Wandelaars

Muziekbos

 
Antwerpen
Limburg
Oost-Vlaanderen
Vlaams-Brabant
West-Vlaanderen
Oost-Vlaanderen

Hier hoor je de ruisende melodie van de bladeren die ritselen in de wind. Laat je meeslepen door dit zachte muziekspel in de bomen en geniet met volle teugen van de natuurpracht van deze groene oase. Zeker in het voorjaar is het Muziekbos met de bloeiende wilde hyacinten, kleine maagdenpalm en daslook een bezoekje waard.

Troeven
  • Waaier aan ontspanningsmogelijkheden
  • Geuzentoren
  • Toffe houten speeltuigen aan de ingang
  • Uitwaaien op de hellingen van het bos
Wijziging wandelroutes

Een tijdje geleden is door de Provincie Oost-Vlaanderen gekozen om de bewegwijzering van luswandelroutes die binnen de wandelnetwerken vallen stop te zetten en weg te halen. Dit wil zeggen dat de Muziekboswandelroute en de Taalgrenswandelroute niet meer aangeduid worden op het terrein met de vroegere 6-hoekige bordjes.
Deze zijn echter wel nog steeds digitaal te downloaden via onderstaande links: Muziekbos wandelroute en Taalgrens wandelroute | Routen.

Op de infoborden op terrein werd de legende van de vroegere bewegwijzering door Natuur en Bos overschilderd. Indien u die toch opnieuw ziet staan, is dit omdat passanten de overschildering terug verwijderen. We houden dit in de gaten en herstellen dit indien nodig.
De infoborden voor het Muziekbos worden momenteel herwerkt waardoor op de nieuwe editie van de infoborden de bewegwijzering van deze routes sowieso niet meer vermeld zal staan.

groen

Het Muziekbos is ongeveer 146 hectare groot en beschikt over een uitgebreide en boeiende recreatieve inrichting met wandel-, fiets- en ruiterpaden en ingerichte speelzone aan de Boekzitting.

Bloemetjes en beestjes

Het Muziekbos kan heel wat verschillende diersoorten op haar palmares schrijven. Misschien ontdek je een boomklever die langs een stam naar boven of naar beneden klimt. Of hoor je de zwarte specht roffelen. Waar het bos overgaat in een open landschap, is de kans groot dat je een buizerd ziet rondcirkelen. Langs de bosrand fladderen vlinders zoals gehakkelde aurelia, dagpauwoog en bont zandoogje. En in het oudste deel van het bos zie je met wat geluk nog net een schichtige ree in het struikgewas wegvluchten.

Met de heraanplant na de kaalslag van de Eerste Wereldoorlog geeft de beuk nu de toon aan in het Muziekbos. De beuk laat met zijn dichte kruin echter weinig licht door. Hierdoor is plaatselijk de ondergroei in het bos beperkt. Gelukkig zijn wilde hyacint, kleine maagdenpalm en daslook elk voorjaar hier een kleurrijke uitzondering op.

Gerichte uitdunningen en kappingen in bepaalde zones van het bos zullen het Muziekbos op termijn omvormen tot een gemengd loofbos met beuk, kers, eik en es. Zo werken we aan een gevarieerde struiklaag en een rijke ondergroei, wat de soortenrijkdom aan dieren en planten ten goede komt.

Het streefdoel voor het volledige Muziekbos is uiteindelijk natuurlijk bos waar de natuur ongeremd zijn gang zal kunnen gaan. Tijdelijk afgeschermde herstelzones zorgen ervoor dat de wilde hyacint en de bosverjonging kunnen terugkeren. Hier en daar een open plek met heide of schraal bloemrijk grasland en bosranden zorgen voor lichtrijke plekjes tal van zeldzame dieren en planten gedijen.

Geuzentoren

De 150 meter hoge Muziekberg maakt deel uit van de beboste getuigenheuvels die zich uitstrekken van Noord-Frankrijk tot Diest. Drie miljoen jaar geleden lagen deze heuvels nog als zandbanken aan de kust van een ondiepe en tropische zee.

Op het hoogste punt van het bos staat de Geuzentoren, een ronde toren opgetrokken in ijzerzandsteen. Bouwheer M. Scribe liet zich in 1864 wellicht meeslepen door de mode om bizarre, romantische bijgebouwtjes op te trekken.
Na een inspirerende wandeling in het bos in 1888 stonden Omer Wattez en zijn vriend en dichter Pol De Mont op de Geuzentoren het landschap te bewonderen. En sinds Pol De Mont toen uitriep: 'Maar dat zijn hier de Vlaamse Ardennen!' werd dit het koosnaampje voor deze streek.

Op een boogscheut van de Geuzentoren vind je een prehistorische grafheuvel uit het Bronstijdperk. Centraal in de heuvel bevond zich de grafkamer. Hier werden twee urnen met verbrande beenderen van een man en een vrouw, assen en steenkool gevonden. Een geleid bezoek aan de Geuzentoren en de grafheuvel kan je aanvragen via toerisme@ronse.beof 055 23 28 16.

koraalzwam
mispel
witte klaver
vergezicht met op de voorgrond schoenen
boomwortels in de sneeuw
zonneschijn in het bos
beekje in het bos
braam
heide
koraalzwam
mispel
witte klaver
vergezicht met op de voorgrond schoenen
boomwortels in de sneeuw
zonneschijn in het bos
beekje in het bos
braam
heide

Actietips

21

Wandelroutes

Muziekbosroute (10,2 kilometer) en Taalgrenswandelroute (12,8 kilometer).

21

Taalgrenswandelroute

Deze wandelroute van 36,9 kilometer brengt je langs taalgrensgemeentes zoals Maarkedal, Ronse, Brakel en op Waalse bodem Ellezelles en Flobecq. 

21

Heksenwandelroute

Wandelroute van 14 kilometer.

21

Kabouterwandelroute

Wandelroute van 13,5 km.
21

Wandelwalhalla challenge

Wandelroute van 22,6 km.
21

Muziekboswandeling

Wandelroute van 5 km.
21

Muziekboswandelroute

Wandelroute van 11 km.
21

Begeleid bezoek aan de Geuzentoren

Een geleid bezoek aan de Geuzentoren en de grafheuvel kan je aanvragen via toerisme@ronse.be of 055 23 28 16.
50

Natuurloop

Dit bewegwijzerde parcours kronkelt over een afstand van 5,3 kilometer door het Muziekbos.

22

Ronde van Vlaanderen fietsroute

Fietsroute van 78 km.
22

Hermes fietsroute

De bewegwijzerde Hermes fietsroute (40 kilometer) loopt door het Muziekbos. De kaart van deze fietsroute kan je bestellen bij Toerisme Oost-Vlaanderen.

23

Mountainbiken

Mountainbiken kan op het aangeduide pad, dat toegankelijk is voor wandelaars, fietsers en ruiters (blauw).

45

Speelzone

Het Muziekbos heeft 1 speelzone.

24

Paardrijden

Ruiteren kan op het aangeduide pad, dat toegankelijk is voor wandelaars, fietsers en ruiters (blauw).

Bekijk de kaart

Boswachter

Yvan Desseyn
Neem contact op >

Downloads

Hoe geraak je er?

Ingang

Louise-Mariestraat, Maarkedal

Openbaar vervoer

Stippel je route uit op www.delijn.bewww.belgiantrain.be of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).

Met de wagen

In de onmiddellijke buurt van het Muziekbos is er ruime parkeergelegenheid aan de kerk Louise-Marie (Louise-Mariestraat, Maarkedal, 9680 Maarkedal).
Je kan ook parkeren op de Veemarkt in het centrum van Ronse, op ongeveer 3 km van het Muziekbos. Via de Beekstraat, Savooistraat en Muziekbosstraat wandel je recht het Muziekbos in.