Currently, there is no weather information available.
 • 4.245285
 • 3.45238
 • 3.77143
 • 3.923075
 • 3.305555
 • 3.95238
 • Overzicht
 • Commentaren (12)
 • Praktische info

#vloethemveld

Het Vloethemveld is een uniek bos- en natuurgebied van ongeveer 355 hectare. Het gebied is heel gevarieerd, met bos, heide, schrale graslanden en voedselarm water. Het voormalige munitiedepot is niet vrij toegankelijk, maar het omliggende bos is het ideale decor voor zowel een zondagse uitstap als een ontdekkingstocht in de natuur. Voor de kinderen is er een leuke speelzone. Een totempaal, leuke toegangspoorten met dieren in prachtig houtsnijwerk, stapblokken, houten speelpaddenstoelen, een kamp en een tunnel, een zandberg met picknickbanken … prikkelen de  fantasie en zorgen voor ontspanning en avontuur in de natuur! Bekijk het filmpje

Volg het nieuws over Vloethemveld op onze Facebookpagina.

Het Kamp Vloethemveld 

Het Kamp Vloethemveld is alleen onder begeleiding van een gids te bezichtigen. Rondleidingen zijn het hele jaar door mogelijk en aan te vragen op www.vloethemveldvzw.be. Via deze website kan als individu ook worden ingeschreven voor de vrije gidsbeurten die regelmatig worden georganiseerd.

NIEUWS

Nieuw boek 'Vloethemveld, verborgen parel' 

De Vlaamse Landmaatschappij, het Agentschap voor Natuur en Bos, en de gemeenten Zedelgem en Jabbeke en Stichting Kunstboek geven samen het boek ‘Vloethemveld, verborgen parel’ uit. Het is het eerste boek dat een gedetailleerd overzicht biedt van het natuurgebied in al zijn aspecten, met veel nooit eerder gepubliceerd archiefmateriaal en schitterende foto’s. Het boek kost 45 euro en is verkrijgbaar in het gemeentehuis van Zedelgem, kan besteld worden via dit formulier of via uw vertrouwde boekenwinkel.

Het Kamphuis 

Op 1 oktober 2022 werd het onthaalgebouw het Kamphuis in Vloethemveld feestelijk geopend. Het Kamphuis is dé plaats om je verkenningstocht van Vloethemveld te starten. Je kunt er informatie krijgen over het domein, over de prachtige natuur en zijn rijke geschiedenis, maar ook over de toeristische troeven in de regio. Je kan er de wandelnetwerkkaarten Vloethemveld kopen en genieten van een koffie of een streekbiertje. De tijdslijn, de natuurwand, de erfgoedwand, de vondsten en de diverse filmpjes bieden je een eerste kennismaking met het domein natuurgebied. Hiervoor werd heel veel nieuwe informatie, foto’s en kaartmateriaal verzameld. Gemeente Zedelgem kreeg het gebouw in erfpacht en voor de uitbating staat de VZW Vloethemveld in. Geniet nog na van het openingsweekend met deze foto's.

Openingsuren en gidsbeurten: vloethemveldvzw.be

Aanleg van een veldvijver en herstel van grachtjes versterken de natte natuur in Vloethemveld

De werken zullen zowel de waterberging als de natuurwaarden verhogen en maken onderdeel van de Blue Deal, het plan van de Vlaamse regering in de strijd tegen waterschaarste en droogte. Meer info lees je hier.

Heraanleg Vloethemveldzate

De werken aan de Vloethemveldzate vanaf de Diksmuidse Heirweg zijn klaar. Het nieuwe tweesporenpad is een veilige en comfortabele weg voor voetgangers en fietsers en een geschikte toegangsweg naar de beheerloodsen van Vloethemveld. 

 

De troeven

 • Rust
 • Europese topnatuur
 • Uitkijktoren
 • Roofvogels
 • Natuur-en erfgoedsite
Toon meer informatie

Een rijk verleden

Het gebied heeft een rijk cultuurhistorisch verleden, waarin onder meer de graaf van Vlaanderen, het Sint-Janshospitaal van Brugge, de schaapsboerderijen uit de omgeving en de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol spelen. In Vloethemveld lag van 1944 tot 1946 een Prisoners of War Camp, een Brits krijgsgevangenkamp. In die periode passeerden hier meer dan 100 000 krijgsgevangen van vooral Duitse en Baltische oorsprong, opeengepakt in vier kampen.

Veel veranderingen

De voorbije jaren onderging een groot deel van het Vloethemveld een echte metamorfose. Door natuurherstelwerken kreeg de heide weer nieuwe kansen. Ter hoogte van de Diksmuidse Heirweg werden een speelbos, een smulboomgaard en nieuwe bossen geplant. Iedereen herinnert zich nog de geslaagde plantactie van het ‘Kom op tegen kanker’-bos in 2009.

Uitzonderlijke natuur

Het voormalige munitiedepot van het Vloethemveld is een uniek gebied met Europese topnatuur! Onder meer de drie heidesoorten - struikheide, gewone dopheide en rode dopheide - zijn uitzonderlijk, alsook de vele zeldzame insecten waaronder de dagvlinder het groentje, de heidesabelsprinkhaan en de smaragdlibel. Het gebied is ook bekend om zijn roofvogels: buizerd, sperwer, boomvalk, slechtvalk en torenvalk worden courant waargenomen vanaf de nieuwe kijktoren, waar je ook kunt genieten van het uitzicht.

Samenwerkingsovereenkomst

Op erfgoeddag 2019 ondertekenden Natuur en Bos en de gemeenten Zedelgem en Jabbeke en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) een samenwerkingsovereenkomst. De overeenkomst vormt het kader voor de publiekswerking en het onthaal van het volledige Vloethemveld, de exploitatie van het Kamp Vloethemveld en ’t Kamphuis, alsook de gidsenwerking. Ook het beheer van het erfgoed staat daarin centraal. Aan de overeenkomst is een investeringsprogramma van bijna 5 miljoen euro gekoppeld tussen nu en 2028. De samenwerking is al sinds 2014 op kruissnelheid en zorgt vandaag al voor heel wat realisaties op het terrein!

Digitale gids Vloethemveld verborgen parel.

Het verborgen verleden en de natuurwaarden van het Vloethemveld kun je verkennen aan de hand van de digitale gids Vloethemveld verborgen parel. De digitale gids is ook beschikbaar voor Android en andere toepassingen. Op deze link verschijnt een keuzemenu waarbij je het soort platform kiest (Android webapp, Windows besturingssysteem, Apple IBook). In het schematisch overzicht worden de stappen verduidelijkt. Voor het Android webapp platform is steeds een internetverbinding nodig, in tegenstelling tot het IBook en de Windowstoestellen.  De digitale gids is afgestemd op de eindtermen basisonderwijs voor het leergebied mens en maatschappij en wetenschappen en techniek.

 • Het Kamp Vloethemveld is alleen onder begeleiding van een gids te bezichtigen.

  Rondleidingen boeken via onderstaande link. Bij problemen bel naar onthaal van gemeente Jabbeke op 050 81 02 11 of Zedelgem op 050 28 83 30.

  vloethemveldvzw.be
 • Wandelen

  Je kunt kiezen tussen lussen die variëren in afstand van 1,8 kilometer tot 10,4 kilometer.

  wandelkaart
 • Wandelknooppunten

  Het wandelnetwerk Vloethemveld is goed voor 53 kilometer wandelplezier

  routeplanner wandelnetwerk Vloethemveld
 • Wandelen

  Je kunt ook een natuurwandeling maken van de Maskobossen in Jabbeke tot Vloethemveld

  Van Maskobossen tot Vloethemveld
 • Wandelen

  Het Heirwegpad is een bewegwijzerde rondwandeling van 8,7 km in Zedelgem.

  Heirwegpad
 • Wandelen

  Baekelandtpad is wandelroute van ongeveer 10 km

  Baekelandtpad
 • Natuurloop

  De natuurloop omvat drie lussen met afstanden van respectievelijk 1,8 km, 4,2 km en 7 km.

  Natuurloop Vloethemveld
 • Fietsknooppunten

  Langs Vloethemveld vind je volgende knooppunten: 6, 15, 16 en 77 (Brugse Ommeland).

  Fietsknooppunten
 • Fietsen

  Fietsroute van een kleine 50 km

  Zilleghem fietsroute
 • Speelzone

  Er is een permanente speelzone van 3,20 ha en een zomerspeelzone van 2,87 ha.

  Kaart
 • Mountainbiken

  Ontdek de Bossenroute in Jabbeke van 34 km die je kunt uitbreiden tot 42 km

  Bossenroute
 • Waterhut

  De Waterhut geeft je een weids zicht op de grote vijver middenin het voormalige militair domein en laat je de bijzondere vogelsoorten ontdekken.

  Kaart
 • Heidetoren

  Vanop de Heidetoren kun je genieten van het weids zicht op het domein en de vele vogelsoorten. Het infobord op de toren geeft een simulatie weer van 1945 tot vandaag.

