12 °C
bewolkt
bewolkt
 • 4.172415
 • 3.2
 • 3.727275
 • 4.03846
 • 3.11111
 • 3.793105
 • Overzicht
 • Commentaren (12)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#vloethemveld

Het Vloethemveld is een uniek bos- en natuurgebied van ongeveer 330 hectare. Het gebied is heel gevarieerd, met bos, heide, schrale graslanden en voedselarm water. Het voormalige munitiedepot is niet vrij toegankelijk, maar het omliggende bos is het ideale decor voor zowel een zondagse uitstap als een ontdekkingstocht in de natuur. Voor de kinderen is er een leuke speelzone. Een totempaal, leuke toegangspoorten met dieren in prachtig houtsnijwerk, stapblokken, houten speelpaddenstoelen, een kamp en een tunnel, een zandberg met picknickbanken … prikkelen de  fantasie en zorgen voor ontspanning en avontuur in de natuur! Bekijk het filmpje

Volg het nieuws over Vloethemveld op onze Facebookpagina.

Het Kamp Vloethemveld 

Het Kamp Vloethemveld is alleen onder begeleiding van een gids te bezichtigen. Rondleidingen zijn het hele jaar door mogelijk.  Voor info en reservatie richt je je tot gemeente Zedelgem, vloethemveld@zedelgem.be,  050 28 83 30, of tot gemeente Jabbeke, Cel Vrije tijd, gemeentehuis@jabbeke.be 050 81 02 11.


NIEUWS

Opnieuw werken gestart om het erfgoed in het Vloethemveld te bewaren

Er zijn opnieuw werken gestart om het erfgoed duurzaam te bewaren. Zowel de ‘barakkenstraat’ als de andere barakken in het Kamp Vloethemveld worden aangepakt, samen met de barak in het stiltegebied waarin muurschilderingen bewaard zijn gebleven. Ook een wachthuisje krijgt een opknapbeurt. De werken zullen ongeveer tegen eind 2019 afgerond zijn. Lees meer

Erfgoeddag

We blikken terug op een geslaagde erfgoeddag!  Bekijk de foto's van fotograaf Henk Rogiers.

Samenwerkingsovereenkomst

Op erfgoeddag ondertekenden Natuur en Bos en de gemeenten Zedelgem en Jabbeke en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) een samenwerkingsovereenkomst. De overeenkomst vormt het kader voor de publiekswerking en het onthaal van het volledige Vloethemveld, de exploitatie van het Kamp Vloethemveld en ’t Kamphuis, alsook de gidsenwerking. Ook het beheer van het erfgoed staat daarin centraal. Aan de overeenkomst is een investeringsprogramma van bijna 5 miljoen euro gekoppeld tussen nu en 2028. De samenwerking is al sinds 2014 op kruissnelheid en zorgt vandaag al voor heel wat realisaties op het terrein!

Nieuwe wandelkaart

Nieuwe wandellussen zorgen ervoor dat je helemaal kunt ontspannen in het Vloethemveld. Je kunt kiezen tussen lussen die variëren in afstand van 1,8 kilometer tot 10,4 kilometer. Die drie wandellussen zijn het hele jaar door toegankelijk. Wandelbomen en bewegwijzering zorgen dat je niet verloren loopt en een idee krijgt van de af te leggen afstanden naar een van de bijzondere plekjes van het Vloethemveld. 

Digitale gids Vloethemveld verborgen parel.

Het verborgen verleden en de natuurwaarden van het Vloethmveld kun je verkennen aan de hand van de digitale gids Vloethemveld verborgen parel. Die interactieve gids kun je gratis downloaden op je iPad of iPhone via de bookstore van Apple en offline thuis lezen of tijdens je bezoek aan Vloethemveld. Momenteel werken we hard aan een versie voor Android. De digitale gids is afgestemd op de eindtermen basisonderwijs voor het leergebied mens en maatschappij en wetenschappen en techniek.

Werken Barakkenstraat

In september starten we met de volgende fase van de werken in de Barakkenstraat., nl. het plaatsen van nog enkele nieuwe dakbekledingen, gevelherstellingen, betonherstel, herstellen en vernieuwen van het metalen schrijnwerk en het plaatsen van roestwerende verf op schuifpoorten, gevelprofielen en overkragende delen, dakconstructies..).  Met de werken willen we de barakken in een goede staat bewaren voor de toekomst. 

Beheerplan beschermd landschap Vloethemveld

Het beheerplan beschermd landschap Vloethemveld werd goedgekeurd. De pdf. vind je bij 'nuttige downloads'.

Werken in uitvoering

Opgepast! Op de kaart staat al het Kamphuis ingetekend. Dit onthaalgebouw is nog niet open. De openingsdatum verwachten we ten vroegste eind 2020.  De realisatie van het onthaalplein en het fiets– en ruiterpad gelegen tussen fietsknooppunt 6 en 15 zal ten vroegste vanaf 2022 uitgevoerd worden.

 

 

De troeven

 • Rust
 • Europese topnatuur
 • Uitkijktoren
 • Roofvogels
 • Natuur-en erfgoedsite
Toon meer informatie

Een rijk verleden

Het gebied heeft een rijk cultuurhistorisch verleden, waarin onder meer de graaf van Vlaanderen, het Sint-Janshospitaal van Brugge, de schaapsboerderijen uit de omgeving en de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol spelen. In Vloethemveld lag van 1944 tot 1946 een Prisoners of War Camp, een Brits krijgsgevangenkamp. In die periode passeerden hier meer dan 100 000 krijgsgevangen van vooral Duitse en Baltische oorsprong, opeengepakt in vier kampen.

Veel veranderingen

De voorbije jaren onderging een groot deel van het Vloethemveld een echte metamorfose. Door natuurherstelwerken kreeg de heide weer nieuwe kansen. Ter hoogte van de Diksmuidse Heirweg werden een speelbos, een smulboomgaard en nieuwe bossen geplant. Iedereen herinnert zich nog de geslaagde plantactie van het ‘Kom op tegen kanker’-bos in 2009.

Uitzonderlijke natuur

Het voormalige munitiedepot van het Vloethemveld is een uniek gebied met Europese topnatuur! Onder meer de drie heidesoorten - struikheide, gewone dopheide en rode dopheide - zijn uitzonderlijk, alsook de vele zeldzame insecten waaronder de dagvlinder het groentje, de heidesabelsprinkhaan en de smaragdlibel. Het gebied is ook bekend om zijn roofvogels: buizerd, sperwer, boomvalk, slechtvalk en torenvalk worden courant waargenomen vanaf de nieuwe kijktoren, waar je ook kunt genieten van het uitzicht.

Natuur-en erfgoedsite

Begin 2013 kwam er een definitief einde aan het militair gebruik van het centraal gedeelte van het gebied en werd het beheer- en openstellingsplan van het terrein goedgekeurd. Dat voorbereidende werk resulteerde in 2014 in een samenwerkingsovereenkomst. Deze werd in 2014 plechtig ondertekend op de opendeurdag van het Vloethemveld ter gelegenheid van Open Monumentendag. Met de inhuldiging van de nieuwe uitkijktoren en de nieuwe dreven beleefden 3.000 bezoekers die dag het Vloethemveld van nabij.

Samen willen de partners de volgende jaren verder inzetten op de uitbouw van het Vloethemveld als educatieve erfgoed- en natuursite. Respect voor de natuurwaarden en de cultuurhistorische waarden van het gebied staan daarbij centraal. 

 • Rondleiding met gids

  Het Kamp Vloethemveld is alleen onder begeleiding van een gids te bezichtigen. Rondleidingen zijn het hele jaar door mogelijk. Voor info en reservaties kun je mailen naar vloethemveld@zedelgem.be of bellen naar 050 288 330.

 • Wandelen

  Je kunt kiezen tussen lussen die variëren in afstand van 1,8 kilometer tot 10,4 kilometer.

  wandelkaart
 • Natuurloop

  De natuurloop omvat drie lussen met afstanden van respectievelijk 1,8 km, 4,2 km en 7 km.

 • Fietsknooppunten

  Langs Vloethemveld vind je volgende knooppunten: 6, 15, 16 en 77 (Brugse Ommeland).

  Fietsknooppunten
 • Speelzone

  Er is een permanente speelzone van 3,20 ha en een zomerspeelzone van 2,87 ha.

  Kaart
 • Waterhut

  De Waterhut geeft je een weids zicht op de grote vijver middenin het voormalige militair domein en laat je de bijzondere vogelsoorten ontdekken.

  Kaart
 • Heidetoren

  Vanop de Heidetoren kun je genieten van het weids zicht op het domein en de vele vogelsoorten. Het infobord op de toren geeft een simulatie weer van 1945 tot vandaag.

  Kaart
 • Kamphuis

  Momenteel is het onthaalgebouw nog niet open. Natuur en Bos renoveerde het gebouw. Binnen de samenwerkingsovereenkomst worden de voorbereidingen getroffen voor de inrichting.

 • Coachen in de natuur

  In dit natuurgebied kun je met een natuurcoach op stap om samen op zoek te gaan naar een antwoord op al je vragen.

  Info

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
 • Kate Moermans

  "Op een zwoele avond trek ik al vlug naar het Vloethemveld met fototoestel in de aanslag. De kans om er everzwijn, ree, vos of roofvogels te spotten is zeer groot. De rust van het domein, alsook de historische achtergrond van het ontoegankelijk gedeelte (Prisoner of War Camp) zorgt voor een heel speciale sfeer. Het is de combinatie van stilte, pracht, verwachting, spanning, ontroering en huivering waardoor het Vloethemveld mij steeds opnieuw kan bekoren."
 • Klaar Meulebrouck

  "Het zit hem soms in de kleine dingen: samen met je kleine spruiten een uitkijktoren beklimmen, om dan beloond te worden met de pracht van glinsterende vijvers, zwevende libellen en heischrale heide. Dat is puur genieten!"
 • Hoste Erik

  "Wekelijks wandelen we de zondag namiddag bij droog weer Vloethemveld in Zedelgem op de tarmac tot dipo en dan rechts naar de uit kijk toren dit met de kleinkinderen erbij en een paar zussen van mijn echtgenote daar wij allebei afkomstig zijn van rond de vroegere kazerne Op vandaag stel ik vast dat sommige paden verhard zijn dit achter het oefen terrein en zo het bos in wat vroeger niet te doen was van het slijk en kapot gereden wandel paden waarvoor bedankt Wij zijn met onze dochter die voortdurend rolstoel patiënt is en moet geduwd worden NU IS ER EEN GROOT PROBLEEM DAT WE NERGENS AAN DE SLAGBOMEN DOOR KUNNEN om de paden te kunnen gebruiken Is het mogelijk daar iets aan te doen want mensen met een kinderwagen hebben toch ook het zelfde probleem Mogen we jullie op voorhand bedanken en nogmaals een pluim voor de verharding "
 • Agentschap Natuur en Bos

  "Beste Erik, het fiets- en wandelpad is momenteel nog niet afgewerkt. Zodra dit wel het geval is, zal de passage aan de slagbomen ook toegankelijk zijn voor fietsers en rolstoelen. Vriendelijke groeten"
 • Jan

  "Tof en groot speelbos, maar jammer genoeg nergens een (picknick-)bankje voor de ouders. "
 • ANB

  "Dag Jan, we begrijpen je bekommernis. Ondertussen zijn de arbeiders volop aan het werk om de speelzone nog leuker te maken! Binnenkort worden er ook picknickbanken geplaatst."
 • Tim

  "Een bos hoort onverharde paden te hebben... Dan ook spijtig dat het bos heden ten dage meer weg heeft van een wandelpark dan van een echt bos."
 • Steven

  "Beste Daar de hondenlosloopgebieden in deze gebieden eerder schaars zijn, zou het mogelijk zijn om hier eventueel een omheind losloopgebied te creëren? Het domein is groot genoeg en lijkt me ideaal om een stukje af te bakenen om onze viervoeters te kunnen laten ravotten. Kost op zich niet zoveel moeite en geld, lijkt me."
 • Lynn

  "Onduidelijk waar de speelzone, uitkijktoren gelegen is. Hierdoir jiet alles gevonden. Graag wat meer wegwijzers"
 • Kaat Deceuninck

  "Zeer mooi bos. Jammer van de weinige ruiterpaden. Hopelijk komt er daar in de toekomst verandering in."
 • Sarah Defoort

  "Prachtig gebied! Een vraagje: waar staat de nieuwe uitkijktoren en hoe kun je ernaartoe?"
 • Agentschap voor Natuur en Bos

  "Beste Sarah, de locatie van de uitkijktoren vind je terug op de kaart van het domein: www.natuurenbos.be/sites/default/files/kaart_vloethemveld.pdf Vriendelijke groeten"

Bulskampveld

Het gerenoveerde kasteel in het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld is ingericht als natuur- en streekbezoekerscentrum. Actieve tentoonstellingen nodigen je uit om op ontdekking te gaan in het domein en het Houtland. Aan de balie kan je terecht voor het aankopen van toeristische publicaties, het lenen van veldwerkmaterialen of het reserveren van lokalen en/of begeleide activiteiten. Er is een zeer uitgebreid aanbod van activiteiten en mogelijkheden voor groepen.
Je ontdekt er de natuur en leert er over de streek.

Op de benedenverdieping van het kasteel kom je te weten wat er op het domein te beleven is. Zijn de boswachters aan het werk? Waarom braken uilen toch zoveel? En van wie zijn die voetsporen? Een interactieve tentoonstelling leert je om bomen te herkennen aan hun bladeren, hun knoppen of hun schors. Met zoekkaarten, thematische natuurgidsjes en microscopen kun je hier zelf op onderzoek.
Een verdieping hoger beland je terug in de tijd, in de salons van de kasteelheer. Maar het lijkt wel alsof ook hij zijn koffers pakte. Zijn schildersezels staan er nog, zijn zetel ook. Maar wat doet die ridder daar? Wie zal het vertellen? Konden de muren maar praten! In de erfgoedkamer hangen mooie vitrines met maquettes van monumenten. Op sommige plaatsen stond de tijd stil, op andere vloog die voorbij. Dat merk je aan de collectie prentkaarten van de kasteelheer. En blijkbaar verzamelde hij nog veel meer, kijk maar in het rariteitenkabinet.

Bulskampveld ligt op 17,5 km van Vloethemveld.

Ligging en bereikbaarheid

Het Vloethemveld strekt zich uit over de gemeentes Zedelgem en Snellegem.

Ingang

Vloethemveld, 8210 Zedelgem

Openbaar vervoer

Bushalte "Zedelgem Kroonhoek" ligt vlak aan Vloethemveld. Meer info: www.delijn.be.
Het station van Zedelgem ligt op 5,2 kilometer van de hoofdingang. Meer info: www.nmbs.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.2 (29 votes)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.2 (30 votes)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.7 (22 votes)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4 (26 votes)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.1 (27 votes)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.8 (29 votes)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt