Currently, there is no weather information available.

Waaltjesbos

3.285715
  • 5
  • 2
  • 5
  • 5
  • 2
  • 2
  • Overzicht
  • Commentaren (0)
  • Praktische info

#waaltjesbos

Op de grens van Mol en Balen, in de gemeente Lommel, ligt dit jonge domeinbos van 205 ha. Het dankt zijn naam aan de grote instroom van Waalse inwijkelingen die zich hier vestigden omstreeks 1800. Op zoek naar werk konden ze hier terecht in de plaatselijke industrie. In het Waaltjesbos wordt vooral voorrang gegeven aan stille recreatie: fietsers en wandelaars kunnen op een rustige manier kennismaken met dit deelgebied van Nationaal Park Bosland, één van de vier Vlaamse parken.

De troeven

  • Deelgebied van Bosland
  • Jong domeinbos
  • Netwerk van fiets- en wandelpaden
  • Grote parking
Toon meer informatie

Umicore

Om Waaltjesbos eind jaren '90 te kunnen beplanten werden de gronden onteigend van Umicore n.v. (voormalig Union Minière of Metallurgie Lommel)  In 1904 werd in de nabijheid van het huidige Waaltjesbos gestart met de bouw van deze zink- en zwavelzuurfabriek. Vlakbij de fabriek verrees een planmatige aangelegde arbeiderswijk; het prille begin van het latere gehucht “Lommel Werkplaatsen”. In de jaren '20 vonden vele Lommelaars er werk in de metaalfabrieken. Deze waren een zegen voor de tewerkstelling, maar een ramp voor de leefomgeving. Ze stootten namelijk zoveel schadelijke gassen uit dat elk leven in een gebied van 700 hectare grotendeels werd vernietigd. Zelfs de “taaie” struikheide moest eraan geloven. In enkele decennia ontstond hier een woestijnachtige zandvlakte en zo kreeg het nabij gelegen gebied “Sahara” zijn naam. De wind kreeg vrij spel over de kale vlakten en joeg het zand voor zich uit naar de woonzone. Het stuifzand drong in de bossen, verstikte er de bomen en rukte op naar de stad. In de jaren '50 werden de fabrieken geleidelijk stilgelegd en in de jaren '70 werden ze gesloopt. Om van het oprukkende zand af te raken werd de vlakte beplant, voor een groot deel met grove den, want dat kon in die tijd nog dienen als stuthout in de mijngangen. Op andere delen werden gevlochten houtwallen aangebracht om het zand te stoppen en er werd mest aangevoerd om de gebieden als landbouwgrond te gebruiken. Enkel de kern van de “Lommelse Sahara” werd onaangeroerd gelaten; hier zijn de immense zandvlakten gebleven. 

Jong bos

Het bos bestaat uit jonge aanplantingen van zowel naald,- loof-, als gemengd bos. Je komt er vooral zomer- en wintereik tegen. Omwille van de jonge leeftijd van het bos ontbreken de "echte" bossoorten, maar potentieel is er zeker. Hopelijk spot je hier binnenkort de nachtzwauluw of boomleeuwerik. Het beheer is gericht op vijf basisprincipes: een duurzame houtoogst, een verhoging van de globale economische waarde, ruimte voor recreatief mede-gebruik, wetenschappelijke bijdrage aan de processen die spelen in een bos en de schermfunctie die het bos vervult.

Recreatie

In Waaltjesbos vind je een uitgebreid padennet terug dat toegankelijk is voor voetgangers. Daarnaast kunnen fietsers gebruikmaken van fietspaden die aansluiten op het provinciale fietsknooppuntennetwerk. 

 

  • Wandelpaden

    De verschillende boswegen zijn toegankelijk voor voetgangers.

  • provinciaal fietsroutenetwerk

    Er zijn verschillende fietsroutes doorheen Lommel.

    Fietsroutes Lommel

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Waaltjesbos is gelegen in Lommel langs het kanaal Beverlo. Aan de ingang is er een grote parkeerplaats aangelegd voor de bezoekers.

Ingang

Stevensvennen, 3920 Lommel

Met het openbaar vervoer:

Het dichtstbijzijnde station is dat van Lommel. Vandaaruit kun je de bus nemen naar Lommel Werkplaatsen. Meer info: www.belgiantrain.be, www.delijn.be.

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 5 (1 stem)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2 (2 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 5 (1 stem)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 5 (1 stem)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2 (1 stem)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 2 (1 stem)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?