Currently, there is no weather information available.

Wolfsputten

4.170455
 • 4.35294
 • 3.9375
 • 4.214285
 • 4.42857
 • 3.69231
 • 4.357145
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Praktische info

#wolfsputten

Wolfsputten is een natuurparel van 90 hectare in de Groene Rand op een boogscheut van Brussel.  In 2018 startte Natuur en Bos met een stevige facelift van dit Dilbeekse natuurgebied. Natuurbescherming- en beleving gaan daarbij hand in hand. In twee nieuwe hondenlosloopzones kun je je viervoeters zorgeloos uitlaten zonder vogels, kleine zoogdieren en andere bezoekers in de rest van het gebied af te schrikken. Wolfsputten staat bekend als een reliëfrijk gebied met prachtige voorjaarsflora waarin droge en moerassige stukken elkaar afwisselen. Herstelde en nieuw aangelegde knuppelpaden - in totaal zo’n 370 meter lang - loodsen je comfortabel door de vallei zonder de kwetsbare natte topnatuur te beschadigen. Het pronkstuk is ongetwijfeld het nieuwe uitkijkplatform, een geliefde stopplaats of selfieplek. Natuur en bos plantte enkele duizenden boompjes aan en ruimde de centrale poel, wat hem veel interessanter voor amfibieën maakt. De verschillende ingangen tot het gebied kregen een facelift met een uniform uitzicht, met aan het cultuurcentrum Westrand zelfs een amfitheater.

De troeven

 • Uitkijkplatform met wauw-effect
 • Uitgebreid netwerk aan knuppelpaden
 • Unieke kalktufbronnen
 • Wandelen tussen daslook, wilde narcis en andere voorjaarsflora
 • Speelzone waar kinderen kunnen ravotten
Toon meer informatie

Landerijen van de abdij van Groot-Bijgaarden

Op het Kluisbos na, behoorde het gebied vanaf de 12de eeuw aan de abdij ‘Grooten Beygaerden’. Deze Benedictessenabdij, die ten noorden van de Wolfsputten gelegen is, verkreeg de gronden samen met enkele hofsteden door schenkingen van leden van het Huis van Aa uit Anderlecht. Het grootste deel van de landerijen bestond uit akkerland begrensd door hagen. Deze houtwallen hadden een zeer belangrijke rol te vervullen als begrenzing van de percelen, beschutting voor vee en vooral in het gerief- en brandhoutvoorziening. Kleine boscomplexen begrensden het landgoed in het zuidwesten, zuiden en oosten. De meersen en broeken langs de waterlopen werden gebruikt als graslanden.

De streek werd zeer vroeg ontgonnen onder impuls van het nabijgelegen Brussel. Hierdoor is het bosareaal tijdens de tweede helft van de 14de eeuw bijna volledig verdwenen. Het mag dus eerder een uitzondering genoemd worden dat er in de buurt van de Wolfsputten nog zoveel bos overbleef ter hoogte van de brongebieden.

Steengroeven

In het zuiden van het gebied komt een 15de eeuwse groeve voor, waaruit de kalkhoudende zandsteen werd gewonnen die gebruikt werd bij de constructie van tal van belangrijke historische gebouwen in de ruime omgeving. Niet alleen voor de Sint-Ambrosiuskerk in Dilbeek zelf, maar ook voor de Brusselse Sint-Michielskathedraal, de O.-L.-Vrouwkathedraal in Antwerpen en het stadhuis van Leuven! Kalkhoudende zandsteen werd op meerdere plaatsen in de streek ontgonnen. Zo ook in de Wolfsputten waar de ontginning nog duidelijk zijn sporen heeft nagelaten in het landschap. 

Fauna en flora

De unieke bronnen met kalktufafzettingen zorgen voor een apart biotoop met een specifieke fauna en flora. Je vindt in de Wolfsputten dus soorten van warme kalkhellingen zoals de beschermde wijngaardslak. Opvallend is ook het groot aantal bosplanten zoals daslook, wilde narcis en bosereprijs in de vochtige elzenbroeken, kamperfoelie, lelietje-der-dalen en adelaarsvaren in de zure beukenbossen en bosbingelkruid, salomonszegel en wilde hyacint in de eikenbossen. In de depressies en ondiepe greppels vinden we gele lis, dotterbloem, reuzenpaardenstaart en beekpunge, grote egelskop, groot moerasscherm, watermunt en moesdistel. Verder is het gebied ook zeer rijk aan amfibieën, insecten en vogels met als interessante broedvogels kleine bonte specht, kleine karekiet, Europese kanarie en bosuil.

 • Wandelroute

  Door het gebied lopen verschillende wandelpaden. Probeer de Wolfsputtenwandeling eens!

  De Wolfsputtenwandeling
 • Speelzone

  In het gebied is er een grote speelzone in het Renbaanwijkpark.

 • Hondenzone

  In Wolfsputten zijn er twee hondenzones, eentje naast de ballodroom aan het skatepark (d’ Arconatistraat) en eentje aan de Turflaan/Draverslaan in de Renbaanwijk.

  Meer info over hondenzones

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Linda Stichelmeyer

  "Ik wens Natuur en Bos te feliciteren voor de prachtige nieuwe hondenlosloopzone aan de Leliestraat in Dilbeek. Echt een pareltje ! Ik vernam dat deze nog zou uitgebreid worden met het basketbalpleintje. Misschien een tip bij die uitbreiding. Het zou misschien interessant zijn om ook een apart stukje losloopzone te voorzien voor kleine én voor jonge hondjes. Ikzelf heb een grote hond, maar denk dat het niet evident is voor eigenaars van kleine hondjes om hun hondje los te laten als er veel grote honden op het terrein zijn. Ook voor jonge pups kan het nuttig zijn om in een apart terrein ervaringen te kunnen opdoen, zonder dat er misschien een aantal grote honden tegelijk op hen afkomen. Maar dit idee dus omdat ik vernam dat er nog uitbreiding zou kunnen komen. Alvast bedankt om deze suggestie in overweging te nemen."

Ligging en bereikbaarheid

De Wolfputten liggen in de gemeente Dilbeek, vlakbij het cultureel centrum van Dilbeek. 

Ingang

Luizenbergweg , 1700 Dilbeek

Met de fiets

Je kan Wolfsputten goed met de fiets bereiken via fietsknooppunten. Wolfsputten ligt tussen de knooppunten 46 en 61. Plan je route via www.fietsnet.be

Met het openbaar vervoer

Neem de trein tot Dilbeek. Vanaf het station is het ongeveer 30-35 minuten met de bus. Meer info: www.belgianrail.be. en www.delijn.be.

Faciliteiten

Je kan het gebied binnen via verschillende ingangen in Stationstraat, Kloosterstraat, Robert Dansaertlaan, Turflaan, .... 

Er is parkeergelegenheid op de drie parkings rondom het gebied (aan de Westrand, aan het kerkhof en aan de Renbaanwijk (bij de vijvers)). 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.4 (17 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.9 (16 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.2 (14 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.4 (14 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.7 (13 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.4 (14 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?