Currently, there is no weather information available.

Zwart Water

3.414635
  • Antwerpen: risicocode ORANJE - hoog gevaar, wees voorzichtig!

    Lees meer
  • 4.142855
  • 3.125
  • 3.25
  • 3.8
  • 2.857145
  • 3.4
  • Overzicht
  • Commentaren (0)
  • Praktische info

#zwartwater

Het water oefent een sterke aantrekkingskracht uit op watervogels. Vooral in de herfst en winter verzamelen er honderden eenden. In het vroege voorjaar zetten amfibieën als gewone pad, bruine kikker, heikikker, groene kikker en alpenwatersalamander er hun eitjes af in het ondiepe water. Als het volop lente is zijn fuut en dodaars present en zweven verschillende libellen boven het water met het risico achtervolgd te worden door een boomvalk.

In de vogelkijkhut kan je alles observeren. De oevers van het Zwart Water zijn niet toegankelijk vanwege de kwetsbaarheid van het gebied. Een wandelroutenetwerk zorgt ervoor dat je in de omliggende bossen wel goed kan wandelen.

De troeven

  • Vogelparadijs
  • Libellen en salamanders voelen zich hier thuis
  • Vogelkijkhut om in alle rust te observeren
Toon meer informatie

Het Zwart Water bestaat uit een ven met aan de rand bos, gagelstruweel, wilgenbroek en schraalgrasland. Midden op het water is er een drijftil waarvan vogels graag gebruik maken om uit te rusten en er hun nest te bouwen. 

Lang geleden was het Zwart Water en omgeving een open duinenlandschap waar de wind vrij spel had. Zand werd weggeblazen tot op een harde laag in de ondergrond, waarna het zich daar omheen verzamelde tot duinenruggen. De harde laag liet geen water door en gaf zo het ontstaan van een ven. Hierin ontwikkelde zich veen, beter gekend als turf, dat het water een donkere kleur gaf. Vandaar de benaming ‘Zwart Water’.

De Kempense heuvelrug

De Kempense heuvelrug is een heuvel- en landduinencomplex tussen Lichtaart en Herentals. Nadat zich hier door toedoen van herders een heidelandschap had ontwikkeld, werd met de ontginningswet uit de negentiende eeuw gestart met het bebossen van de ‘woeste gronden’. Gestimuleerd door de mijnbouw viel de keuze op naaldhout, eerst grove den, daarna ook Corsicaanse den. Daardoor zijn nu grote delen bebost  met naaldhout en waardoor de vroegere open landduinen aan het oog worden onttrokken.

Een mix van bos en heide

Natuur en Bos spitst haar beheer vooral toe op de ontwikkeling van een gevarieerd bos van loofhout met naaldhout. Binnen de Europees beschermde zone is er extra aandacht voor heide met stuifzand voor realisatie van de Europese natuurdoelen.  Een groot boscomplex wisselt af met heide zodat zowel dieren typisch voor bos als voor de heide voorkomen. Zo kan op een wandeling een ree je pad kruisen en hoor je even later een boomleeuwerik hoog zingend in de lucht.

Genieten van de natuur

In het noordwesten is er een vogelkijkhut met een goed uitzicht over het water. Ook langs de Diestweg zijn er doorkijkjes naar het water toe. De oevers van het Zwart Water zijn niet toegankelijk vanwege de kwetsbaarheid van het gebied. Een wandelroutenetwerk zorgt ervoor dat je in de omliggende bossen wel goed kan wandelen. 

 

  • Wandelknooppunten

    Zwart Water ligt tussen knooppunt 20 en 21 van wandelnetwerk Kempense Heuvelrug

    Wandelnetwerk Kempense Heuvelrug
  • Vogelkijkhut

    In de vogelkijkhut kan je in alle rust alles observeren

    Kaart

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Zwart Water ligt in Kasterlee. 

Ingang

Lavendelweg 1-3, 2200 Kasterlee

Met openbaar vervoer

Zwart Water is moeilijk bereikbaar met openbaar vervoer

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.1 (7 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.1 (8 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.3 (4 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.8 (5 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.9 (7 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.4 (10 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt