Currently, there is no weather information available.

Weerdse vijver

2.868215
  • Vlaams-Brabant: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

    Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • 3.28
  • 2.545455
  • 2.73913
  • 2.68182
  • 2.61111
  • 3.31579
  • Overzicht
  • Commentaren (0)
  • Praktische info

#weerdsevijver

De Weerdse vijver in Zemst is de ideale plek om te vissen. De oude zandwinningsput kreeg terug een natuurlijk karakter met paaiplaatsen voor snoek en andere vissoorten. Wandelaars en fietsers kunnen rond de vijver en vogels spotten in het water of op het eiland. Of kom er eens picknicken langs het water.

Werken Weerdse Vijver 

De Weerdse Vijver krijgt in 2023 een facelift. De vroegere parking wordt een natuurlijk speelterrein. Er komen ruigtes om in te lopen, speelheuvels met daartussen ruimte voor water, stappaaltjes, speelstammen en in het midden een klein verstopbosje. De Chiromeisjes en -jongens van Weerde gaven input voor dit speelterrein tijdens een participatiemoment. In één beweging krijgt ook de mountainbikeroute die langs het speelterrein loopt enkele heuvels. Deze heuvels worden van de rest van het speelterrein afgescheiden door een struikenbos, zodat de fietsers niet in contact komen met de spelende kinderen.

De wandeling rond de Weerdse Vijver wordt een kinderwandellus met een Samen op Pad-label. Op vijf plaatsen komen er houten speel- en balanceerelementen. De route is 1,6 km lang, ideaal voor een gezinsuitstap. Aan de start verwelkomt een karper de jonge avonturiers vanop zijn totempaal.

De ingang aan de kant van het voetbalterrein wordt rolstoelvriendelijk gemaakt. De hellingsgraad van het halfverhard en waterdoorlatend pad wordt hiervoor aangepast. Er komt ook een visponton voor rolstoelgebruikers. Zo kan iedereen gebruik maken van dit stuk toegankelijk groen. Aan deze ingang werden al eerder de nieuwe parkeerplaatsen voorzien.

Voor de speelinfrastructuur wordt lokale grond en duurzaam hout gebruikt. De werken zijn in februari ´23 gestart en zullen na de zomer ´23 speelklaar zijn. Zo krijgen de aanplantingen enkele maanden de tijd om stevig te verankeren en te groeien. Ook de speelinfrastructuur krijgt eerst een keuring. Tot die tijd worden alle zones afgeschermd met werfhekken en werflinten. Natuur en Bos investeert 100.000 euro in de realisatie van dit project.

Tijdens de werken blijven twee van de drie ingangen toegankelijk. De ingang via de parking Weerdse Vijver Galgenberg zal tijdelijk niet toegankelijk zijn. Je kan in die periode hier wel nog parkeren maar de toegang het domein kan je te voet via Kleinveld bereiken.

De troeven

  • Vogels spotten aan de vogelkijkwand
  • Picknicken langs het water
  • Een ideale plek om te vissen
Toon meer informatie

Van zandwinningsput naar visplek

De vijver is ontstaan na zandwinning bij de aanleg van de E-19 autosnelweg. Door de grote diepte en de steile oevers vormen zandwinningsputten geen interessante plaats voor waterplanten  en vissen. De vijver werd aangepast met gebruik van inert recyclagemateriaal. Om de vijver nog natuurlijker te maken, zorgden we voor paaiplaatsen voor snoek en andere vissoorten. De aanleg van een ontoegankelijk eiland en een moeras dient om water- en moerasvogels  aan te trekken. Tijdens de trek kan een visarend voor wat concurrentie zorgen.

Recreatie langs het water

Er is een wandel- en fietspad rond de vijver waar je ook vogels kan spotten aan de vogelkijkwand. Maar vooral vissers hebben het hier naar hun zin. Je mag wel enkel vissen op de verschillende hengelplaatsen en je hebt een visverlof nodig. Honden kunnen in de hondenzone vrij loslopen, spelen, graven, en zelfs even in het water plonsen! De hondenlosloopzone grenst immers aan de vijver.  

  • Wandelpad

    Rond de vijver loopt een wandelpad.

    Kaart
  • Fietspad

    Rond de vijver loopt een fietspad.

    Kaart
  • Hengellocaties

    Verschillende hengellocaties langs het water (zie kaart). Je hebt wel een visverlof nodig.

    Alle info over visverlof
  • Vogelkijkwand

    Langs het water is een vogelkijkwand om vogels te spotten.

    Kaart
  • Hondenzone

    In deze zone mogen de honden vrij loslopen, spelen, graven, en zelfs even in het water plonsen!

    Kaart

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

De Weerdse vijver ligt in de gemeente Zemst. 

Ingang

Galgenberg thv nr 21, 1982 Zemst

Met openbaar vervoer

Vanaf het station van Weerde is het nog 950 m wandelen tot aan de ingang van het gebied. 

Met de fiets 

De ingang van het gebied ligt tussen fietsknooppunt 75 en 62. Plan je route via www.fietsnet.be. Er is ook een fietsenparking aan ingang van Galgenberg. 

Faciliteiten

Kom je met de auto, dan kan je parkeren aan de ingang aan Galgenberg. 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.3 (25 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.5 (22 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.7 (23 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2.7 (22 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.6 (18 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.3 (19 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?