Currently, there is no weather information available.
  • West-Vlaanderen: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

    Lees meer
  • 3.29412
  • 3.25
  • 2.785715
  • 3.454545
  • 2.666665
  • 3.04762
  • Overzicht
  • Commentaren (8)
  • Praktische info

#zwin, #hetzwin

Het Zwin is zonder twijfel een van de bekendste natuurgebieden van Vlaanderen. Het unieke karakter is te danken aan de regelmatige overstromingen. Om dit te vrijwaren worden werken uitgevoerd en wordt het Zwin de komende jaren uitgebreid. Dit getijdenlandschap is een favoriete bestemming bij heel wat vogels. We noemen het niet voor niets de internationale luchthaven voor onze gevederde vrienden!

Het Zwin Natuur Park verwelkomt je! Houd je instapkaart klaar en zet je schrap voor een boeiende vlucht over de Zwinvlakte, door het belevenisparcours in het park en in de doe-tentoonstelling. Onze trekvogels nemen je mee op een fascinerende tocht naar een verre bestemming. Het wordt een duizelingwekkende ontdekkingsreis vol verrassingen. 

De troeven

  • Zwin Natuur Park: bezoekerscentrum met (inter)actieve tentoonstelling
  • Getijdenlandschap met slikken en schorren
  • Internationale luchthaven voor vogels
  • Blote voetenpad en vlonderpad
  • Broedvogeleilandjes
Toon meer informatie

Survival of the fittest

Het natuurreservaat Het Zwin, ook wel de Zwinvlakte genoemd, bestaat grotendeels uit een vlakte die bij spring- en stormvloed onder het zoute zeewater komt te staan. Er zijn zoute kreken, slikken en schorren. Slikken lopen bij ieder hoogtij onder en zijn niet of zeer schraal begroeid terwijl schorren enkel bij springtij of stormvloed overstromen. Hierdoor zijn ze een goede bodem voor zoutminnende planten. Deze zoute slikken en schorren zijn zeldzaam geworden langs de kusten en riviermondingen van West-Europa. Ze genieten dan ook Europese bescherming.

Het Zwin is zeker geen eenvoudig biotoop om in te overleven. Toch zijn enkele planten en dieren goed aangepast aan dit zoute milieu. Om te overleven in het zeewater bezitten veel planten enkele typische aanpassingen, waardoor ze gewapend zijn tegen dit zoute milieu. Ze zijn zo gebouwd dat ze het geruime tijd zonder water kunnen stellen. De meeste zoutverdragende planten beschikken hiervoor over dikke, sappige bladeren of stengels waarin ze het opgenomen water lang kunnen bewaren. Voorbeelden zijn zeekraal en klein Schorrenkruid. Deze planten hebben zogenaamde ‘waterreservoirs’. Andere zoutverdragende planten zijn' viltplanten' en hebben ofwel behaarde bladeren ofwel bladeren die met vele schubjes bedekt zijn. De schubjes dienen om een luchtlaagje vast te houden, waardoor verdamping wordt tegen gehouden of afgeremd. Een voorbeeld van een viltplantje is gewone zoutmelde. De blaadjes zijn met vele kleine schubjes bezet die de plant een zilvergrijze kleur geven.

De meeste zoutverdragende planten, zoals zeekraal en gewone zoutmelde nemen net zoveel zeewater op tot ze verzadigd zijn. Lamsoor is zelfs zo gebouwd dat de plant het teveel aan opgenomen zouten kan afscheiden! De zoutkristalletjes zijn bij zonnig en warm weer soms merkbaar aan de onderzijde van de bladeren. Lamsoor kleurt de Zwinvlakte in augustus mooi paars. 

Zeeaster, Engels gras en melkkruid voelen zich dan weer in hun nopjes op de overgangen tussen hoger schor en duinen.

Vogelparadijs

Het rijk geschakeerd getijdenlandschap van Het Zwin vormt voor tal van vogels een interessant gebied. Het gebied is natuurlijk het meest gekend voor de ooievaar, maar ook vogels als de bergeend, tureluur, scholekster, wulp, kluut en lepelaar kan je hier zien.
Nog een belangrijke vogelsoort in Het Zwin is de kleine zilverreiger. Deze kleine, witte reiger komt er graag langs zilte kreken en waterlopen speuren naar kleine visjes en garnaaltjes. Broeden doet hij in de Zwinduintjes en –polders. De zilverreiger werd dan ook de mascotte van de LIFE-natuurprojecten ZENO en ZTAR.
 

Zwin Tidal Area Restoration

Het ZENO-project herstelde tussen 2006 en 2010 de beschadigde Zwinduintjes en –polders, net naast Het Zwin. ZENO werd opgevolgd door het ZTAR-project, Zwin Tidal Area Restoration.
Dit project wil de Zwinvlakte herstellen naar het vroegere slikken- en schorrengebied. Het project ging officieel van start op 1 januari 2011 en loopt nog tot 31 december 2015.
 

Zwin in verandering

Om het Zwin te behouden zijn er grootschalige ingrepen nodig. Dit gebeurt door de inspanningen van Vlaamse en Nederlandse partners.
Van alle geplande ingrepen, spreekt de grensoverschrijdende uitbreiding waarschijnlijk het meest tot de verbeelding. De Vlaamse en Nederlandse overheid beslisten om de huidige Zwinvlakte uit te breiden met maar liefst 120 hectare, waarvan 10 hectare op Nederlands grondgebied. Daarmee wordt de verzanding van het Zwin tegengegaan, ontstaat bijkomende natuur en wordt ook het overstromingsgevaar voor het achterland beperkt.
De uitbreiding wordt uitgevoerd door het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust en het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid, in samenwerking met de Provincie Zeeland.

Ook al is het Zwin op zijn geheel één uniek gebied, toch lichten we er graag een paar stukjes uit, namelijk de Binnenduinen en Dievegat.

 

  • Blindenpad

    De wandelroute ‘Zwinduinen en -polders’ is de eerste en tot nog toe enige wandelroute in Vlaanderen waarbij het wandeltraject zowel door blinden en slechtzienden als door rolstoelgebruikers volledig zelfstandig kan afgelegd worden.

    Wandelroute
  • Wandelknooppunt

    Wandelknooppunt 1 (Zwin) ligt aan de rand van dit domein.

    Wandelknooppunten.be
  • Fietsknooppunten

    Knooppunt 86 (Kust) ligt aan het Zwin.

    Fietsnet.be
  • Vogels observeren

    Het Zwin is gekend als de internationale luchthaven voor onze gevederde vrienden! Deze zijn onder andere te bewonderen vanop het uitkijkpunt.

    Kaart
  • Zwin Natuur Park

    Het Zwin Natuur Park is de onthaalpoort tot het Zwin.

    Bezoekerscentrum

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
  • Boswachter Koen Maréchal

    "De werken voor de uitbreiding van het Zwin zijn in volle gang. Het is uitkijken naar het resultaat, te zien vanaf 2019."
  • Corina Cools

    "Zeer mooi bezoekerscentrum en tentoonstelling! Met mijn 4 kinderen van 4, 6,6 en 8 jaar maandag 4/7 een bezoek gebracht. De kinderen waren onder de indruk en vonden de ooievaars top! Proficiat voor jullie geleverde prestaties zullen zeker zeer positief onthaald worden. Mvg, Corina Cools Boswachter Nationaal Park Hoge Kempen"
  • John The Best

    "Slechte ervaring. Weinig interest en kostelijk. Sea Life in Blankenberg is much more interesting. Spaar uw geld. The best"
  • Toon Roels

    "Proficiat met het resultaat van de heraanleg en uitbreiding. Mooi en zeer educatief bezoekerscentrum. Leuke stop in de labohut ook. Bij mijn bezoek functioneerden heel wat multimediaschermen niet meer (soms aangeduid dat ze niet werkten, veelal ook niet). Dat is toch wel snel dat die kapot gaan...Wil je de prijs/kwaliteit OK houden, dan hoort daar toch een onberispelijke service bij."
  • VAN LUCHENE

    "gebouw is een zwart houten gedrocht dat straks heel vuil en zielig zal uitzien .Nu reeds volop kobbenetten enz . Zeer dure toegang en parking .Binnenin is het zowat een spelletje met je idendificatiecode. Wil wel maar is ver gezocht . Laat het ons aub eenvoudig houden .Nadien betonnen uitzichtpost bezocht :wat een reuze Beton investering voor een natuurgebied . Ik raad niemand aan terug te keren en de 12 € toegang te betalen .Sorry de natuur en de mensen verdienen beter dan zulk een centrum."
  • Roos

    "Heel mooi om te wandelen. Meer vogels en dieren gezien in omgeveng van 't Zwin dan in natuurdomein. Inkom en parking heel duur voor een wandeling!! Zeker niet voor herhaling vatbaar."
  • barbara

    "vandaag het nieuwe zwin bezocht met 4 kindjes, twee van vijf jaar en twee van 10 jaar. Wat een ervaring! Echt super! Hoe mooi is dit geworden! Onze kinderen vonden het ook superleuk. Er zaten natuurgidsen in 2 hutten die veel uitleg gaven bij wat er te zien was, zeker een meerwaarde. Onze kinderen waren super enthousiast (en wij ook), ook de tentoonstelling binnen was meer dan de moeite en heel origineel opgezet. Je mag uiteraard geen "pretpark" verwachten, maar onze kinderen vinden dit helemaal niet nodig om een leuke dag te hebben. We komen gauw terug! "
  • PAUL

    "TOEKOMSTIP : Als er ooit plaatsruimte vrijkomt voor info aan bezoekers kan er misschien gedacht worden aan de oorlogsgeschiedenis van het zwin : forten (1600) , napoleon (1800) , wo-1 (14-18) , wo-2 (40-45)...zowat de rijkste (en dramatische) geschoiedenis van Noord-Europa. Het Zwinbeheer heeft waarschijnlijk veel kaarten en foto's in bezit (ook VLIZ-Oostende) bunkers, loopgraven, riegels, vliegvelden en betonwegen (nu nog in gebruik) uit die periode na 1900. Veel bunkers zijn afgebroken, anderen zitten onder het duinzand en enkele zijn in zee weggespoeld. De electrische hoogspannings dodendraad Noordzee->Aachen ( 300km vergelijkbaar met ijzeren gordijn na wo2) vertrok aan de 1-ste golfbreker op het strand. Er zijn nog enkele bunkers (wo1 of wo2) zichtbaar op de info-paden. HEEL JAMMER DAT ER ZELFS GEEN NAAM OF HERINNERINGSMEMORIE EROP IS AANGEBRACHT; IN DE BEZOEKERSRUIMTE IS ER 1 (één !) bunkerfoto gewijd aan die perode. Ook toeristisch kan de oorlogsgeschiedenis geld in het laadje brengen want tijdens mijn bezoek heb ik al gezien dat dit hard nodig zal zijn want de houten gebouwen lijken niet echt duurzaam en beginnen al af te takelen (verf en beschadigingen) , het onkruid tussen de gebouwen tiert welig en het kuisen (spinnewebben aan wannden, ramen en plafonds) zal ook duur worde en duur blijven....het bezoekerscentum is NU mooi maar het kan rap veranderen als het (politieke) geld tegende de verloedering zal ontbreekt. "

Ligging en bereikbaarheid

Het Zwin grenst aan de Noordzee en aan Nederland.. 

Ingang

Graaf Leon Lippensdreef 8, 8300 Knokke

Openbaar vervoer

Aan het Zwin vind je bushalte "Knokke Het Zwin". Meer info: www.delijn.be.

Parking

Aan het bezoekerscentrum is een grote parking. Deze is betalend.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.3 (17 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.3 (16 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.8 (14 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.5 (11 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.7 (12 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3 (21 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt