Pers & nieuws

Pers & nieuws

Journalisten kunnen terecht bij de woordvoerder van het Agentschap voor Natuur en Bos:

Agentschap voor Natuur en Bos
Havenlaan 88 bus 75, 1000 Brussel
pers.natuurenbos@vlaanderen.be

 • 28/06

  Eerste Rozenfestival in Coloma is schot in de roos

  Natuurbeleving

  28/06

  Eerste Rozenfestival in Coloma is schot in de roos

  Eerste Rozenfestival in Coloma is schot in de roos

  De rozentuin van Coloma in het hartje van Sint-Pieters-Leeuw is uniek door zijn grote collectie rozen. Om de tuin onder de aandacht te brengen, organiseren de gemeente Sint-Pieters-Leeuw en Natuur en Bos dit jaar samen het eerste Rozenfestival.

  Marleen Evenepoel, administrateur-generaal Natuur en Bos: “De rozentuin van Coloma is van wereldniveau. Dankzij het vakmanschap van onze groenarbeiders kan je er 3000 rozensoorten ruiken en bewonderen.  De tuin wordt geprezen tot ver buiten onze landsgrenzen en krijgt zelfs regelmatig Japanse toeristen over de vloer die perplex staan van al dat moois. Met het Rozenfestival willen we ook de mensen uit onze eigen streek tonen hoe prachtig deze unieke parel in de groene rand rond Brussel wel is.”

  Zondag boden standhouders op de rozenmarkt producten aan als rozenijs, rozengin, rozentaart, rozengelei, rozenkeramiek, rozenmeringue, rozenpunch, rozenzeep, rozenboeken, rozenbadzout, rozenolie, rozenconfetti en rozenwater. Uiteraard waren ook een aantal rozentelers aanwezig. Heel wat bezoekers gingen geïnspireerd naar huis met nieuwe rozenplanten onder de arm.

  In het kasteel en de grote tent vonden een lezing en workshops plaats. Je kon er onder andere leren hoe en wanneer je best rozen snoeit, rozenbadzout of -olie maakt of ecologisch rozen kweekt. Daar stonden de Rozenkring, de Rozenvrienden en kruidjes.be voor in.

  Marleen De Kegel, schepen van Toerisme in Sint-Pieters-Leeuw: “Ik droom al lang van een evenement als dit in de rozentuin. Het is een prachtige tuin die wat verscholen ligt in onze gemeente. Vandaag hebben heel veel mensen de rozentuin ontdekt. Ik ben een gelukkige schepen.”

  Nu zondag 30 juni vindt in de rozentuin een rozenpicknick plaats met heel wat kinderanimatie. Iedereen kan gezellig langskomen om mee te genieten van de rozen en de gezelligheid. De picknickmanden zijn volledig uitverkocht. De gemeente en Natuur en Bos zijn nu al tevreden met het resultaat van het eerste Rozenfestival. 

  Natuurbeleving
  Eerste Rozenfestival in Coloma is schot in de roos
  Eerste Rozenfestival in Coloma is schot in de roos
 • 21/06

  Lancering Natura 2000 Award 2019

  Natuurbeheer

  21/06

  Lancering Natura 2000 Award 2019

  Lancering Natura 2000 Award 2019

  De vijfde editie van de Europese Natura 2000-prijs, een erkenning voor toonaangevende prestaties op het gebied van natuurbehoud, is van start gegaan. Alle entiteiten die betrokken zijn bij activiteiten die met Natura 2000 te maken hebben, kunnen zich inschrijven voor een van de vijf prijscategorieën. Daarnaast gaat de spraakmakende “EU Citizens’ Award” naar de deelnemer met het hoogste aantal nominaties via een publieksstemming op de website van de Natura 2000-prijs. Deelnemers kunnen zich inschrijven tot en met 30 september 2019.

  De Natura 2000-prijs moet uitmuntend beheer en promotie van het netwerk belonen en de bekendheid van Natura 2000 en de voordelen ervan voor de Europese burgers bevorderen. De prijs draagt ook bij aan het vierde prioritaire gebied van het EU-Actieplan voor de natuur, de mensen en de economie dat is gericht op betere communicatie en voorlichting.

  In het kader van het Actieplan is 21 mei officieel uitgeroepen tot Europese Natura 2000-dag. Deze speciale dag wordt elk jaar gevierd met honderden publieke evenementen in heel Europa. De winnaars van de Natura 2000-prijs 2020 worden omstreeks de Natura 2000-dag van volgend jaar bekendgemaakt tijdens een speciale ceremonie op het hoofdkantoor van de Commissie in Brussel.

  Natuurbeheer
  Lancering Natura 2000 Award 2019
  Lancering Natura 2000 Award 2019
 • 19/06

  Bruegel in de steigers van de poëzie

  Natuurbeleving

  19/06

  Bruegel in de steigers van de poëzie

  Bruegel in de steigers van de poëzie

  Curator en dichter Ivo van Strijtem toont aan dat de werken van Bruegel nog steeds brandend actueel zijn. Rond de thema’s van tien Bruegelwerken zocht hij veertig hedendaagse Nederlandstalige gedichten. Zo leidt “De Kindermoord” van Bruegel je bijvoorbeeld naar de vluchtelingencrisis met Miriam Van hee’s beklijvende “de jongen met het rode shirt”.

  Ivo van Strijtem: “Pieter Bruegel is een bakermat. Hij is authentiek. We koesteren ons in zijn werk. Bij de selectie van de gedichten ging het me er helemaal niet om gedichten te vinden die Bruegels schilderijen louter illustreren of vernoemen. Geen praatje bij een plaatje. Eerlijk gezegd denk ik dat weinig of geen van de dichters Bruegel in het achterhoofd had bij het schrijven van het opgenomen gedicht. De tien schilderijen vormen evenwel het uitgangspunt. Met deze werkwijze wordt vierhonderdvijftig jaar overbrugd. Je krijgt een veelzeggend spanningsveld dat toont hoe universeel Bruegel wel is.”

  De gedichten van de veertig dichters, waaronder Lies Van Gasse, Maud Vanhauwaert, Geert Jan Beeckman, Koen Stassijns en Geert van Istendael werden op een originele manier vormgegeven in het park. Banken zeggen plop, bomen brengen een ode en er drijven zelfs verzen op de vijver. De gedichten kregen kleur. Details uit Bruegel en quotes uit de gedichten trekken ontegensprekelijk de aandacht en scherpen de lees- en kijkhonger aan in domein Groenenberg. Cultuur en natuur gaan hand in hand en zorgen voor een adembenemende ervaring.

  Naar aanleiding van de expo werd door Poëziecentrum een dichtbundel uitgegeven, waarin de tien Bruegelwerken en de veertig gedichten werden samengebracht. Hij is te koop voor slechts tien euro in de betere boekhandel en in het Kasteel van Gaasbeek.

  De expo kwam tot stand dankzij de goede samenwerking tussen Natuur en Bos en de gemeentes Lennik en Sint-Pieters-Leeuw. Bezoeken kan dagelijks in domein Groenenberg, op de grens van Lennik en Sint-Pieters-Leeuw (GPS: Kasteelstraat Lennik), tot en met 15 september. En dat helemaal gratis. Wie graag een geleide groepswandeling met Ivo van Strijtem wil organiseren, kan dat na contact via ivo.vanstrijtem@telenet.be.

  Natuurbeleving
  Bruegel in de steigers van de poëzie
  Bruegel in de steigers van de poëzie
 • 14/06

  Toerisme Limburg opent ‘Fietsen door de bomen'

  Natuurbeleving

  14/06

  Toerisme Limburg opent ‘Fietsen door de bomen'

  Toerisme Limburg opent ‘Fietsen door de bomen'

  SALK-realisatie

  ‘Fietsen door de Bomen’ is een realisatie van Toerisme Limburg en het resultaat van nauwe samenwerking. Het gaat om een SALK-project met financiële steun van LSM, de gemeente Hechtel-Eksel, Toerisme Vlaanderen en de provincie Limburg. En kwam tot stand in nauwe samenspraak met Bosland en Natuur en Bos. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts: “Vlaanderen investeert 2,7 miljoen euro in de verschillende blikvangers die het Limburgse fietsnetwerk naar een nog hoger niveau tillen. We willen zoveel mogelijk mensen verleiden om op de fiets te springen. Meer fietsers betekent ook meer gasten in de Limburgse hotels, meer volk op de Limburgse terrassen en meer klanten in de lokale handelszaken.” De gemeente Hechtel-Eksel is alvast blij met de komst van de nieuwe fietslandmark, zegt burgemeester Jan Dalemans: “Dankzij 'Fietsen door de Bomen' tillen we niet alleen onze inwoners en toeristen, maar ook onze gemeente en haar toeristisch beleid naar een hoger niveau.” “Deze iconische fietsbrug zet Hechtel-Eksel en Bosland resoluut op de kaart. De volgende uitdaging voor ons als bestuur is de verdere economische vermarkting van ons groene goud”, vult Nele Lijnen, schepen van Toerisme & Bosland aan. 

  Fietsnetwerk van de toekomst

  Het project kadert in ‘Cycling Synergy’: de strategie waarmee Toerisme Limburg een extra belevingslaag over het bestaande fietsroutenetwerk legt. Dat doen ze met een reeks sterke fietsbelevingen, zoals het intussen wereldbekende ‘Fietsen door het Water’ (#FDHW) in Bokrijk en volgend jaar ook ‘Fietsen door de Heide’ (#FDDH) in het Nationaal Park Hoge Kempen. Op die manier bouwt Toerisme Limburg verder aan het fietsnetwerk van de toekomst. Igor Philtjens: “Het fietsroutenetwerk is onze grootste troef. Daarom blijven we daarin investeren, samen met de 42 steden en gemeenten. Maar om de nummer één in fietstoerisme te blijven, moeten we ook innoveren. Dat doen we door op gekende strategische plaatsen ingrepen uit te voeren of toevoegingen te doen, die de interactie tussen fietser en landschap verder versterken. En zo zorgen voor een hefboomeffect.” 

  360°-beleving tot 10 meter hoog

  Ook het nieuwe fietspad door de bomen voegt een unieke beleving toe aan het Limburgse fietsroutenetwerk. Fietsers rijden 700 meter lang over een fietsbrug – een dubbele cirkel met een doorsnede van 100 meter – die geleidelijk stijgt (3-4%) tot 10 meter hoogte, om dan weer te dalen met dezelfde hellingsgraad. Zo krijgen fietsers en wandelaars een sensationele 360°-beleving. Om de veiligheid te garanderen, gebeurt fietsen in één richting en is er een subtiel aanwezig draadnet met een leuning voorzien. Het pad is ook voldoende breed (3 meter), zodat twee fietsers comfortabel naast elkaar kunnen rijden. De ruime breedte van het pad gecombineerd met de beperkte hellingsgraad maakt van ‘Fietsen door de Bomen’ een toegankelijke beleving voor iedereen. 

  Eén met de natuur

  Zowel bij het ontwerpen van de fietsbrug als bij de uitvoering in het bos stond respect voor de fauna en flora steeds centraal. Het project kwam tot stand met de natuur als bondgenoot en vormt een logische schakel in de ‘Cycle of Life’ van Bosland. Het bos bestaat vooral uit naaldbomen, die begin vorige eeuw werden aangeplant voor de productie van mijnhout. Door de sluiting van de mijnen zijn de naaldbomen nooit gekapt, maar door hun gelijke leeftijd zijn ze nog steeds beperkend voor de structuurontwikkeling van het bos. Die situatie helpt het project ‘Fietsen door de Bomen’ nu mee te verbeteren. Door de ingreep krijgen kleinere inheemse bomen meer plaats en licht om door te groeien, wat zorgt voor een evenwichtig bosbestand. Marleen Evenepoel, administrateur-generaal van Natuur en Bos: “Bescherming en ontwikkeling van de natuur is enorm belangrijk. Natuur en Bos werkt daar heel hard aan. Maar ik vind het ook belangrijk dat zoveel mogelijk Vlamingen van die mooie natuur kunnen genieten. Daarom juich ik dit initiatief absoluut toe. Bosland is op Vlaams niveau al een inspirerend voorbeeld en ‘Fietsen door de Bomen’ zal daar zeker nog verder toe bijdragen.” 

  Rustpaviljoen van gerecycleerde bomen

  De bomen die op de plaats van het fietspad stonden, kregen een tweede leven aan het startpunt van het traject. Daar is een informatie- en rustpaviljoen gemaakt met de gerecycleerde, gestapelde boomstammen. Bovendien blijven de naaldbomen symbolisch aanwezig. Want de nieuwe fietsbrug steunt op een constructie van 449 unieke kolommen in weervast staal, die de boomstammen van de dennen symboliseren. Zo gaat het geheel mooi op in de omgeving. “’Fietsen door de Bomen’ zal samen met de andere fietsbelevingen een multiplicatoreffect teweegbrengen voor héél Limburg. Het versterkt onze vrijetijdseconomie, wat zorgt voor extra omzet bij lokale horecaondernemers en dus ook voor belangrijke jobs. Zo verzekeren we op lange termijn onze status als hét ultieme Fietsparadijs”, besluit Igor Philtjens. 

  PRAKTISCH:

  ‘Fietsen door de Bomen’ (#FDDB) is voor iedereen vrij toegankelijk vanaf zaterdag 15 juni 2019. Het fiets- en wandelpad ligt vlakbij fietsknooppunt 272, aan het Pijnven in Bosland (Hechtel-Eksel). Bosland is het grootste avonturenbos van Vlaanderen waar kinderen de baas zijn. Deze gigantische natuurkern van 5.137 ha in het hart van Noord-Limburg strekt zich uit over de gemeenten Hechtel-Eksel en Pelt en de steden Lommel en Peer.

  Meer info: www.visitlimburg.be‘Fietsen door de Bomen’ is een project van Toerisme Limburg en wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende partners: Bosland, Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, Limburg Sterk Merk, de gemeente Hechtel – Eksel, Toerisme Vlaanderen, Toerisme Limburg, Provincie Limburg.

  Natuurbeleving
  Toerisme Limburg opent ‘Fietsen door de bomen'
  Toerisme Limburg opent ‘Fietsen door de bomen'
 • 11/06

  Ultieme poging om wilde hamsters in Vlaanderen van verdwijning te redden

  Natuurbeheer

  11/06

  Ultieme poging om wilde hamsters in Vlaanderen van verdwijning te redden

  Ultieme poging om wilde hamsters in Vlaanderen van verdwijning te redden

  Geschikt leefgebied

  De wilde hamster is al jaren een bedreigde diersoort. Enkel op bepaalde plekken in Vlaams-Brabant en Limburg werden nog enkele exemplaren gesignaleerd, waaronder de plek waar de uitzetting gebeurde actief is. Dat verhoogt namelijk de slaagkansen op instandhouding van het dier in de natuur. De laatste jaren werd enerzijds een kweekprogramma opgezet in samenwerking met de Nederlandse GaiaZOO en anderzijds sterk ingezet op het creëren van geschikt leefgebied. Het RLHV heeft daarvoor de afgelopen maanden en jaren met bevoorrechte partners zoals de VLM en de landbouwsector extra maatregelen opgezet. Om en bij de 15 landbouwers in het leefgebied sloten bijvoorbeeld een beheerovereenkomst voor de aanleg van in totaal 20,7 hectare aan luzernestroken. Andere landbouwers zaaiden 1 keer per jaar Japanse haver in. Momenteel is 50 hectare leefgebied voorzien, wat een minimumvereiste is voor de herintroductie van de groep. Om blijvend te kunnen overleven en groeien zal het leefgebied ook moeten volgen. Het is dan ook de bedoeling om op termijn verdere uitbreiding te realiseren.

  ‘Paraplusoort’

  Hamsters zijn sterk afhankelijk van akkerland. Gewassen zorgen namelijk voor voeding en beschutting tegen roofdieren zoals de vos. Hamstervriendelijk leefgebied is eveneens gunstig voor andere soorten. De wilde hamster is wat we noemen een ‘paraplusoort’: hun (voort)bestaan heeft ook een effect op onderliggende soorten, wat bijdraagt aan een rijkere biodiversiteit. Daarnaast is het telen van gewassen die geschikt zijn voor de wilde hamster gunstig voor de bodem. Onder andere bodemerosie wordt afgeremd. Om de uitgezette hamsters op te volgen, werden enkele dieren uitgerust met een transponder. Op deze manier kan de groep gemonitord worden. Zo zullen we nog beter te weten komen welke eisen de dieren aan hun omgeving stellen om zo het beheer in de toekomst te kunnen optimaliseren. 

  Dit project was een samenwerking tussen Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid, De Vlaamse Landmaatschappij (VLM), het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (RLHV), lokale wildbeheereenheden, de hogeschool PXL, een werkgroep van experten en de landbouwsector.

  Natuurbeheer
  Ultieme poging om wilde hamsters in Vlaanderen van verdwijning te redden
  Ultieme poging om wilde hamsters in Vlaanderen van verdwijning te redden
 • 07/06

  Rozenfestival ontluikt eind juni in Rozentuin Coloma

  Natuurbeleving

  07/06

  Rozenfestival ontluikt eind juni in Rozentuin Coloma

  Rozenfestival ontluikt eind juni in Rozentuin Coloma

  Een kleurenpalet aan rozen

  De Rozentuin ligt in het hartje van Sint-Pieters-Leeuw en toont de roos in al haar facetten. Van primitieve roosjes, rechtstreekse afstammelingen van de oerrozen, tot veredelde rozen die het resultaat zijn van groene spitstechnologie. Er zijn rozen uit verre landen of van bij ons. Het is een indrukwekkende collectie: 3.000 rozenvariëteiten uit 25 landen groeien er op 40.000 struiken.

  Marleen Evenepoel, administrateur-generaal Natuur en Bos: “De Rozentuin van Coloma is een parel in de groene rand rond Brussel. In juni is het er een paradijs op aarde, één van mijn persoonlijke favoriete plekjes. De grote collectie rozen is van wereldniveau. Met dit nieuwe initiatief hopen we samen met de gemeente Sint-Pieters-Leeuw meer mensen te laten kennismaken met deze prachtige tuin.”

  Het rozenfestival

  Juni is de rozenmaand bij uitstek. Dan staat de tuin in bloei en kan je er genieten van een overweldigend spektakel van geuren en kleuren. Dit jaar beslisten Natuur en Bos en de gemeente Sint-Pieters-Leeuw de Rozendagen in een nieuw kleedje te steken. Dat werd de geboorte van het Rozenfestival. Tijdens deze eerste editie valt twee zondagen op rij allerlei leuks te beleven in de Rozentuin. De komende jaren zal het aantal activiteiten opgevoerd worden.

  Marleen De Kegel, schepen van Toerisme in Sint-Pieters-Leeuw: “Met het Rozenfestival maken we de rozentuin kenbaar bij een breder publiek en creëren we meer rozenbeleving.  Daar deze prachtige tuin toch nog wat verscholen ligt in het centrum van onze gemeente, treden we de komende jaren nog meer buiten het domein en betrekken we de directe omgeving van de Rink. Fijn dat we hiervoor kunnen rekenen op de goede samenwerking met Natuur en Bos.”

  Rozenmarkt op 23 juni

  Op 23 juni vindt van 14u tot 18u een rozenmarkt plaats tussen de rozen. Je kan er de mooiste rozen kopen en vindt er informatie bij rozenverenigingen. En daar blijft het niet bij. Geef je smaakpapillen de kost en proef van rozenbier, rozentaart, rozengin, rozenijs, rozenconfituur of rozenthee. Of geniet van de weldaad van rozen met een rozenmasker, rozenolie of rozenzeep. Ook tal van andere verkoopstanden tonen hoe veelzijdig de roos is.In de tent aan het kasteel kan je gratis workshops en een lezing bijwonen. Om 14u30 heb je de keuze tussen een workshop eetbare rozenproducten en een workshop zomersnoei van rozen. Om 15u30 geeft professor Jos Rogiers een lezing over “aarde-vriendelijke rozen” en om 16u30 kan je verzorgingsproducten met rozen maken of een cursus “Van stuifmeel en stamper tot mooie sterke rozenstruiken” volgen.

  Rozenpicknick op 30 juni

  Een week later, op 30 juni, is iedereen welkom op de rozenpicknick. Gooi je picknickdeken uit tussen de rozen en geniet van (h)eerlijke streekproducten uit het Pajottenland. Picknickmanden kunnen tot 24 juni besteld worden en afgehaald worden op het Rozenfestival. Uiteraard mag je ook je eigen picknick meebrengen. Van 11u30 tot 15u kunnen jong en oud genieten van allerlei leuke activiteiten. Kinderen kunnen zich gratis laten schminken, voor een bloemenkapsel gaan, naar Bruegelverhalen luisteren of een glittertattoo laten zetten.

  Natuurbeleving
  Rozenfestival ontluikt eind juni in Rozentuin Coloma
  Rozenfestival ontluikt eind juni in Rozentuin Coloma