Currently, there is no weather information available.

Wolfsheuvel

3.596155
 • 4
 • 3.125
 • 3.42857
 • 3.81818
 • 2.666665
 • 4
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#wolfsheuvel

Wolfsheuvel is een gebied gelegen in Wuustwezel, ook bekend als het bos van de boerenbond. Het lag eeuwen geleden aan de zuidrand van een groot aaneengesloten veen- en turfgebied. Vandaag ligt het meer dan 66 hectare grote bos in een landbouwgebied met akkers en weiden, en vormt het een stapsteen in het grote Natura 2000-netwerk van Europese bos- en natuurgebieden in het behoud en herstel van de biodiversiteit. Wandelaars en ruiters kunnen hier van die mooie natuur volop genieten. Kinderen kunnen zich dan weer uitleven in de speelzone.

De troeven

 • Speelzone om in te ravotten
 • Gevarieerd gebied
 • Meer dan 5 km ruiterpad
 • Vogelkijkwand om in alle rust vogels te bekijken
Toon meer informatie

Fauna en flora

Van het oorspronkelijke bos uit de 19de eeuw is weinig meer over. De oudste bestanden zijn aangeplant in 1940. Ondanks de relatief jonge leeftijd vormt het bos het leefgebied voor heel wat vogels, zoals zwarte specht en buizerd. Het ven is een trekpleister voor watervogels en een broedplaats voor rietvogels zoals kleine karekiet. Onder de zoogdieren is de ree de meest opvallende soort.

Gevarieerd bos

Het beheer streeft naar een gemengd bos van grove den met inlandse eik, beuk en berk. Exoten, zoals Amerikaanse vogelkers en rododendron, worden bestreden. Amerikaanse eik kan plaatselijk behouden blijven in het belang van vleermuizen en holenbroeders. Naast bos krijgen bosranden en open plekken met bloemenakkers voor insecten ook alle aandacht. Rietpartijen rond het Wolfsven breiden uit en zorgen voor een meer open karakter rond het ven.

Genieten van de natuur

Wandelaars zijn welkom op de opengestelde paden. Voor ruiters is een gescheiden pad van meer dan 5 kilometer aangelegd. In de speelzone van ruim 3 hectare kunnen kinderen naar hartenlust kampen bouwen of ravotten. Enkele zones in het bos zijn niet toegankelijk en zijn voorbehouden als rustgebied voor het wild.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Wolfsheuvel ligt in de gemeente Wuustwezel en is een gebied van meer dan 66 hectaren.

Ingang

Kapelstraat, 2920 Kalmthout

Openbaar vervoer

Vanaf Heide-Station kan je bus 670 nemen. Afstappen aan halte Achterbroek-Leyerstraat. Van daar is het nog kwartier stappen tot Wolfsheuvel.

Met de fiets

Knooppunt 5 ligt in de buurt van Wolfsheuvel.

Parking

Het bos is bereikbaar via de Duffelaarstraat. Parkeren kan aan de parking Stal Ruitershof, Duffelaartstraat 8 in Kalmthout.

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4 (11 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.1 (8 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.4 (7 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.8 (11 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.7 (6 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (9 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt