Currently, there is no weather information available.

IJzermonding

3.475
 • West-Vlaanderen: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
 • 3.625
 • 3.545455
 • 3.23077
 • 3.923075
 • 3.142855
 • 3.384615
 • Overzicht
 • Commentaren (2)
 • Praktische info

#ijzermonding

Ter hoogte van Nieuwpoort mondt de IJzer rechtstreeks uit in zee. Waar zout en zoet water elkaar ontmoeten, ontwikkelde zich een bijzondere biotoop met slikken, schorren, duinen, strand en polders. Dankzij een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelpaden kun je genieten van de natuurpracht van de IJzermonding. Handige infopanelen vertellen je onderweg alles over dit wonderlijke natuurgebied.

Werken op rechteroever IJzer -  bouw stormvloedkering

De bouw van de stormvloedkering is aan een volgende fase toe. De aannemer is reeds twee jaar bezig met linkeroever, maar startte op 17 februari 2020 met de werken op rechteroever van de IJzer. Die stormvloedkering is nodig om het hinterland te beschermen tegen overstromingen vanuit zee bij storm en hoge waterstanden.
De werken aan de kant van het Vlaams Natuurreservaat ‘De IJzermonding’ heeft echter ook implicaties op de recreatie. Zo zal door de inrichting van de werfzone het oosterstaketsel niet meer bereikbaar zijn, dit om ieders veiligheid te garanderen. 
Het veer zal gedurende de werf blijven varen, tenzij een bepaalde periode het echt niet anders kan, zodat wandelaars en fietsers toch nog de IJzermonding kunnen bezoeken. Natuur en Bos heeft ook voor een tijdelijk wandelpad gezorgd zodat doorgang langs de Vuurtoren nog mogelijk blijft.
De vooruitgang van de werken is te volgen via de website van Afdeling Kust.

Hopend op jullie begrip!

Opgelet! De veerboot van Nieuwpoort Centrum naar de IJzermonding en omgekeerd, vaart enkel in de weekends, op feestdagen en tijdens de schoolvakanties. Meer informatie over de uurregeling vind je op Welkom bij Vloot.

 

De troeven

 • Zeehonden spotten
 • Amfitheater en natuureducatieve getijdenpoel
 • Ganzenbordspel en educatief traject
 • Enige Vlaamse rivier die uitmondt in zee
 • Ecologische drukte van jewelste
Toon meer informatie

Heel veel leven

In de slikken en schorren van de IJzermonding krioelt het van leven. Kiezel-, blauw- en groenwieren tieren er weelderig. Deze microscopische plantjes leggen het slik vast en geven zo planten als zeekraal de kans om te groeien. Het onderwaterrijk is een bonte verzameling van schelpen, wormen, slakken, kreeftachtige dieren…
Bij laagtij komen sommige gebieden droog te staan. Daar ontstaan schorren die begroeid zijn met planten zoals kweldergas, zeeweegbree, lamsoor, gewone zoutmelde en strandkweek. De zaden van die planten vormen de gegeerde winterkost voor zangvogels als kneu, frater, strandleeuwerik en sneeuwgors. Ook waddenvogels zoals wulp, bonte strandloper en scholekster komen in de IJzermonding hun uitgebreide dagschotel verorberen.
Naast slikken en schorren is er in de IJzermonding ook plaats voor duinen met een eigen fauna en flora zoals geel walstro, blauwe bremraap en tapuit.
 

Leren van op de eerste rij

Een vogelobservatiehut, twee vogelkijkwanden en een natuureducatieve getijdenpoel met amfitheater laten je van op de eerste rij kennismaken met al dit prachtige leven in zilte kreken en slikken.  Misschien ontmoet je tijdens je bezoek wel een zeehond. Die lijkt zijn weg naar dit gebied te hebben teruggevonden. Elke winter laten er zich een paar opmerken in de havengeul of op het slik.
 

Samenwerken aan natuurherstel

Niet zo lang geleden bedreigden verzanding, vervuiling en verkaveling de zeldzame natuur van de IJzermonding. In de jaren negentig konden allerlei natuurherstelcampagnes het tij keren. Zo startte Natuurpunt in 1993 met Plan Zeehond. Kort daarna erkende de Vlaamse overheid dit gebied als natuurreservaat. Ze stippelde concrete maatregelen uit om de kwetsbare en bedreigde natuur te herstellen. Ook Europa ondernam actie via het LIFE-project Integral Coastal Conservation Initiative.
Door alle krachten te bundelen kon men het natuurherstel in de IJzermonding in verschillende fasen realiseren. Een belangrijke ingreep daarbij was de afbraak van de vervallen maritieme basis en aanwezige loodsen. Dat de zeehond na vele jaren de IJzermonding weer heeft gevonden, is alvast een goed teken. Dit is een Natura 2000-gebied.

Scotty nodigt de jonge bezoekers uit

Sinds 1 juli 2018 neemt Scotty, de mascotte van de IJzermondig, jullie in een nieuw parcours voor zowel volwassenen als kinderen op sleeptouw in dit unieke natuurgebied. Je krijgt er antwoorden op vragen zoals ‘Waarom slapen vissen bijna nooit? Hoe groot is de Noordzee? Waarom wisselen vogels van winter- en zomerjas? Hoe werken eb en vloed?’
Kinderen komen aan de hand van het IJzermondingspel leuke weetjes te weten over enkele van de inwoners van de IJzermonding.
Er werd ook een boekje gemaakt met allerhande leuke opdrachtjes. Je kan dit afdrukken en meenemen op jullie ontdekkingstocht door de IJzermonding.

 • Minder mobiel

  Op het fiets- en wandelpad kun je ook terecht met rolstoelen en buggy's.

 • Geleide wandelingen

  Een geleide wandeling in het natuurreservaat kan aangevraagd worden via de dienst voor Toerisme van Nieuwpoort.

  Aanvraag geleide wandeling
 • Wandelknooppunten

  In dit domein vind je volgende wandelknooppunten (Kust): 6, 77, 84 en 85.

  Wandelknooppunten
 • IJzermondingwandeling

  Wandeling van 13 km die je door de Ijzermonding leidt.

  IJzermondingwandeling
 • Schuddebeurzewandeling

  Wandeling van 12,5 km die je langs de Ijzermonding leidt.

  Schuddebeurzewandeling
 • Fietsknooppunten

  De IJzermonding is gelegen tussen fietsknooppunt 64 en 73 (Kust).

  Fietsknooppunten
 • IJzermondingspel

  Ganzenspel op mensenmaat met leuke doe-opdrachtjes en weetjes over de bewoners van de IJzermonding.

 • Doe-opdrachtjes

  Ontdek de IJzermonding aan de hand van dit boekje met allerhande doe-opdrachtjes.

  Boekje
 • Zeevogels spotten

  Een vogelobservatiehut, twee vogelkijkwanden en een natuureducatieve getijdenpoel met amfitheater laten je van op de eerste rij kennismaken met al dit prachtige leven in zilte kreken en slikken.

 • Bezoekerscentrum Duinpanne

  Duinpanne ligt op 12,5 km van de IJzermonding.

  Bezoekerscentrum Duinpanne

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • regine

  "Unieke locatie om eens een zeehond te spotten!"
 • Martijn Verweijen

  "Het plan Zeehond heb ik bezoekende zeiler uit Nederland met de grootste interesse gevolgd. Gelukkig is de poging om het militaire domein om te vormen tot recreatiepark mislukt en kunnen we nu een zeer geslaagd stuk natuurherstel aanschouwen met een prima observatiehut. Geleidelijk zie je nu het schor aangroeien en zichzelf ophogen. Wellicht moet in de toekomst af en toe ingegrepen worden om de successie opnieuw in gang te zetten. Op termijn zou uitbreiding van het gebied met het oude grasland bij Lombardzijde (langs het Geleed) zeer aan te bevelen zijn. Bevorderen zilte omstandigheden en het graven van een plas met een broedvogeleiland zou zowel recreatief als ecologisch interessant kunnen zijn......"

Ligging en bereikbaarheid

De Ijzermonding ligt op de grens van Nieuwpoort, Lombardsijde en de Noordzee.

Ingang

Halvemaanstraat, 8620 Nieuwpoort

Openbaar vervoer

De dichtstbijzijnde tramhalte "Lombardsijde Schoolstraat" is op 1 km van de hoofdingang. De dichtstbijzijnde bushalte "Nieuwpoort Monument Albert" is eveneens op 1 km afstand.
Meer info: www.delijn.be.
De dichtsbijzijnde stations zijn die van De Panne (17,2 km), Diksmuide (17,9 km) en Oostende (16,8 km). Meer info: www.nmbs.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.6 (16 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.5 (11 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.2 (13 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.9 (13 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.1 (14 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.4 (13 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt