Currently, there is no weather information available.
  • 3.972975
  • 3.764705
  • 3.612905
  • 3.793105
  • 3.565215
  • 3.793105
  • Overzicht
  • Commentaren (10)
  • Bezoekerscentrum
  • Praktische info

#blaasveldbroek

Het Blaasveldbroek, in de volksmond ook wel 'het Broek' genoemd, is ideaal om even te ontsnappen aan het drukke stadsleven. Het is een trekpleister voor natuurliefhebbers, wandelaars en joggers, hengelaars, scholen, historici... Het Blaasveldbroek is 160 hectare groot en heeft voor ieder wat wils.  In het otter- en bevereiland kun je gezellig picknicken en met wat geluk een échte bever spotten. Of doe mee met de smartphonezoektocht 'beversafari' of de wandeling 'otters en bevers op het spoor'.

 

De troeven

  • Otter- en bevereiland als unieke picknicklocatie
  • Wandelpad geschikt voor rolstoelgebruikers
  • Onthaalcentrum Scheyvaertshof
  • Hondenzone om je hond eens te laten ravotten
  • Speelzones waar kinderen zich helemaal kunnen uitleven
  • Avontuurlijk boomstammenparcours
Toon meer informatie

Mooie beestjes

Verschillende watervogels vinden het fijn vertoeven rond de vijvers en op de natte gronden. Je kan er fuut, reiger, meerkoet, waterhoen en verschillende soorten eenden spotten. De wielewaal, blauwborst en ijsvogel brengen met hun kleurrijk verenpak extra leven in de brouwerij.
 

Terugkeren in de tijd

Ook historisch heeft het Blaasveldbroek heel wat in petto. Het is gelegen in de vlakte van de Rupel. De vallei werd gedurende eeuwen opgevuld door meegevoerde sedimenten bij de op- en neergaande beweging van deze rivier. Ze is dan ook rijk aan fossielen, vooral uit de ijstijden. De beenderen van mammoets en andere uitgestorven diersoorten kan je bezichtigen in de onthaalpoort Het Broek. Aan de rand van het bos werd rond 1870 zelfs een voorhistorisch paaldorp ontdekt.

Door de vele overstromingen van de Rupel was het Blaasveldbroek eeuwenlang ontoegankelijk gebied. Het landschap veranderde sterk vanaf de 12de eeuw toen de rivier werd ingedijkt. Overstromingen bleven uit en hooilanden ontwikkelden zich. De laag turf, die door eeuwenlange veenafzetting ontstond, werd door de bewoners gebruikt als brandstof. Zo ontstonden de vijvers.

In 1920 werd een groot deel van het gebied aangekocht door de luciferfabriek Union Allumettière. Die plantte er een populierenbos waarvan ze het hout gebruikten om lucifers van te maken. Helaas bedreigde dit populierenbos de soortenrijke hooilanden. Het Agentschap voor Natuur en Bos startte daarom recent met het kappen van populieren om zo een herstel van de ecologisch waardevolle hooilanden mogelijk te maken. De populier komt nog altijd veel voor, maar ook andere loofboomsoorten winnen terrein.
 

Een speelparadijs voor kinderen 

Met twee speelzones vormt het Broek een ideale speelplek voor kinderen, zeker met het otter- en bevereiland! Een idyllisch plekje natuur waar de speelse otter en de bouwlustige bever zich helemaal thuis voelen. Het eiland is een oase van rust en gezelligheid. De lange zitbanken nodigen uit tot heerlijk picknicken. Kinderen kunnen er zich uitleven op de zandspeelberg, water uit de grond pompen en takken zoeken om de beverdam te verstevigen. In het onthaalcentrum dat op zondag voor iedereen toegankelijk is, kan je de otter en de bever ontmoeten. 

Je kan op beversafari met je smartphone. Alle info kan je op de website van de Natuurgidsen vinden. Of doe de opdrachten tijdens de wandeling 'Otters en bevers op het spoor'. 

Korte keten een duurzame keuze

Natuur en Bos werkt voor de begrazing in Blaasveldbroek samen met lokale landbouwer David Devrieze van Sheela Cows (www.sheelafarm.be/cows). Het landbouwbedrijf focust zich op fokkerij en korte keten. Rechtstreeks van bij de landbouwer tot op je bord. Wie koopt via de korte keten, maakt een erg duurzame keuze. Door rechtstreeks bij de boer te kopen, steun je de lokale landbouwers. En beperk je het aantal ‘voedselkilometers’. Dit is de afstand tussen de productieplaats en jouw bord. Minder voedselkilometers betekent minder verkeer, minder uitstoot van uitlaatgassen en minder brandstofverbruik. In Blaasveldbroek staan Schotse hooglanders en Exmoor pony’s. De grazers kunnen overleven in moeilijke omstandigheden. Ze zoeken hun voedsel in het wild en vragen dus een minimum aan verzorging. Toch houden boswachters, landbouwers en soms ook een dierenarts hun conditie goed in de gaten.

Geleide wandelingen 

Wil je Blaasveldbroek op een andere manier leren kennen? De Natuurgidsen Broekgebieden organiseren jaarlijks themawandelingen of je kan zelf voor een groep geleide wandelingen via hen boeken. Alle info op https://www.natuurgidsenbroekgebieden.be/

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
  • Annelies

    "Wij kwamen dit weekend naar hier en ik moet zeggen dat ik helemaal uit de dagdagelijkse stress werd weggezogen. Het was hier heerlijk vertoeven. De kinderen waren zot van de zandbak op het bevereiland en wij van het hele gebied. Wij komen zeker nog eens terug voor een gezellige picknick (met hopelijk wat beter weer). Hopelijk is die lieve zwarte kat er dan ook weer ;-)"
  • Manu

    "Ik kom hier graag joggen met enkele sporters van onze joggingclub. Ik merk echter wel dat er enkele "bugs" zitten in de "wandelingen" dus als mensen deze wensen te wandelen of joggen raad ik aan om eerst even op het plannetje te kijken ;-)"
  • Koen Ribbens

    "Hallo, ik heb vandaag met mijn gezin de rode wandeling gemaakt. We startten de wandeling aan parking fontijnstraat. Ik merkte echter op dat de aanduiding van de route onvoldoende is aangeduid. Ik heb aan de parking hazewinkel zelfs een foto moeten maken van het plan om niet verder verkeerd te lopen. Mss niet slecht om de aanduidingen eens terug te bekijken. Alvast bedankt voor dit mooie natuurgebied in orde te houden. Groetjes, Koen"
  • Agentschap Natuur en Bos

    "Beste Manu en Koen, bedankt om dit te melden, we doen het nodige om dit probleem op te lossen. Vriendelijke groeten"
  • kristof

    "Kunnen we de openingstijden niet verlaten tot 22u rond blozo hazewinkel. Zeker nu het langer licht wordt. Ik loop vaak 's avonds en het is stom dat ik stuyvenberglaan moet lopen omdat het domain dicht is."
  • Agentschap Natuur en Bos

    "Beste Kristof, deze vraag gaat over de sluiting van de poortjes op Sport Vlaanderen domein Hazenwinkel, dit is dus geen domein van het ANB. Je zou dus best je vraag doorsturen naar de beheerder van Hazenwinkel: Lobbestael Kurt - kurt.lobbestael@sport.vlaanderen. Vriendelijke groeten "
  • Ella

    "Prachtig stukje natuur om te wandelen, we zijn van de buurt en komen telkens opnieuw met veel plezier wandelen /joggen! Jammer enkel dat die taverne 't fonteintje leeg staat.. zou een ideale plek zijn voor een kom soep, staat deze over te nemen? "
  • Michel

    "Hou al jaren van dit prachtig gebied met zijn rust en verschillende landschappen. De vele insecten trekken mij ook aan. April 2017 stond tearoom 't Fonteintje jammer genoeg leeg. Ideale plaats voor een drankje en een pannekoek na al dat stappen."
  • Kristin Goffaux

    "Hallo, we zien al een paar weken een populatie Alexanderparkieten in onze tuinen (minstens 8-tal vogels). Ik ken deze soort van de parken in Brussel, maar het is de eerste keer dat ik ze zie in Blaasveld! Groetjes, Kristin "
  • Tom Van Troyen

    "Tip voor Ella, die in een eerder bericht vroeg of de voormalige taverne 't Fonteintje over te nemen is: toen ik er vorige week passeerde hingen er bordjes "te koop"..."

Onthaalpoort het Broek

De onthaalpoort zet de deuren wijd open voor iedere natuurliefhebber en bezoeker van het Broek.

Je leert er alles over de geschiedenis en het ontstaan van het huidige Broekgebied. Ook kom je meer te weten over het leven in het Broekgebied, op het land en in het water. Je vindt er bovendien beenderen en fossielen van reeds lang uitgestorven bewoners zoals mammoeten. Ook kom je er meer te weten over de otter en de bever, die laatste is ondertussen een vaste broekbewoner geworden.  Passeer dus buiten zeker ook eens langs het otter- en bevereiland.
 

De beste manier om het Broek te bezoeken is onder begeleiding van een ervaren natuurgids.

 Geleide wandelingen door natuurgidsen kan men aanvragen: natuurgidsenbroekgebieden@gmail.com

Of kijk eens op de www.natuurgidsenbroekgebieden.be voor meer informatie. 

Ligging en bereikbaarheid

Het Blaasveldbroek ligt in de Vlakte van de Rupel in Blaasveld (Willebroek). 

Ingang

Broekstraat , 2830 Blaasveld (Willebroek)

Openbaar vervoer

Treinstation  Willebroek en Mechelen liggen het dichtst bij het Blaasveldbroek. Meer info: www.belgianrail.be
Bus 287 brengt je tot aan de parking van het Blaasveldbroek. Afstappen aan de halte Fonteynstraat. Meer info: www.delijn.be.

Met de fiets

Je kan met de fiets naar Blaasveldbroek via het fietsknooppuntennetwerk. Fietsknooppunt 78 ligt in de buurt en knooppunt 01 ligt vlakbij het onthaalcentrum. 

Faciliteiten

Kom je met de auto, dan kan je best parkeren aan de parking in de Broekstraat. Daarnaast is er ook nog parkeergelegenheid bij Sport Vlaanderen aan de Hazewinkel.                                         Je kan het gebied binnen via de Broekstraat, via de Fonteinstraat, via de Schotelveld straat en via de parking van Hazewinkel. 

Aan het onthaalcentrum zijn er toiletten en picknickbanken. 

 

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4 (37 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.8 (34 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.6 (31 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.8 (29 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.6 (23 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.8 (29 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?