  Kaart
 • Kamphuis

  Momenteel is het onthaalgebouw nog niet open. Natuur en Bos renoveerde het gebouw. Binnen de samenwerkingsovereenkomst worden de voorbereidingen getroffen voor de inrichting.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Kate Moermans

  "Op een zwoele avond trek ik al vlug naar het Vloethemveld met fototoestel in de aanslag. De kans om er everzwijn, ree, vos of roofvogels te spotten is zeer groot. De rust van het domein, alsook de historische achtergrond van het ontoegankelijk gedeelte (Prisoner of War Camp) zorgt voor een heel speciale sfeer. Het is de combinatie van stilte, pracht, verwachting, spanning, ontroering en huivering waardoor het Vloethemveld mij steeds opnieuw kan bekoren."
 • Klaar Meulebrouck

  "Het zit hem soms in de kleine dingen: samen met je kleine spruiten een uitkijktoren beklimmen, om dan beloond te worden met de pracht van glinsterende vijvers, zwevende libellen en heischrale heide. Dat is puur genieten!"
 • Hoste Erik

  "Wekelijks wandelen we de zondag namiddag bij droog weer Vloethemveld in Zedelgem op de tarmac tot dipo en dan rechts naar de uit kijk toren dit met de kleinkinderen erbij en een paar zussen van mijn echtgenote daar wij allebei afkomstig zijn van rond de vroegere kazerne Op vandaag stel ik vast dat sommige paden verhard zijn dit achter het oefen terrein en zo het bos in wat vroeger niet te doen was van het slijk en kapot gereden wandel paden waarvoor bedankt Wij zijn met onze dochter die voortdurend rolstoel patiënt is en moet geduwd worden NU IS ER EEN GROOT PROBLEEM DAT WE NERGENS AAN DE SLAGBOMEN DOOR KUNNEN om de paden te kunnen gebruiken Is het mogelijk daar iets aan te doen want mensen met een kinderwagen hebben toch ook het zelfde probleem Mogen we jullie op voorhand bedanken en nogmaals een pluim voor de verharding "
 • Agentschap Natuur en Bos

  "Beste Erik, het fiets- en wandelpad is momenteel nog niet afgewerkt. Zodra dit wel het geval is, zal de passage aan de slagbomen ook toegankelijk zijn voor fietsers en rolstoelen. Vriendelijke groeten"
 • Jan

  "Tof en groot speelbos, maar jammer genoeg nergens een (picknick-)bankje voor de ouders. "
 • ANB

  "Dag Jan, we begrijpen je bekommernis. Ondertussen zijn de arbeiders volop aan het werk om de speelzone nog leuker te maken! Binnenkort worden er ook picknickbanken geplaatst."
 • Tim

  "Een bos hoort onverharde paden te hebben... Dan ook spijtig dat het bos heden ten dage meer weg heeft van een wandelpark dan van een echt bos."
 • Steven

  "Beste Daar de hondenlosloopgebieden in deze gebieden eerder schaars zijn, zou het mogelijk zijn om hier eventueel een omheind losloopgebied te creëren? Het domein is groot genoeg en lijkt me ideaal om een stukje af te bakenen om onze viervoeters te kunnen laten ravotten. Kost op zich niet zoveel moeite en geld, lijkt me."
 • Lynn

  "Onduidelijk waar de speelzone, uitkijktoren gelegen is. Hierdoir jiet alles gevonden. Graag wat meer wegwijzers"
 • Kaat Deceuninck

  "Zeer mooi bos. Jammer van de weinige ruiterpaden. Hopelijk komt er daar in de toekomst verandering in."
 • Sarah Defoort

  "Prachtig gebied! Een vraagje: waar staat de nieuwe uitkijktoren en hoe kun je ernaartoe?"
 • Agentschap voor Natuur en Bos

  "Beste Sarah, de locatie van de uitkijktoren vind je terug op de kaart van het domein: www.natuurenbos.be/sites/default/files/kaart_vloethemveld.pdf Vriendelijke groeten"

Ligging en bereikbaarheid

Het Vloethemveld strekt zich uit over de gemeentes Zedelgem en Snellegem.

Ingang

Vloethemveld, 8210 Zedelgem

Openbaar vervoer

Bushalte "Zedelgem Kroonhoek" ligt vlak aan Vloethemveld. Meer info: www.delijn.be.
Het station van Zedelgem ligt op 5,2 kilometer van de hoofdingang. Meer info: www.nmbs.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.2 (53 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.5 (42 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.8 (35 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.9 (39 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.3 (36 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (42 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt