Currently, there is no weather information available.

Walenhoek

3.521125
 • 4.166665
 • 2.6
 • 3
 • 4.09091
 • 2.22222
 • 4
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#walenhoek

Walenhoek ontstond uit voormalige kleiputten. Vandaag is het een heerlijk bos (60 hectare) om door te wandelen. Vooral aan de mooie vijvers gonst het van het leven, maar je kan er ook vissen, uiteraard met een visverlof. 

 

De troeven

 • Wandelparadijs
 • Visvijvers
 • Natuureducatief centrum De Paardenstal
 • Gallowayrunderen in het gebied
Toon meer informatie

Variatie troef

In Walenhoek vind je een gevarieerd landschap met broekbossen, hooilandjes en ruigtes. In de kleiputten plantte men populieren, zomereik en gemengd loofhout aan. Veel mossen, zwammen en korstmossen vinden er een geschikte voedingsbodem.

In het noordoosten van Walenhoek liggen een twintigtal vijvers van uiteenlopende grootte en diepte. De ondiepere vijvers groef men nog uit met de hand, de diepere vijvers werden uitgebaggerd. In het zuidoosten ontwikkelde zich een pioniersbos van voornamelijk wilg.

In de vijvers groeien er planten als veenwortel, schedefonteinkruid, gele plomp en kikkerbeet. Langs de oevers vind je grote lisdodde en rietbegroeiingen met plaatselijk wolfspoot, grote wederik en gele lis. Meer dan 160 vogelsoorten broeden er of zoeken er voedsel. Heel wat trekvogels vinden er een geliefkoosde overwinteringsplek. Ook amfibieën, reptielen, libellen en juffers komen hier aan hun trekken.
 

Een vleugje geschiedenis

Walenhoek, sinds 1978 eigendom van de Vlaamse overheid, was een industrieel complex. Het ontwikkelde zich spontaan tot een waardevolle natuurkern in een sterk geïndustrialiseerd en verstedelijkt gebied. Vandaag zie je op het terrein nog duidelijk de sporen van de vroegere bedrijvigheid.

De naam Walenhoek verwijst naar de inmiddels verdwenen hoeve ‘Waelenhoef’. Hier woonden in de zestiende eeuw Waalse huurlingen die de Spaanse koning Philips II dienden.

 

 

 • Wandelknooppunten

  Knooppunten 109, 303, 304, 300, 301, 302 en 153 van wandelnetwerk Rivierenland zijn gelegen in het gebied.

  Wandelnetwerk Rivierenland
 • Wandeling Walenhoek

  In de brochure “Ontdek de natuur langs Schelde, Rupel en Nete” vind je een wandeling van 3.5 km in de Walenhoek. Stevige en waterdichte schoenen zijn, vooral in natte periodes, sterk aan te raden. Moeilijk toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.

  https://www.natuurpunt.be/nieuws/ontdek-de-unieke-wandelgids-van-natuurpunt-rupe…
 • Vissen

  De vijvers van Walenhoek bieden de hobbyvisser heel wat hengelplezier (zie kaart). Een visverlof is natuurlijk nodig.

  Visverlof
 • Bezoekerscentrum De Paardestal

  Het Natuureducatief Centrum 'De Paardenstal' van Natuurpunt onthaalt en begeleidt jaarlijks veel bezoekers. Een ideale plek om je bezoek aan het domein te beginnen.

  Natuurpunt Rupelstreek
 • Hondenzone

  In Walenhoek is er een hondenzone waar je hond kan ravotten

  kaart met locatie hondenzone

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

De Walenhoek is gelegen in de gemeente Niel, in de Rupelstreek. 

Ingang

Boomsestraat, 2845 Niel

Met de fiets

Je kan Walenhoek goed met de fiets bereiken via fietsknooppunten, 18 en 90 liggen in de buurt. Plan je route via www.fietsnet.be

Met het openbaar vervoer

Neem de trein tot Niel. Vanaf het station is het ongeveer 500 m wandelen tot Walenhoek. Meer info: www.belgiantrain.be.

Faciliteiten

Je kan het gebied binnen via ingangen langs de Boomsestraat, Walenhof en Landbouwstraat. 

Er is ruime parkeergelegenheid in de Ridder Berthoutlaan, tegenover de O.L. Vrouwkerk en naast het Nielse gemeentehuis. Hier vertrekt de Berthoutwandeling van de gemeente Niel, die ook door Walenhoek gaat. Verder zijn er drie parkings in de omgeving: twee aan de Boomsestraat (naast firma Plastiek Lauwers) en één aan de Landbouwstraat. 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.2 (18 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.6 (10 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3 (8 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.1 (11 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.2 (9 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (15 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt