Currently, there is no weather information available.

Zwarte Hoek

2.43243
 • 2.42857
 • 2.42857
 • 2.2
 • 2.6
 • 2.42857
 • 2.5
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#zwartenhoek

De Zwarte Hoek is een 20 hectare groot waterrijk gebied. De 10 meter diepe oude zandgroeve, lokaal gekend als De Drie Vijvers, is tegenwoordig gevuld met helder grond- en regenwater. Het is de ideale plaats voor bijzondere planten en een paradijs voor vogels die op zoek zijn naar lekkers. Je kan er een leuke en gevarieerde wandeling maken rondom de vijvers en op geregelde tijdstippen kan je er heel wat watervogels spotten.

 

De troeven

 • Paradijs voor watervogels
 • Gevarieerde wandelpaden
Toon meer informatie

Gevarieerde flora

De oevers van de vijver in de Zwarte Hoek zijn plaatselijk begroeid met riet en wilgenopslag, in het water groeien onder meer aarvederkruid, zannichellia en het zeldzame doorschijnend sterrenkroos.
Op de schrale duinweiden van de Zwarte Hoek vind je plantensoorten die typisch zijn voor min of meer ontkalkte duingraslanden zoals onderaardse en gestreepte klaver, hazepootje, blauwe bremraap en schapezuring. Kalkminnende duinplanten verkiezen dan weer de voormalige zanddepots. Je vindt er bijvoorbeeld wondklaver, duindoorn en moeraswespenorchis.
 

Vogels spotten op het water

Zoals elk waterrijk gebied trekt ook de Zwarte Hoek vele vogels aan. Op de vijver duiken meerkoeten, kuifeenden, aalscholvers, futen, dodaarsjes en een enkele kleurrijke ijsvogel achter visjes, driehoeksmossels, insecten of waterplanten.


Kleurrijke gezangen

In de steile wanden van de zandgroeve woont een kolonie oerzwaluwen. Roodborsttapuit, veldleeuwerik, graspieper en patrijs verkiezen eerder de ruigten van het zanddepot en de verlaten akkerpercelen in de Zwarte Hoek. Zangvogels als rietgors, kleine karekiet, rietzanger en blauwborst maken de omgeving van de rietkragen en wilgenstruiken tot een streling voor het oor. Laat je oren en ogen verwennen tijdens je tocht door de Zwarte Hoek!

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ingang

Smekaertstraat 37, 8660 Adinkerke

Openbaar vervoer

De Zwarten Hoek is moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Het station van De Panne ligt op 3,3 km. Er zijn geen bussen. 

 

 

 

 

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 2.4 (7 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.4 (7 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.2 (5 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2.6 (5 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.4 (7 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 2.5 (6 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt