- Overzicht
- Commentaren (0)
- Praktische info
#depomppoelberg
De natuurgebieden zijn een restant van de historische Ab(t)sheide, die zich over het grensgebied van de gemeenten Beerse, Rijkevorsel en Merksplas uitstrekte. De vennen en poelen trekken heel wat bijzondere planten en dieren aan. Een hotspot voor salamanders en libellen. Een bewijs dat de natuur er goed boert! En zelf kan je er mooi wandelen tussen de gallowayrunderen en schapen tijdens de begrazingsperiode.
Stevige en waterdichte schoenen zijn, vooral in natte periodes, sterk aan te raden. Kinderwagens kunnen helaas niet mee. De gebieden zijn niet toegankelijk voor honden tussen 15 maart en 15 november.
De troeven
- Hotspot voor salamanders en libellen
- Picknicktafels
- Schuilhut
- Gallowayrunderen en schapen
- Leuke wandelingen
De Abtsheide (30ha) is eigendom van Campine nv, het Agentschap voor Natuur en Bos staat in voor het beheer. De Lange Kwikstraat scheidt Abtsheide van het natuurgebied De Pomp-Poelberg (27 ha). Beide natuurgebieden zijn een restant van de historische Ab(t)sheide, die zich over het grensgebied van de gemeenten Beerse, Rijkevorsel en Merksplas uitstrekte.
Abtsheide, heide en vennen
Abtsheide heeft zowel droge als natte heide. Een aantal vennen maken het plaatje compleet. Hier groeien typische planten als veenpluis, kruipwilg, loos blaasjeskruid en tormentil. Naast heide vind je er ook gemengd loofbos, dennenbos, struikgewas en meerdere poelen.
De Abtsheide is populair bij zeldzame dieren zoals heidesabelsprinkhaan, bont dikkopje, boompieper en boomleeuwerik.
De Pomp en Poelberg
De Pomp bestaat uit een gelijknamige kleiput, een restant van de vroegere baksteenindustrie, die omgeven is door gemengd loofhout en dennenbos. Poelberg is een mozaïek van struikgewas, ruigtes, poelen en schrale graslanden. Beide gebieden zijn van elkaar gescheiden door het aardgastracé en fietspad: een brede, boomloze strook waar zich een soortenrijk schraalgrasland ontwikkelt.
Hier vind je nog zeldzame dieren en planten. Zo komen in de poelen van Poelberg alle inheemse salamandersoorten voor. Op de kleiput De Pomp broeden futen en groeien zeldzame plantensoorten als loos blaasjeskruid en vlottende bies.
Wandelen tussen gallowayrunderen en konikpaarden
In de gebieden grazen gallowayrunderen en schapen. Grote grazers en honden gaan niet samen. Honden en andere huisdieren, zelfs aangelijnd, zijn daarom niet toegelaten tussen 15 maart en 15 november. Hou afstand van de grazers en voeder hen niet.
-
Wandelroutes
Absheidepad (1,6 km), Poelbergpad (1,9 km) en Gallowaypad (3,7 km). Voor meer info download folder.
-
Wandelknooppunten
63, 92, 90, 91 en 98 van wandelnetwerk Kempense Kolonies.
Wandelnetwerk Kempense Kolonies -