.

Vlietbos

2.3
 • 2
 • 3
 • 2
 • 1
 • 3
 • 2.5
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#vlietbos

Een natuurgebied van 32 hectare groot dat ontstond nadat bijna honderd jaar geleden de polder Borgerweert werd opgespoten. Het Vlietbos maakt samen met de natuurgebieden Blokkersdijk, St-Annabos, Het Rot, Burchtse Weel en de recreatiegebieden Middenvijver, Galgenweel en Het Zand deel uit van de groenpool Linkeroever. Samen goed voor meer dan 500 hectare natuur op 2 km van de Antwerpse Grote Markt.

De troeven

 • Natuur vlakbij Antwerpen
 • Wandelen en fietsen
 • Ideaal om trekvogels te spotten
Toon meer informatie

Van polder naar bos

Op oude kaarten is er van het Vlietbos geen spoor te vinden. Het gebied maakte ooit deel uit van de polder Borgerweert. In de jaren dertig van vorige eeuw werd het gebied opgespoten met gronden afkomstig uit de Schelde. Daardoor bestaat de bodem in het Vlietbos uit een mengeling van klei en schelpenzand. Deze variatie zorgt voor natte en droge delen en dus een grote verscheidenheid aan planten. In 1980 werd het gebied dan ook geklasseerd als ‘beschermd landschap’.

Bodem aan het werk

Door de jaren heen verboste het gebied. Maar bos ontstaat niet op 1, 2, 3. Het vraagt vele jaren om vanuit opgespoten grond naar bos te gaan. Veel van die tijd gaat naar allerlei bodemprocessen. Deze vormen de motor van het bos. Het bos bevindt zich nu op een kantelmoment in de evolutie van een pioniersbos naar een meer gevarieerd en gelaagd bos. Toch vind je naast bos nog een grote vlakte met pioniersvegetatie. Konijnen zorgen er voor dat deze niet dichtgroeit. Hier vind je planten die je eerder in de duinen verwacht.

Deel van iets groters

Tussen de woontorens van Linkeroever en kern van Zwijndrecht liggen nog heel wat natuurgebieden. Goed voor meer dan 500 hectare natuur en bos! Niet enkel wandelaars en fietsers kunnen hier ontsnappen aan het drukke stadsleven, maar ook veel trekvogels brengen op Linkeroever de winter door. Weer anderen vinden er op de oevers van de plassen en in de bossen de plek om hun nest te maken.

Honden aan de leiband

Omdat veel mensen bang zijn van honden en om verstoring van de natuur te vermijden, zijn honden enkel aan leiband welkom. Ruim ook de drollen van uw hond op en neem het hondenpoepzakje mee. Zo blijft het voor iedereen fijn!

 • wandelpaden

  Er zijn verschillende wandelpaden (zie kaart).

 • Fietspaden

  Je kan door het gebied fietsen (zie kaart).

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Het gebied ligt in Zwijndrecht. 

Ingang

Dwarslaan , 2070 Zwijndrecht

Je kan het Vlietbos goed bereiken met openbaar vervoer en wagen via de P+R Linkeroever. Vandaar is het nog even wandelen tot aan het gebied. 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 2 (1 stem)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2 (1 stem)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 1 (2 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 2.5 (2 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?