Currently, there is no weather information available.

Blokkersdijk

3.083335
 • 3.2
 • 3.5
 • 2.75
 • 2.666665
 • 2.75
 • 3.5
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#blokkersdijk

Blokkersdijk is een uniek natuurreservaat van 100 hectare groot en ligt op de  Antwerpse linkeroever. Blokkersdijk werd rond 1972 opgehoogd met vier meter kalkrijk Scheldezand, waardoor hier een unieke fauna en flora is ontstaan. Geniet mee van dit wandelgebied, maar blijf op de wandelpaden. Of geniet van het prachtig uitzicht op twee uitkijktorens in het Schutbos. Vogels kan je spotten vanuit de vogelkijkhut in het Moerasbos, aan de kijkwand op de Scheldedijk en aan de parking ter hoogte van E34 bij de Hut van Paul en aan de uitkijkput. Het gebied is in eigendom van Natuur en Bos en in beheer bij Natuurpunt Waasland Kern Linkeroever.

OPGELET : De aanleg van de tunnelmond van de Oosterweeltunnel gaat sneller van start dan gepland. Nog voor de de kijkwand afgewerkt is, werd onlangs de Scheldedijk en dus ook de noordoostelijke toegang van Blokkersdijk afgesloten. Het noordoostelijke deel van Blokkersdijk kan pas heropend worden als deze Oosterweelwerken afgerond zijn over een zestal jaar. De zuidwestelijke toegang, parallel aan de E34 blijft nog wel toegankelijk. Hier kan je genieten van het uitzicht en vogels kijken in de 'Hut van Paul'. 

De troeven

 • Dichtbij centrum van Antwerpen
 • Ideaal om vogels te spotten
 • Rustig wandelen onder begeleiding van een conservator
Toon meer informatie

Unieke fauna en flora

Blokkersdijk werd rond 1972 opgehoogd met vier meter kalkrijk Scheldezand, waardoor hier een unieke fauna en flora is ontstaan. Het Schutbos is deels aangeplant en deels natuurlijk. Het is nu een oud bos met dood hout en onderbegroeiing. Het dode hout brengt veel leven in de brouwerij. Miljoenen kevers, geleedpotigen en insecten vinden hier hun thuis waardoor vele vogels, zoals spechten, dit als een waar paradijs beschouwen. Sinds 1988 is het gebied erkend als Europees Vogelrichtlijngebied.

Je kan er water- en moerasvogels zoals dodaars, fuut, bergeend, krakeend, tafeleend, kuifeend en waterral zien. Ook rietvogels zoals blauwborst, rietzanger, kleine karekiet en rietgors voelen zich hier thuis. Tijdens de voor- en najaarstrek heb je kans om o.a. witgat, oeverloper en zwarte stern te spotten. Ook tapuit, paapje en roodborsttapuit kan je dan zien in de meer open terreinen. Tijdens de trek is lepelaar ook van de partij. Jaarlijks verwelkomen we meer dan 160 verschillende vogelsoorten.

Vogels spotten 

De bossen zijn omringd door kwetsbare biotopen, zoals graslanden, rietkragen en oevers die vele beschermde vogels en andere fauna gebruiken als broed- en rustplaats. Ook groeien hier zeldzame  planten die geen betreding kunnen verdragen.  Dat is de reden waarom je de plas niet rond kan wandelen.Aan de parking ter hoogte van E34 kan je ook vogels komen observeren bij de Hut van Paul.

Helpende handen

In Blokkersdijk kunnen we elke helpende hand goed gebruiken. Ben je graag fysiek bezig dan kan je helpen in het beheer of met kleine timmerwerken. Of wil je liever mee werken en denken rond beleid, communicatie en educatie? Zin in zinvol vrijwilligerswerk op jouw maat? Geef dan zeker een seintje aan de conservator (conservator.blokkersdijk@gmail.com). 

 

 • Wandelroute (tijdelijk afgesloten)

  Door het gebied lopen een paar wandelpaden

 • Geleide wandelingen

  Je kan Blokkersdijk verkennen samen met de conservator.

  Meer info
 • Kijkhut en kijkwand

  Je kan vogels spotten vanuit de vogelkijkhut in het Moerasbos, aan de kijkwand op de Scheldedijk en aan kijkhut aan de parking langs de E34 (Hut van Paul). Enkel de Hut van Paul is momenteel toegankelijk.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ingang

2050 Antwerpen

Met de auto

Je kan parkeren op de parking aan de E34, te bereiken via de zijrijbaan van de Charles De Costerlaan richting Zwijndrecht 

Met de fiets

Fietsknooppunt 46 ligt vlakbij Blokkersdijk. Plan je route via fietsnet.be

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.2 (5 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.5 (4 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.8 (4 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2.7 (3 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.8 (4 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.5 (4 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?