Currently, there is no weather information available.

De Wijers

3.911395
 • 4
 • 3.8125
 • 4
 • 4
 • 3.333335
 • 4.133335
 • Overzicht
 • Commentaren (3)
 • Praktische info

#dewijers

De Wijers is het grootste aaneengesloten vijvergebied van België en telt liefst 1175 vijvers en is goed voor 700 hectare water en riet. Deze afwisseling van water, beemden en bossen maakt het gebied mooi en interessant voor soorten als de boomkikker. Dit waterrijke natuurgebied ligt verspreid over de gemeenten Zonhoven, Lummen, Diepenbeek, Hasselt, Genk, Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren, centraal in Limburg. Heel wat zeldzame dier- en plantensoorten vinden hun leefgebied in dit feeërieke landschap. Langs het netwerk van fiets- en wandelpaden kan je genieten van dit bijzonder gevarieerd gebied.

Naast de natuurlijke rijkdom, is De Wijers een streek met een rijke geschiedenis en vele toeristische attracties. Denk maar aan Bokrijk, Kelchterhoef of Circuit Zolder … En dat allemaal in het hart van het economische leven in Limburg.

Ontdek hier een stukje van de Wijers: https://www.youtube.com/watch?v=18bX_qTtIYI

De troeven

 • Grootste aaneengesloten vijvergebied van België
 • Zeldzame dier- en plantsoorte zoals roerdomp, visarend en zilverreiger
 • Fietsen door het water
 • project 3WatEr
 • adembenemend uitzicht vanop de uitkijktoren
Toon meer informatie

1001 vijvers

De Wijers wordt ook wel “het land van 1001 vijvers” genoemd. ‘Wijer’ is het oude woord voor een vijver waarin vis wordt gekweekt. De vijvers in Zonhoven en omstreken zijn niet gegraven, maar ontstaan doordat men water bovenop de grond heeft laten vloeien. Rond weilanden werden dijken aangelegd, waarna ze onder water werden gezet. Het vijvergebied is dus een ingenieus cultuurlandschap. Tot op vandaag worden er in veel van deze vijvers verschillende zoetwatersoorten gekweekt, bestemd voor de hengelsport of voor consumptie, maar evengoed siervissen voor tuinvijvers. Er zijn drie viskwekerijen in Zonhoven. Je kan ze op afspraak bezoeken. Je kan zoetwatervis proeven in de betere restaurants in de omgeving.
 

Meer en betere natuur

De Wijers is een walhalla voor vogelliefhebbers. Je moet wel heel vroeg uit de veren om zeldzame vogels als roerdomp, woudaap, zilverreiger voor je lens te krijgen in één van de vogelkijkhutten. Met wat geluk zie je vanop je fiets hoe een visarend een kanjer van een vis uit het water schept. In de lente word je getrakteerd op de mysterieuze roep van de roerdomp. Botanisten uit het buitenland komen speciaal om naar de bijzondere vegetatie op de droog gevallen vijverbodems te kijken. De natuur in het  vijvergebied is op veel vlakken uniek en uitzonderlijk, maar ook heel kwetsbaar. Rust in het broedseizoen is essentieel. Vandaag investeren zowel overheidsinstanties als privépartners in het 4500 hectare grote vijvergebied om het plaatselijke natuurschoon en de biodiversiteit te herstellen en te verbeteren. Onder de naam "3watEr" zijn tal van projecten opgezet met als pijlers: Ecologie, Economie en Educatie. Met Europese steun gaan overheid en privé-landeigenaars voor meer en betere natuur. Inwoners en bezoekers worden langs uitgestippelde wandel- en fietsroutes geïnformeerd over de natuurwaarden . Meer recreanten en toeristen betekent meer werkgelegenheid voor deze streek. Wil je optimaal van deze vijvers genieten, boek dan een Wijergids via de gemeente Zonhoven. De Kluis van Bolderberg biedt het mooiste vergezicht van het vijvergebied.
 

 • Met de fiets door het water

  Tussen knooppunten 91 en 98 vind je een fietspad dat één van de vijvers doorkruist: 212 meter lang op een pad van 3 meter breed, omgeven door water.

  Ontdek het fietspad door het water
 • Wandelen

  Er zijn verschillende wandelroutes. Kom ze allemaal ontdekken.

  Wandelen in de Wijers
 • Wandelroute

  Een langeafstandswandeling van 98 km

  Langeafstandswandeling de Wijers
 • Verken Herkenrode te fiets

  Tussen knooppunten 94 en 95.

  Fietsnet.be
 • Met de fiets doorheen de Wijers

  Langs knooppunten: 300, 301, 302, 303, 304, 307, 308, 311 en 316.

  Fietsnet.be
 • Verschillende kijkhutten

  Tijdens je wandeling kun je onderweg in verschillende kijkhutten binnensluipen om de bijzondere watervogels te ‘spotten’.

 • Uitkijktoren de Wijers in zonhoven

  Het uitzicht vanop de uitkijktoren over het vijvergebied is van bovenaf adembenemend.

  Uitkijktoren de Wijers

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Marisa Iannicelli

  "Zeer gevarieerd gebied met fijne wandelwegen. Uitkijktoren viel, dankzij de speelse inrichting, in de smaak bij de kinderen. Vanop de uitkijktoren heb je een prachtig zicht over het hele gebied."
 • Kurt M.

  "Reeds verschillende keren het gebied gaan ontdekken en iedereen keer komen we wel een andere verrassing van de natuur tegen. Mogelijkheid om mooie wandelingen te maken. De langste wandeling van ongeveer 10km is zeker de moeite waard omdat je zo in 1 wandeling van de verschillende facetten van het gebied kan proeven! Maw, zeker eens de moeite waard om uit te proberen ! :-)"
 • Vlaeminck Patrick

  "Een nieuw gebied voor ons en zeker de moeite om er te fietsen tussen de vele vijvers en plassen, vogelliefhebbers kunnen hier mooie waarnemingen doen."

Ligging en bereikbaarheid

Dit waterrijke natuurgebied ligt verspreid over de gemeenten Zonhoven, Hasselt, Genk, Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren, centraal in Limburg.

Ingang

Zwanestraat 105, 3520 Zonhoven

Met het openbaar vervoer

Treinstation Zonhoven ligt op 2,5 km van het Vijvercomplex. Buslijn 34 stopt op 700 meter van het domein. Afstappen aan de halte Bolderberg Abelenstraat. Meer info: www.belgianrail.be en www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4 (16 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.8 (16 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4 (10 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4 (13 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.3 (9 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.1 (15 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?