Currently, there is no weather information available.

Wijmeers

4.35294
  • Oost-Vlaanderen: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

    Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • 5
  • 3.5
  • 3.333335
  • 5
  • 4
  • 5
  • Overzicht
  • Commentaren (1)
  • Praktische info

#wijmeers

Uitwaaien langs de Schelde,  wandelen langs graslanden,  speuren naar vogels, of een rivierduin ontdekken, in het gevarieerde landschap van Wijmeers (187 ha) kan het allemaal. Start je wandeling vanuit Schellebelle, wandel tot aan de Schelde en roep de veerman door de blauwe bel te luiden. Jouw trip begint met een heerlijke veertocht over de grootste rivier van Vlaanderen.

De troeven

  • Ruige natuur met gallowayrunderen
  • Inclusief veertochtje over de Schelde
  • Plantenvariatie troef
  • Pitstop voor trekvogels
  • Fietsoplaadpunt voor e-bike aan het veer
Toon meer informatie

Landschap in herstel

Wie het gebied van voor 2015 kent zal het niet meer herkennen. Wijmeers werd omgevormd tot een gecontroleerd overstromingsgebied met een nieuwe imposante ringdijk. Weekendhuisjes, maisakkers en losse snippers bos maakten onder impuls van het Sigmplan plaats voor een groot open meersenlandschap met een open landduin, een zone met hagen en houtkanten en een groot stuk aaneengesloten bos.  Wijmeers is verder rijk aan waterpartijen, gaande van poeltjes tot grote vijvers. Deze voormalige recreatieve vijvers werden opgeruimd en voorzien van ecologische oevers. Dit valt in de smaakt bij talrijke insecten, kikkers en watervogels.

Voor vleermuizen en andere beestjes

Een nieuw vleermuishotel en een grote oeverzwaluwwand zijn de kers op de taart van dit nieuwe natuurgebied. Voor het porseleinhoen en de vele amfibieën en insecten in de streek kwam er een moeraszone.  De overloopdijken en de heringerichte Grote Kouterstraat –eigenlijk ook een tussendijk- werden krijgen een vlindervriendelijk beheer. Op de reactie van de natuur hoefden we niet lang te wachten. Er foerageren al talrijke watervogels. Kikkers namen de heringerichte poelen in bezit en de oeverzwaluwen hebben hun eerste nestgangen al gegraven. Vlinders en libellen komen het gebied stilaan koloniseren. Ook botanisch is het gebied rijk aan soorten en worden er regelmatig nieuwe soorten gevonden of teruggevonden. Het aantal soorten neemt sterk toe en we verwachten dat die trend de komende jaren zal doorzetten naarmate het gebied zich verder zal ontwikkelen.

 Runderen onderhouden de wastine

Galloways, hoornloze, zachtaardige runderen, begrazen een stukje ‘wastine’: een mix van grasland, heide en struiken. De runderen beslissen zelf welke stukken kort gehouden worden en in welke zones tot struikgewas ontwikkelen. Via drie klaphekjes kan je het gebied gemakkelijk in en uit wandelen en wie weet stuit je wel op de kudde galloways.

Hoofdrolspeler in het Sigmaplan

Wijmeers is niet alleen een prachtig natuurgebied het is ook een overstromingsgebied. Samen met Paardeweide en Bergenmeersen maakt het deel uit van een keten gecontroleerde  overstromingsgebeiden langs de Schelde. Bij hoge waterpeilen is Paardeweide het eerste gebied dat in werking treedt. Als ruggensteun volgen meer stroomopwaarts Bergenmeersen en slechts heel uitzonderlijk, één keer om de vijftig jaar overstroomt ook Wijmeers.

Ontpoldering

Het zuidelijke deel van Wijmeers aan de Scheldeoever werd ontpolderd. Dit levert een knap staaltje getijdennatuur op. Door eb en vloed opnieuw toe te laten, zal het gebied evolueren tot achtereenvolgens rietland en wilgenvloedbos. Hier voelen tal van eenden, meeuwen, ganzen en steltlopers zich thuis. De ontwikkelende rietkragen trekken rietvogels aan.

13.000 bomen

Voor de aanleg van Wijmeers werden in totaal 25 hectare snippers ‘bos’ gerooid.  Het ging voornamelijk om uitheemse bomen. In 2015 en 2016 plantten we met hulp van schoolkinderen 13.000 bomen aan de rand van het bestaande bos rond Heisbroek. Zo groeit hier nu 30 hectare waardevol gevarieerd bos met zwarte els, zomereik, winterlinde, haagbeuk… 

Vogelmagneet

Een verrekijker is onontbeerlijk bij je bezoek aan Wijmeers. ’s In de lente komen grote groepen grutto’s en andere steltlopers aansterken in de ontpoldering voor ze in de weidevogelgebieden gaan broeden. Tijdens de zomer broeden blauwborst, kleine karekiet en andere rietvogels in de rietkragen. Diverse eenden komen hier tot broeden waaronder de opvallende bergeenden. In de zomer hangen zowat constant huis-, boeren- en oeverzwaluwen zwaluwen in de lucht. Vanaf de herfst stijgt het aantal overwinteraars zoals wintertalingen, die hier komen fourageren op het slik. Het is niet meer uitzonderlijk om op het slik een lepelaar te zien of een overvliegende bruine kiekendief. En wie weet welke verassende ‘gasten’ je er tijdens de trekperiode zult tegenkomen…

  • Geleide wandelingen

    Met Natuurpunt

    Info
  • Geleide wandelingen

    Met vzw kolena

    Info
  • Binnen zonder kloppen

    Lus 3.5 km

    Info
  • Heisbroekwandeling

    Lus 7.5 km

    Info
  • Galloway wandelroute

    Lus 8 km

    Info
  • De wetlands van wijmeers

    Lus 4,4 of 5,9 km

    Info
  • Fietsknooppunten

    Knooppunt 42 en 46

    Info
  • Geleide fietstocht

    Met vzw Durme

    Info
  • Wie belt de veerman

    Lus 37.5 km

    Info
  • Mountainbiken

    Lus 44 km

    Info
  • Overnachten

    Gemeente Wichelen

    info
  • Overnachten

    Gemeente Berlare

    info

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
  • Ingrid De Kerpel

    "Een schuilhut missen we in Wijmeers 1. "

Ingang

Aard, 9260 Wichelen

Wijmeers ligt  op een boogscheut van Wetteren, Berlare en Wichelen. Parkeren kan in de dorpskern van Schellebelle, daar kan je met een veer de Schelde oversteken. Met de grote blauwe bel verwittig je de veerman dat je wilt oversteken.

Op het pleintje van Aard starten verschillende wandelingen. Wijmeers paalt aan andere natuurgebieden van de cluster Kalkense Meersen zoals het unieke meersengebied Kalkense Meersen, Bergenmeersen en Paardeweide die je eveneens van hieruit kunt bezoeken.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 5 (3 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.5 (2 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.3 (3 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 5 (3 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4 (3 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 5 (3 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?