Currently, there is no weather information available.

Mastenbos

3.952755
 • Antwerpen: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
 • 4.037035
 • 3.95652
 • 3.95652
 • 3.642855
 • 4.055555
 • 3.954545
 • Overzicht
 • Commentaren (6)
 • Praktische info

#mastenbos

 

Met een gids enkele bunkers bezoeken en de loopgraven ten voeten uit ontdekken via het Loopgravenpad, dat kan in het Mastenbos! Afwisseling verzekerd in dit 178 hectare grote natuurdomein in Kapellen! In het bos leven verschillende plant- en diersoorten vredig naast elkaar. Natuur en Bos geeft extra aandacht aan heidebeheer en daar is de zeldzame nachtzwaluw erg blij mee. Hier en daar zie je sporen van een oud landschapspark waar majestueuze dreven je meenemen naar lang vervlogen tijden. De waterpartijen zijn dan weer een pretpark voor vleermuizen, kikkers, salamanders en padden. Een heuse aanrader is het Loopgravenpad!

 

 

De troeven

 • Bunkerlinie met loopgraven
 • Soortenrijk gebied met oa nachtzwaluw
 • Overwinterende vleermuizen
 • Inheemse plantensoorten
Toon meer informatie

Snorrende nachtzwaluwen en kwakende kikkers

Het landschap is een afwisseling van bos, heide, hooilandjes en jonge bosaanplantingen. Sinds de Vlaamse overheid het Mastenbos in 1999 (eerste aankoop van 65 ha, de laatste 4,5 ha dateren van 2014) aankocht, is er serieus werk gemaakt van duurzaam natuurbeheer. Een doorgedreven heidebeheer werpt haar vruchten al af en het bos lokt weer de zeldzame nachtzwaluw. Daarnaast kregen een ven en oude zandwinningput een amfibievriendelijke inrichting. Natuur en Bos liet de oevers afkanten en het teveel aan vegetatie verwijderen. Tot groot jolijt van kikkers, die wandelaars vandaag trakteren op een gratis kwaakconcert.

Verschillende uitheemse soorten overwoekerden in het Mastenbos en bedreigden de inheemse flora. Daarom besloot Natuur en Bos om exoten zoals de rododendron, Amerikaanse vogelkers en Amerikaanse eik in te perken om inheemse soorten de nodige ademruimte te geven.

Boven de vijver, in het vroegere landschapspark, gonst het van de insecten. In de zomer zie je er vleermuizen jagen op een lekker insectenhapje. Deze bijzondere maar kwetsbare nachtacrobaten overwinteren in de vele bunkers op het domein. Soms kun je oog in oog komen te staan met een ree, die nieuwsgierig over een open plek dwaalt of juist de weg oversteekt.


Mastenbos: uniek in Europa!

Het Mastenbos is niet alleen natuur ten top, je kunt er ook heel wat cultuur en geschiedenis opsnuiven. Meer zelfs, de groene pracht herbergt tientallen Duitse bunkers uit de Groote Oorlog met een onderkomen voor vleermuizen tijdens de winter.  Hier liggen maar liefst 4,8 km unieke loopgraven uit de periode 1914-1918. Dat zijn er meer dan in de hele Westhoek samen. Je kan er met een gids enkele bunkers bezoeken en de loopgraven ten voeten uit ontdekken via het Loopgravenpad Mastenbos. Een gids kan je boeken via grooteoorlog@kapellen.be

Opgelet: honden zijn niet toegelaten op het Loopgravenpad. Dit heeft te maken met het bewaren van het historisch erfgoed. De loopgraven zijn zandige bermen en honden hebben de neiging om daarin te graven. Dan raken de loopgraven beschadigd en verliezen we dit belangrijke erfgoed. In de rest van het Mastenbos zijn honden, als ze aangelijnd zijn, uiteraard wel welkom. Ook met de fiets mag je, om dezelfde redenen, niet op het Loopgravenpad. 

Voorzie bij slecht weer of natte periode best laarzen, het kan er zeer nat zijn in het loopgravenpad. En neem best ook een zaklamp mee.

 

 • Minder mobielenpad

  Er zijn 2 wandelpaden geschikt voor rolstoelen.

  Kaart
 • Loopgravenpad

  Een wandelpad langs de verschillende bunkers. Met of zonder gids.

  Loopgravenpad
 • Wandelroutes

  Twee aangeduide wandelroutes van 5,5 km en 3,3 km.

  Kaart
 • Fietsknooppunten en fietspad

  Tussen fietsknooppunten 85 en 79. In het gebied zelf zijn er een aantal fietspaden.

  Fietsknooppunten
 • Ruiterroute

  Aangeduide ruiterroute in het gebied.

  Kaart

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Oona Thielens

  "Leuk gevarieerd bos . We hebben ergens wel fout gelopen. We wilden graag de rode route lopen en ergens zijn we op het rood / blauwe traject gebleven. We hadden wel erg slecht weer winterse buien maar het was totaal niet drassig en zeer goed te lopen. We komen zeker nog eens terug."
 • Hilde De Roy-Op de Beeck

  "Vandaag een bezoek gebracht aan het Mastenbos. We (trachtten) volgden het rode pad. Geen of bijna geen wegwijzers te vinden en dan hopeloos verdwaald. Dank zij een wandelaar zijn we eruit geraakt. Wel zeer mooi bos. Graag wegwijzers dus voor de wandelaars die het rode pad willen volgen. Met dank. Hilde Op de Beeck"
 • Agentschap Natuur en Bos

  "Beste Oona en Hilde, bedankt voor jullie reactie, we doen het nodige om het bewegwijzeringsprobleem op te lossen. Vriendelijke groeten"
 • Agentschap Natuur en Bos

  "Beste Oona en Hilde, we kregen net bericht van de boswachter dat hij inderdaad al een tijdje met het idee loopt om de verouderde paaltjes te vervangen, maar dat het hem tot nu toe aan tijd en middelen ontbrak. Maar hij maakt er in het nieuwe jaar zeker werk van!"
 • Diane

  "een heel mooie wandelomgeving, jammer dat het rode/blauwe traject zo onduidelijk is, ook wij hebben deze wandeling 2 x gedaan, maar steeds van de blauwe moeten overschakelen naar half blauw/half rood en soms zijn de paaltjes toch wel heel goed verstopt. Gelukkig warden wij ook bijgestaan door tegen gekomen wandelaars. Volgende keer gaan we met de genummerde wandelkaart eens proberen."
 • Marc Dillien

  "Mastenbos, dat is tot rust komen, wandelen in harmonie met de natuur, respect voor bos en voor de dieren die ons zo waardevol zijn en zo prachtig en ongerept aanwezig te midden van de waan van elke dag."

Ligging en bereikbaarheid

Dit 178 ha grote natuurdomein ligt in Kapellen.

Ingang

Oude Galgenstraat thv nr 65, 2950 Kapellen

Met de fiets

Tussen fietsknooppunten 85 en 79. Meer info op www.fietsnet.be.
 

Met het openbaar vervoer

Het dichtstbijzijnde treinstation is het station van Kapellen. Dit ligt op ongeveer 5 km van het Mastenbos. Buslijn 720 brengt je tot op 10 minuten stappen van het Mastenbos. Afstappen aan de halte ‘Oude Galgenstraat’. Meer info: www.belgianrail.be en www.delijn.be.

Parking

Er is parkeergelegenheid aan de Oude Galgenstraat. Van aan de parking vertrekken de aangeduide wandelingen en het ruiterpad. De wandelpaden zijn goed begaanbaar.
​Parking Loopgravenpad ligt ter hoogte van de Kalmthoutsesteenweg.

Het Loopgravenpad kun je op twee manieren bereiken.

- Vanaf de Kapelsestraat is het te voet over de Kalmthoutsesteenweg nog een kleine 2 km. Weliswaar een onveilige weg voor voetgangers.
- Afstappend aan de halte Kringloopcentrum kun je de dreef nemen net ten noorden van het tehuis Ph. Speth, die naar het Mastenbos loopt. Dat is veiliger wandelen, maar wel een eindje langer (2,5 km).

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4 (27 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4 (23 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4 (23 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.6 (14 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4.1 (18 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (22 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt