Currently, there is no weather information available.

Ter Rijst

4.01143
 • 4.36111
 • 3.85294
 • 3.848485
 • 4.136365
 • 3.857145
 • 3.965515
 • Overzicht
 • Commentaren (9)
 • Praktische info

#terrijst

Ter Rijst, dat is een park, een neoclassicistisch kasteel en een bosreservaat in het prachtige Pajottenland. Dit gebied van 100 hectare ademt geschiedenis en pakt uit met talrijke inheemse bomen, prachtige zeldzame bloemen, een wervelend dierenbestand en fenomenale vergezichten. Je kan hier wandelen in alle rust. In het voorjaar kan je hier volop genieten van de mooie bloemenpracht. 

De troeven

 • Neoclassistisch kasteel
 • Paradijs voor vogelspotters
 • Genieten van de boshyacinten, bosanemonen en wilde narcissen
 • Fenomenale vergezichten
Toon meer informatie

Al tijdens de middeleeuwen stond hier een kasteel, maar wat we nu zien is een nieuwe versie die in 1869 werd gebouwd. Ook het landschapspark met de vele vijvers dateert van die periode. Waarom Ter Rijst een bezoekje waard is? Het is een paradijs voor vogelspotters. Matkopmees, glanskopmees, ijsvogel, Vlaamse gaai, tjiftjaf, bosrietzanger… vliegen vrolijk rond. Ook reeën voelen zich hier in hun nopjes. Kom langs tijdens het voorjaar en aanschouw de bloemenpracht. De boshyacinten, bosanemonen en wilde narcissen zijn zeker een foto waard.
 

Bomenparadijs

Het bos van Ter Rijst telt vele inheemse bomen zoals lijsterbes, zwarte els, wilg en kastanje. De rijke struikenvariatie bevat onder meer sleedoorn, éénstijlige meidoorn, rode kornoelje, kardinaalsmuts, gewone vlier, veldolm en haagbeuk.

In het park stelen zowel het kasteel als enkele solitaire bomen, waaronder de palmboom, moerascipres, levensboom en plataan, de show. De boomgaard bevat oude fruitboomvariëteiten waarin maretak welig tiert. In het park en reservaat borrelen verschillende bronnen op. Ze voeden de Tenbroekbeek, een waterloop die na een slingerende reis door een van de mooiste valleitjes in de Mark uitmondt.
 

Een boeiende geschiedenis

De omgeving van Ter Rijst ademt geheime geschiedenis uit. Onder de funderingen van de weg Asse-Edingen liggen resten van een oude Romeinse heirbaan. Een heuveltje nabij de grootste vijver verbergt kelders en muurresten van een middeleeuwse burcht.

Leuke anekdote: In het bosreservaat ligt een ijskelder verborgen. In de winter lieten de kasteelheren de kelder vullen met duizenden kilo's ijs en aangestampte sneeuw. Door de goede isolatie bleef het ijs bruikbaar tot de volgende herfst. Het diende voor het koelen van melk en boter, maar ook om roomijs te maken. Een grote luxe in een tijd toen er nog geen ijsfabrieken of koelkasten bestonden. In de ijskelder huizen tegenwoordig vleermuizen.

Ook de oever van de bovenste vijver verbergt een oud monument. Een halve eeuw geleden vormde deze vijver nog de tweede trap in een complex van vier vijvers. Het verzonken weiland aan de andere kant van de haag was toen nog een echte vijver. In de huidige vijver van Ter Rijst heerst de snoek. Deze roofzuchtige kanjer aast er op kikkers, andere vissen en uitzonderlijk zelfs op kuikens van watervogels.
 

 • Wandelpaden

  De wandelpaden zijn geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

 • Wandelknooppunten

  Knooppunten 354, 355 en 356 liggen in de buurt.

  Wandelknooppunten.be
 • Fietsroute

  Ter Rijstroute van 39 km

  Fietsroute
 • Fietsknooppunten

  Het gebied ligt tussen knooppunt 25 en 34.

  Fietsnet.be
 • Visplaats

  Op de grote vijver mag je vissen.

 • T-rest

  T-rest is een bistro-restaurant, een B&B met vijf kamers en heeft een aantal vergaderlokalen voor seminaries.

  Meer info

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Mevr. Snellings

  "Ik heb volgende reactie: vorig weekend zag ik in het park vespa's rijden en vandaag zag ik aan de hoogste vijver een Mercedes Benz Vito staan en aan de rand twee volwassen vissers en een jongen met een vislijn. Op het ogenblik dat ik op een bank aan het genieten was, reden er voor mij twee fietsers voorbij die zich even verder op een bank installeerden. Nochtans staat aan de ingangen (maar blijkbaar niet duidelijk genoeg) een verbodsteken voor voertuigen, fietsers en honden. Want die zie je daar ook met de vleet, meestal wel aan de leiband. Tegenwoordig is het schering en inslag: geen respect en het flagrant negligeren van de borden. Ik hoop dat hier in aan gedaan kan worden want een park is naar mijn mening en gevoel nog altijd iets voor wandelaars. Joggers deren mij niet, tenslotte zijn zij ook te voet. Mvg"
 • decuyper danny

  "geen aangenaam park meer wegens overlast van los lopende honden die te pas en onpas voor u voeten lopen. ik ga er elke dag mijn rondjes lopen . ik ga uitwijken naar een andere plaats want als je tegen de mensen zegt dat honden niet toegelaten zijn in het park maak men je uit voor al wat vuil is zelf niet aan leiband. dit was vroeger met de opzichters bastiaan niet waar binnen de 2 minuten wees (ij je er terecht wat mocht of niet mocht "
 • Ine

  "zou handig zijn als jullie in plaats van te melden : er is een parking, zouden melden WAAR de parking is"
 • Agentschap Natuur en Bos

  "Beste Ine, de parking is gelegen in de Kasteelstraat. Deze info is ook aangevuld op de webpagina. Vriendelijke groeten"
 • fam.Depierreux - Van Belle

  "prachtig weer gisteren, genoten van een wandeling in het park, maar spijtig dat er mensen hun honden groot en klein laten lopen en hun behoefte doen....leuk voor de kinderen die er ravotten en in zo een troep stampen...!!!!"
 • C. De Stoop

  "Vraag ivm honden. Zijn honden, al dan niet loslopend, toegelaten in Ter Rijst of niet? Beneden aan de 1ste poort op Asse-Edingen hangt een bordje "honden niet toegelaten" maar aan de parking iets hoger op in de Kasteelstraat staat niets? Mvg. Bericht gepost op 17/03/2016"
 • Agentschap Natuur en Bos

  "Beste, honden zijn inderdaad niet toegelaten in Ter Rijst. Vriendelijke groeten"
 • Mikke boxin

  "Bij mooi weer gaan enkele leden van de MH Boxing club Pepingen op zondag van 10 tot 11u30 lopen en boksen in dit mooie domein. Indien er mensen eens graag een kijkje komen nemen naar onze boks oefeningen wees niet beschaamd en kom gerust dichterbij."
 • fam.Depierreux

  "zondag gaan wandelen met de kleinkinderen, koud maar prachtig weer! reeds lezen wij opmerkingen i.v.m. honden al dat niet aan de leiband, awel inderdaad elke keer zijn er mensen die gewoon het verbod negeren.....wanneer gaan jullie er iets aan doen? mijn kleinzoontje van 3j was met een hele grote Bernische zennehond geconfonteerd geweest, die sprong op hem......natuurlijk was hij volledig in paniek........er moet eerst iets erg gebeuren voor jullie iets gaan ondernemen........triestig..... "

Ligging en bereikbaarheid

Ter Rijst is gelegen in het prachtige Pajottenland. 

Ingang

Kasteelstraat, 1670 Pepingen

Met het openbaar vervoer

Dichtstbijzijnde treinstation is dat van Edingen. Aan het station kan je belbus 732 'Pajottenland' nemen tot de halte 'Heikruis, Terrest'. Dan is het nog een kleine kilometer tot Ter Rijst.  
Bus 145 'Brussel-Zuid – Sint-Pieters-Leeuw – Herfelingen' en Lijn 160 'Leerbeek – Herne –Edingen' stoppen aan de halte 'Herfelingen 4 Armen'. Deze halte ligt op wandelafstand van Ter Rijst. Meer info: www.belgiantrain.be en www.delijn.be.
 

Faciliteiten

Er is een parking (Kasteelstraat) bij het gebied. Het park is open van 8 tot 20 uur tussen 1 april en 30 september en van 8 tot 17 uur tussen 1 oktober en 31 maart. Honden zijn niet toegelaten vanwege de reeënpopulatie.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.4 (36 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.9 (34 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.8 (33 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.1 (22 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.9 (21 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (29 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt