Currently, there is no weather information available.

Zennegat

3.653845
  • Antwerpen: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

    Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • 4.142855
  • 3
  • 2.666665
  • 4.25
  • 4.333335
  • 3.2
  • Overzicht
  • Commentaren (0)
  • Praktische info

#zennegat

Zennegat is een jong natuurgebied, sinds juni 2017 stroomt hier dagelijks op het ritme getij een beetje Dijlewater het gebied in en uit. Zo ontstaan er zeldzame slikken en schorren, een geschikt leefgebied voor vele soorten vissen en vogels. Vergeet dus zeker je verrekijker niet om die grote zilverreiger of de torenvalk te spotten. Of passeer eens bij hoogwater dan gutst het Dijlewater door de inwateringssluis het gebied in.

De troeven

  • Fietsparadijs met fraaie fietsknooppunten
  • Eindeloos wandelen langs de oevers in Rivierenland
  • Trekpleister vogels en vogelspotters
  • Gecombineerde in- en uitwateringssluis; een Vlaamse uitvinding!
Toon meer informatie

Het Zennegat, daar waar komen de Zenne, het Kanaal Leuven-Dijle en de Dijle samenvloeien, om verder met de Nete in de Rupel uit te monden. Naast een idyllisch gehucht ligt er ook een verrassend natuurgebied. Spring op je fiets en kom uitwaaien op de autovrije jaagpaden in dit prachtige Rivierenland.  Of trek je stapschoenen aan en kom de getijdennatuur snuiven.

Slikken en schorren

De laatste decennia zijn veel slikken en schorren verdwenen. Nochtans is deze getijdennatuur essentieel voor een gezonde en robuuste getijdenrivier, zoals de Dijle. Het Zennegat is een waardevolle uitbreiding van het oppervlakte aan slikken en schorren. Dagelijks stroomt er door een grote sluis Dijlewater het gebied in en uit; een waterspektakel dat beslist een bezoekje waard is.

Beestig gebied

Een grote diversiteit aan vissen, zoals paling, spiering en bot, heeft zijn weg gevonden naar het Zennegat. Al dat onderwaterleven trekt dan weer bijzondere vogels aan: van kleine karekiet tot bonte strandloper, van kievit tot grote zilverreiger. Neem bij een bezoek zeker je verrekijker mee. Vanop de dijk rond het gebied krijg je vast en zeker een prachtexemplaar in het vizier.

Hoofdrolspeler in het Sigmaplan

Het Zennegat is ook een overstromingsgebied. Als springtij samenvalt met een noordwesterstorm op de Noordzee stroomt een grote hoeveelheid water via de Schelde naar de Dijle. Het Zennegat treedt dan in werking als waterbuffer totdat het peil van de Dijle  weer gezakt is.  Op andere plaatsen, waar mensen wonen, vermindert daardoor de kans op overstromingen.

Bootslepers en kunstenaars

Eeuwenlang woonden aan het Zennegat families van ‘lijnlopers’ of bootslepers. Met sterke trekpaarden en een lang touw trokken ze zeilboten door de wirwar van waterlopen. Het beroep werd van vader op zoon doorgegeven. Maar naarmate meer boten een motor kregen, kozen jonge bootslepers steeds vaker voor een andere toekomst. Op de dijken ruimden de paarden plaats voor wandelaars en fietsers, en het idyllische gehuchtje werd een oord voor kunstenaars en muzikanten.

 

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Het Zennegat is de plaats in Battel te Mechelen waar verschillende waterlopen samen lopen. De Zenne komt er samen met het Kanaal Leuven-Dijle (de Leuvense vaart) en stromen dan in de Dijle, die enkele honderden meters verder dan weer samenvloeit met de Nete om dan de Rupel te vormen.

Er is beperkte parking nabij het gehucht Zennegat en ook langs de kanaaldijk zijn er enkele parkeerplaatsen.

Ingang

Zennegatvaart , 2800 Mechelen

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.1 (7 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3 (4 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.7 (3 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.3 (4 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4.3 (3 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.2 (5 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt