Currently, there is no weather information available.

Waggelwater

3.4375
 • 3.5
 • 3
 • 2.5
 • 3.333335
 • 4
 • 3.666665
 • Overzicht
 • Commentaren (2)
 • Praktische info

#waggelwater

Het Waggelwater ligt langs het kanaal Oostende-Brugge-Gent, op de grens van Brugge en Sint-Andries. In dit kleine gebiedje van nog geen 7 hectare ligt een speelbosje en een visvijver. Je kunt er op de dijken wandelen en genieten van de voorjaarsflora of van de watervogels.
Over het ontstaan van de naam bestaan verschillende verhalen. Eén verhaal is dat er zich rond 1860 in de buurt een brouwerij met een café bevond. De herberg werd in de volksmond Waggelwater genoemd omdat klanten die te diep in het glas gekeken hadden, al waggelend buitenkwamen.

 

De troeven

 • Speelbos
 • Visvijver
 • Bunker voor vleermuizen
Toon meer informatie

Fauna en flora

In het parkbos floreren daslook, Italiaanse aronskelk en Spaanse boshyacint. In het verleden werden ze meer dan waarschijnlijk ingeplant – samen met tulpenboom, zwarte noot, populier, zwarte den, witte esdoorn, moerascipres en valse acacia. De inheemse bomen die je hier vindt, zijn zwarte els, gewone es en zomereik.

In de vijver komt vrij veel grof hoornblad voor en langs de oever riet. Tijdens een onderzoek werden twaalf vissoorten gevangen: brasem, blankvoorn, karper, Europese meerval, paling, pos, snoek, bittervoorn, rietvoorn, vetje en zeelt. De omvang van het visbestand is geschat op 369,4 kg per hectare en 15.227 stuks per hectare. De aanwezige visbiomassa bestaat voor een groot deel uit blankvoorn. Andere soorten met een relatief groot aandeel in de biomassa zijn zeelt en snoek. Natuur en Bos wil de soorten die gebonden zijn aan het ‘blankvoorn-snoek’-watertype, zoals snoek, rietvoorn en zeelt, bevorderen door te voorzien in een geschikte vegetatierijke biotoop. Beschermde vissoorten, zoals vetje en bittervoorn, zijn er ook aanwezig. Die soorten mogen niet bevist worden.
Waterhoen, blauwe reiger, meerkoet, fuut, aalscholver en wilde eend zijn vaste klanten op de vijver.

De aanwezige bunker is afgesloten en ingericht voor de overwinterende vleermuizen: de watervleermuis, grootoorvleermuis, franjestaart en baardvleermuis maken er alvast gebruik van.
 

Welkom

Zes hengelsteigers geven vissers (met visverlof) een unieke gelegenheid om te vissen. Kinderen mogen ravotten in het speelbos en wandelaars kunnen op de dijk rond de vijver wandelen. Honden moeten aan de leiband en we vragen je je afval weer mee te nemen zodat iedereen kan genieten van dit bos.
 

Geschiedenis

Bij het huidige bos maakt het kanaal een bocht. In 1912 wilde men die bocht rechttrekken. Vlak ten zuiden van kasteel Norenburg werd een nieuwe sleuf gegraven. De uitgegraven grond werd gebruikt voor de aanleg van de spoorbedding. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, werden alle graafmachines opgeëist door de Duitsers. Na 1918 is het graafwerk nooit meer voortgezet. De plas werd uiteindelijk een visvijver van ongeveer 1,4 hectare met een diepte van iets meer dan 2,5 meter. De omliggende gronden waren aanvankelijk bedoeld voor de tuinbouw, maar kort na 1920 werden ze bebost.

 

 • Wandelen

  Wandelaars kunnen op de dijk rond de vijver wandelen.

  Kaart
 • Fietsknooppunten

  Knooppunt 36 (Brugse Ommeland) ligt aan de ingang van het Waggelwater.

  Groene Gordel Brugge
 • Speelbos

  Kinderen kunnen naar hartenlust ravotten in het speelbos van 1,64 ha.

  Kaart
 • Vissen

  Zes hengelsteigers geven vissers (met visverlof) een unieke gelegenheid om te vissen.

  Kaart
 • Bezoekerscentrum Bulskampveld

  Bulskampveld ligt op 17,9 km van Waggelwater.

  Bezoekerscentrum

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Renneboog Erwin

  "Vandaag even naar het Waggelwater geweest waar ik vroeger veel ging vissen. Wou er terug eens gaan vissen... wat een teleurstelling. Vijver helemaal vol met waterplanten en dode omgevallen bomen, onmogelijk om er te vissen. Vis zal er allicht ook wel niet meer te vinden zijn. Er zal heel wat werk nodig zijn om dit water te herstellen in zijn vroegere bevisbare vorm."
 • Jan

  "Een paradijs voor loslopende/zwemmende honden. Fietsen kan je er ook ongestoord. "

Ligging en bereikbaarheid

Het Waggelwater ligt langs het kanaal Oostende-Brugge-Gent, op de grens van Brugge en Sint-Andries. 

Ingang

Waggelwaterstraat, 8200 Brugge

Openbaar vervoer

De dichtstbijzijnde bushalte 'Brugge Post' ligt op 400 meter van de ingang van Waggelwater. Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.5 (2 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.5 (2 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.3 (3 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4 (4 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.7 (3 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt