Currently, there is no weather information available.

Wateringhoeve Elen en boomgaard Neeroeteren

0
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#wateringhoeve

Op de grens van Dilsen-Stokkem en Maaseik vormen de graslanden rondom de voormalige Wateringhoeve en aan de fruitboomgaard belangrijke stapstenen voor fauna en flora. Met wat verbeeldingskracht kan je hier het rijke verleden nog proeven.

De troeven

 • Belangrijke stapsteen tussen nabij gelegen natuurgebieden
 • Bloemrijke graslanden
 • Inspiratie voor “la maison du canal” van Georges Simenon
 • 102 oude rassen hoogstamfruitbomen
Toon meer informatie

La maison du canal

Het zogenaamde 'Luikerhuis in de heide' aan de Watering in Elen (Dilsen-Stokkem) was de woning van de dijkmeester van de wateringen. Het gebouw dateert uit het midden van de 19de eeuw, toen de wateringen ontstonden. In 1854 werd Wilhelm Brüll als dijkmeester van de wateringen aangeworven, hij was de grootvader van de schrijver G. Simenon langs moederszijde. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef schrijver Georges Simenon een tijdje in het huis. Zijn roman 'La maison du canal' (1932) is gebaseerd op dat verblijf en is verfilmd in 2003. In 2004 werd het Luikerhuis beschermd als monument. Het is nu eigendom van het Agentschap voor Natuur en Bos, maar staat al geruime tijd leeg. In 2014 is het woonhuis volledig uitgebrand, net vóór de plannen voor renovatie en herbestemming uitgevoerd konden worden.

Ecologisch beheer

De 30ha bloemrijke graslanden worden op een ecologische wijze beheerd. Gehooid in juni, met nabegrazing in de vroege herfst. In de stal vinden schapen een onderkomen die instaan voor de begrazing in het Nationaal Park Hoge Kempen.

Het bewateringssysteem is nog steeds zichtbaar en is in 2015 deels hersteld, zodat er terug kalkrijk kanaalwater van de Zuid-Willemsvaart kan vloeien over de graslanden.

Dit “vloeiweide-systeem” vind je ook nog terug in de ruim 6 ha grote boomgaard van Neeroeteren, even verderop gelegen. Elk jaar worden hier de sluizen geopend en zorgt het kanaalwater voor een rijke fruitoogst van 102 oude rassen hoogstamfruitbomen. Begrensd door houtkanten worden de grazige weiden omgevormd tot bloemenvelden waar allerlei insecten en vogels hun gading vinden. Enkele nieuw aangelegde poelen hopen de boomkikker te kunnen verleiden. Het gebied is een belangrijke stapsteen tussen nabijgelegen natuurgebieden zoals Bergerven en den Tösh. Uniek voor deze omgeving is dat je op een boogscheut staat van zowel Kempenbroek, de Maasvallei, de Duinengordel en het Nationaal Park Hoge Kempen.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

De Waeteringhoeve is gelegen te Dilsen-Stokkem, de boomgaard in Neeroeteren.

Ingang

Watering 1, 3650 Dilsen - Stokkem

Niet van toepassing

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Nog geen stemmen
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Nog geen stemmen
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Nog geen stemmen
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Nog geen stemmen
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Nog geen stemmen
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Nog geen stemmen
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt