Currently, there is no weather information available.

Warandeplas

2.35
 • Antwerpen: risicocode ORANJE - hoog gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer
 • 2.444445
 • 2.42857
 • 1.857145
 • 2
 • 3.4
 • 2.2
 • Overzicht
 • Commentaren (4)
 • Praktische info

#warandeput

De Warandeplas ontstond als zandwinningsput voor de aanleg van de E34 en de ring rond Turnhout. Vooral tijdens de vogeltrek en de wintermaanden rusten watervogels er even uit. Watervleermuis, oeverzwaluw, oeverloper en levendbarende hagedis zijn er regelmatig te zien. Op de oevers helpen schapen met het herstel van de waardevolle flora. Voor honden is er een zone waar ze in het water mogen. Op de plas zelf is waterski mogelijk. Zwemmen is verboden. 

De troeven

 • Hondenzwemzone
 • Speelzone en Lilse Bergen vlakbij
 • Waterskigebied
 • Wandelpaden in aanpalend openbaar bos en nabijgelegen natuurreservaat Visbeek
Toon meer informatie

In en naast het water

Het water in de Warandeplas is erg zuur ( PH +/- 4). Vissen, kikkers, salamanders en de meeste waterplanten kunnen er niet overleven. Slechts enkele insectensoorten handhaven zich in dit extreme milieu.  Tijdens de zomermaanden is watervleermuis een regelmatige bezoeker. In de winter vinden veel vogels er een tijdelijke rustplaats. Wilde eend, tafeleend, kuifeend en krakeend zijn er enkele van. In voor- en najaar zie je er scholekster, witgatje en oeverloper. Op de oevers groeit struikheide, gewone dopheide, echt duizendguldenkruid, blauwe knoop en koningsvaren. Ook levendbarende hagedis en hazelworm komen er voor.

Via gericht beheer creëren we een mozaïek van bosjes, braamstruweel en (droge en natte) heidevegetaties. Binnen het veeraster rondom een groot deel van de oeverzone helpen schapen hieraan mee. 

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Koen Vermeiren

  "Dit kleine stukje grond stelt niks voor. De honden hebben enkele tientallen meters om te lopen en worden in de zomer tijdens het zwemmen dan ook nog eens belaagd door bestuurders van motorboten die het hondenstrandje daar liever weg willen."
 • bert

  "honden genieten van de waterplas toffe ontmoetingsplaats voor honden en -eigenaars in onmiddellijke omgeving onbeperkte mogelijkheden voor (aangelijnde)wandelingen"
 • Sarah

  "Kleine wandeling gemaakt adhv knooppunten. Mooi, maar jammer van het geluid van de autosnelweg. Speeltuin van Lilse Bergen is zeker een meerwaarde voor wie met kinderen komt."
 • Ex Wandelaar

  "Dat stukje grond voor de honden stelt inderdaad niets voor. De bende met de motorboten mag er alles, en ze laten er ook hun kinderen zwemmen. Die schapen daar laten grazen is gewoon belachelijk, natuur word er niet beter van. En die omheining is echt wel absurd, verpest de hele natuur. Doe geen moeite om er te gaan wandelen, er zijn veel mooiere plekken in de regio."

Ingang

Haarlebeek, 2275 Lille

Met openbaar vervoer:

Het gebied is moeilijk bereikbaar met openbaar vervoer. Kom je met het openbaar vervoer, dan moet je er rekening mee houden dat de dichtstbijzijnde bushalte op 1,5 km ligt van de inkom van de Lilse Bergen.  De stations van Tielen en van Turnhout liggen allebei op ongeveer 10 km van De Lilse Bergen.  De treinreis combineer je dan met een bustrip.

Met de fiets:

De Warande is gelegen tussen de knooppunten 79 en 80.

Parking:

Er is een parking aan de Strandweg. Via de Haarlebeek kan je dan wandelen tot aan de Warande.

 

 

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 2.4 (9 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.4 (7 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 1.9 (7 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2 (7 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.4 (5 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 2.2 (5 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt