12 °C
Lichte regen
Lichte regen

De Zwarten Hoek

2.5
 • 2.333335
 • 2.333335
 • 2
 • 2.333335
 • 3
 • 3
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#zwartenhoek

De Zwarten Hoek is een 20 hectare groot waterrijk gebied. De 10 meter diepe oude zandgroeve, lokaal gekend als De Drie Vijvers, is tegenwoordig gevuld met helder grond- en regenwater. Het is de ideale plaats voor bijzondere planten en een paradijs voor vogels die op zoek zijn naar lekkers. Je kan er een leuke en gevarieerde wandeling maken rondom de vijvers en op geregelde tijdstippen kan je er heel wat watervogels spotten.

 

De troeven

 • Paradijs voor watervogels
 • Gevarieerde wandelpaden
Toon meer informatie

Gevarieerde flora

De oevers van de vijver in de Zwarten Hoek zijn plaatselijk begroeid met riet en wilgenopslag, in het water groeien onder meer aarvederkruid, zannichellia en het zeldzame doorschijnend sterrenkroos.
Op de schrale duinweiden van de Zwarten Hoek vind je plantensoorten die typisch zijn voor min of meer ontkalkte duingraslanden zoals onderaardse en gestreepte klaver, hazepootje, blauwe bremraap en schapezuring. Kalkminnende duinplanten verkiezen dan weer de voormalige zanddepots. Je vindt er bijvoorbeeld wondklaver, duindoorn en moeraswespenorchis.
 

Vogels spotten op het water

Zoals elk waterrijk gebied trekt ook de Zwarten Hoek vele vogels aan. Op de vijver duiken meerkoeten, kuifeenden, aalscholvers, futen, dodaarsjes en een enkele kleurrijke ijsvogel achter visjes, driehoeksmossels, insecten of waterplanten.


Kleurrijke gezangen

In de steile wanden van de zandgroeve woont een kolonie oerzwaluwen. Roodborsttapuit, veldleeuwerik, graspieper en patrijs verkiezen eerder de ruigten van het zanddepot en de verlaten akkerpercelen in de Zwarten Hoek. Zangvogels als rietgors, kleine karekiet, rietzanger en blauwborst maken de omgeving van de rietkragen en wilgenstruiken tot een streling voor het oor. Laat je oren en ogen verwennen tijdens je tocht door de Zwarten Hoek!

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Duinpanne

In het Provinciaal Bezoekerscentrum Duinpanne ontdek je de pracht van de regio en de natuurlijke omgeving. Laat je verrassen door het unieke duin-, kust- en zeeleven. De vaste tentoonstelling is gratis en vrij toegankelijk. Scholen, verenigingen en groepen beleven een boeiend en aangepast programma na reservatie. Blijf niet enkel binnen in het centrum maar ga buiten op verkenning en ontdekking. In de groene winkel koop je fiets- en wandelkaarten, zoekkaarten, publicaties en loepjes. Kinderen leven zich uit met verschillende zoektochten. In de bar geniet je van streekbieren, fairtrade drankjes en hoeve-ijsjes. Het terras is bij mooi weer een fantastische plek!

Duinpanne ligt op 4,5 km van De Zwarten Hoek.

Ingang

Smekaertstraat 37, 8660 Adinkerke

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 2.3 (3 votes)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.3 (3 votes)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2 (2 votes)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2.3 (3 votes)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3 (3 votes)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3 (2 votes)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt