Ooievaar

Zwinduinen en -polders

 
Antwerpen
Limburg
Oost-Vlaanderen
Vlaams-Brabant
West-Vlaanderen
West-Vlaanderen

Je kent ongetwijfeld het Zwin. Heb je echter al gehoord over de aanpalende Zwinbosjes? Ze zijn zeker even waardevol en vormen een 222 hectare grote natuurlijke overgang tussen zee, strand en polder. Sinds 2003 dragen ze de naam Vlaams Natuurreservaat De Zwinduinen en -polders.  Je kan er aangenaam wandelen, fietsen en paardrijden. Voor de blinden is er een heus blindenpad.

Troeven
  • Blindenpad
  • Groene halte + wandelroute
  • Zeldzame planten zoals de slanke gentiaan, sierlijk vetmuur en parnassia
  • Vogels zoals steltlopers en reigerachtigen spotten

Vogels spotten in de Kleyne vlakte

Het zuidelijk deel van dit natuurreservaat bestaat uit een grote, fossiele strandvlakte, ook wel Kleyne Vlakte genoemd. Deze zone is een belangrijk overwinteringsgebied voor heel wat steltlopers, reigerachtigen, meeuwen en eenden. Met het herstel en beheer van de typische duinbiotopen in de Zwinduinen en -polders zorgen we voor een geschikte broedplaats voor kleine zilverreiger, kluut, visdiefje, lepelaar, wespendief, boomleeuwerik en blauwborst. Velduil, kolgans en blauwe kiekendief zijn belangrijke overwinteraars.

Europees beschermde soorten

Je vindt er Europees beschermde habitats met zeldzame planten zoals de slanke gentiaan, sierlijk vetmuur en parnassia, bijzondere varens waaronder twee soorten addertong. De schrale duingraslanden vormen een geschikte biotoop voor bruin blauwtje (vlindersoort) en blauwvleugelsprinkhaan.

ZENO

De mens heeft in het verleden duidelijke sporen nagelaten in de omgeving van de Zwinduinen en -polders zoals oorlogsinfrastructuur, de aanleg van een vliegveld, jumping- en een golfterrein. Dankzij het Europese LIFE-natuurproject ZENO herstelden we de typische duinbiotopen tussen 2006 en 2010.

Groene halte + wandeling

De wandelroute 'Zwinduinen en -polders' is de eerste Groene Halte+-wandelroute in Vlaanderen. Het grootste deel van het traject kan namelijk zowel door blinden en slechtzienden als door rolstoelgebruikers volledig zelfstandig afgelegd worden - met behulp van de routebeschrijving en de kaart in de brochure, de grootletterversie en eventueel de audio- en gpxbestanden die ter aanvulling kunnen gedownload worden via www.groenehalte.be.

duingentiaan
scholeksters
Schotse hooglander
zwinduinen
grazers
kluten over kleyne vlakte
boomkikker
bruin blauwtje
bezoekers zwinduinen
duingentiaan
scholeksters
Schotse hooglander
zwinduinen
grazers
kluten over kleyne vlakte
boomkikker
bruin blauwtje
bezoekers zwinduinen

Actietips

29

Minder mobielpad

Aan het Zwin Natuurcentrum vertrekt het Zenopad. Deze kun je nog uitbreiden met het Yourcenarpad. Beide paden zijn bedoeld voor minder mobielen.

21

Blindenpad

Er loopt een blindenpad door de Zwinduinen- en polders. Dit pad begint aan de ingang in de Bronlaan.

21

Interactieve wandeling

Er zijn 2 interactieve (routeyou) wandelingen: Ć©Ć©n over verharde paden van 6,25 km en een "avontuurlijkere" wandeling van 7,5 km.

21

Wandelpaden

Er zijn 4 gemarkeerde wandelpaden: Groenpleinpad, Wiedauwpad, Dijkpad en Keunepad.

21

Zwinwandelroute

De Zwinwandelroute van 13 km laat je kennismaken met de grote diversiteit aan natuurwaarden en landschappen in Knokke-Heist.

30

Groene Halte + wandeling

Deze Groene Halte + wandeling is 5,5 km lang. Vertrekpunt is bushalte "Knokke Oosthoekplein". Eindpunt is bushalte "Knokke Lekkerbek".

24

Ruiterpaden

Rond en door de Zwinduinen vind je een ruiterpad.

49

Vogels observeren

In de Zwinduinen vind je 2 uitkijkpunten.

33

Zwin Natuur Park

Het Zwin Natuur Park ligt op 2,5 km van de ingang van de Zwinduinen.

Bekijk de kaart

Boswachter

Johan Lamaire
Neem contact op >

Downloads

Hoe geraak je er?

Ingang

Oosthoekplein - Nieuwe Hazegrasdijk, 8300 Knokke

Openbaar vervoer

De Zwinduinen en -polders zijn makkelijk bereikbaar per bus. Het station van Knokke ligt op 4 kilometer van de hoofdingang. Stippel je route uit op www.delijn.be of www.belgiantrain.be/nl.