Pers & nieuws

Pers & nieuws

Journalisten kunnen terecht bij de woordvoerder van het Agentschap voor Natuur en Bos:

Agentschap voor Natuur en Bos
Havenlaan 88 bus 75, 1000 Brussel
pers.natuurenbos@vlaanderen.be

 • 27/08

  Opentuindag in Museumtuin Gaasbeek op 15 september 2019

  Natuurbeleving

  27/08

  Opentuindag in Museumtuin Gaasbeek op 15 september 2019

  Opentuindag in Museumtuin Gaasbeek op 15 september 2019

  Op zondag 15 september gooien we onze deuren open. Iedereen is welkom om te genieten in de Museumtuin. Ontdek de prachtige boomgaarden, moestuin en siertuin, volg een workshop waarmee je zelf in je tuin aan de slag kan, kuier langs de interessante standjes en proef van ons heerlijk fruit. Je kan op regelmatige tijdstippen gratis rondleidingen volgen en zo alles te weten komen over de Museumtuin.

  En ook aan kinderen is gedacht, ze kunnen luisteren naar leuke verhalen in de vertelhoek, glittertattoo's laten zetten of zich laten schminken. Of wat dacht je van een bijenzoektocht voor het hele gezin?

  Academie Peter Benoit zorgt voor de omkadering met dans, muziek en woord. Er valt veel te beleven, en dat allemaal gratis! Een vrije bijdrage aan de vrijwilligerskas is altijd toegestaan.

  Hopelijk tot 15 september!

  Natuurbeleving
  Opentuindag in Museumtuin Gaasbeek op 15 september 2019
  Opentuindag in Museumtuin Gaasbeek op 15 september 2019
 • 26/08

  Natuurherstel in Drongengoed

  Natuurbeheer

  26/08

  Natuurherstel in Drongengoed

  Natuurherstel in Drongengoed

  Herstel van Europese topnatuur

  Het doel van het groot heideherstelproject is om  twee bestaande heidegebieden: het militair vliegveld van Ursel en het Maldegemveld, te verbinden via een corridor van een boomrijke heide van 7,2 hectare en om de totale oppervlakte heide te vergroten met 21,3 hectare. Naast het herstel van de heide wordt ook de oppervlakte aan bosranden vergroot. Drongengoed maakt deel uit van van het Natura 2000-netwerk en deze werken kaderen in het herstel van de Europese topnatuur en zijn voorzien in het ‘uitgebreid en gezamenlijk bosbeheerplan met deel landschapsbeheerplan’ (www.natuurenbos.be/drongengoed onder ‘Nuttige links’). Gezien de grootschaligheid van de werken worden ze ook door experten opgevolgd en waar nodig bijgestuurd.

  Kap, frees-en plagwerken

  Eind augustus wordt de tweede fase van de kapwerken uitgevoerd. Vanaf september worden de boomstronken van de terreinen waar vorig jaar gekapt werd, gefreesd.  Dit is nodig om daarna een degelijk beheer van de terreinen te kunnen doen. Nadat de stronken zijn uitgefreesd, wordt er geplagd. Bij plaggen wordt de strooisellaag van de bodem afgeschraapt. Door het verwijderen van het strooisel kunnen de onderliggende zaden van o.a. heide tot ontwikkeling komen. 

  Meer natuur om van te genieten

  De werken zullen zorgen voor meer biodiversiteit. Enkele diersoorten die hiervan zullen profiteren zijn bv. insecten zoals de aardbeivlinder, het groentje en de groene zandloopkever.  Ook de hazelworm en de levendbarende hagedis hebben lichtrijke, open, zandige terreintjes nodig. Overblijvende bomen vormen dan weer een ideale uitkijkpost voor de boompieper en boomleeuwerik. Op die manier stijgt de ecologische meerwaarde van het natuurgebied, maar tegelijk wordt dit ook interessanter voor de bezoeker. Een meer afwisselend beeld van open en gesloten bos, brede bosranden en heideterreintjes is erg aangenaam om in te vertoeven. Uit een bevraging blijkt dat bezoekers van het Drongengoed dit een belangrijke meerwaarde vinden. Het recent ingerichte speelbos en de nieuwe geplande wandellussen zorgen dat de recreant nog meer zal genieten van het Drongengoed!

  Bosbalans

  Natuur en Bos zorgt voor een positieve bosbalans. Boven op de 20 hectaren die voorzien was in het beheerplan en al gerealiseerd is in omgeving Maldegem-Knesselare, werd in 2018 en 2019 al 12,5 hectare aangeplant, onder andere via plantacties met verschillende scholen. Ook de komende jaren zet Natuur en Bos verder in op bosuitbreiding.

  Hinder

  De werken kunnen sowieso tijdelijke hinder met zich meebrengen, waardoor de Drongengoedweg en parking tijdelijk moeilijk bereikbaar zijn. Natuur en Bos excuseert zich voor de hinder en dankt u alvast voor uw begrip.

  Infowandeling

  Op zondag 15 september 2019 om 9u30 organiseert Natuur en Bos een volgende infowandeling. Afspraak aan Parking Krakeel, Drongengoedweg, Knesselare (parking voorbij het Jagershof).

  Meer info

  Meer informatie vind je op www.natuurenbos.be/drongengoed.Daar vind je ook een uitgebreid verslag van een infowandeling over de werken. 

  Natuurbeheer
  Natuurherstel in Drongengoed
  Natuurherstel in Drongengoed
 • 26/08

  Wonderwoud, landen in de natuur

  Natuurbeleving

  26/08

  Wonderwoud, landen in de natuur

  Wonderwoud, landen in de natuur

  Op het Oud Vliegveld in Lochristi wordt vanaf 2021 het Wonderwoud gerealiseerd. In het plan voor de groenpool wordt van de opgehoogde landingsbanen van het ‘Oud Vliegveld’ een dichtbegroeid ‘Wonderwoud’ met verborgen plekken, waterrijke natuur en speelse routes gemaakt. Net daarbuiten wordt open ruimte voorzien waarin plaats is voor landbouw, begroeide grachten en kleine bosjes. Het contrast tussen de open ruimte buiten en het dichte bos binnenin, maakt van het Wonderwoud een plek van bijzondere natuurbeleving. In afwachting van publieke toegankelijkheid, werd een website gebouwd waarop je het laatste nieuws over de ontwikkeling van de groenpool kan volgen. Het is dus nog even wachten tot je het bos in kan, maar binnenkort vlieg je al over het gebied, want dan laten we op www.wonderwoud.gent unieke luchtbeelden op je los.Plan dus af en toe zeker al een bezoekje aan de website!

  Natuurbeleving
  Wonderwoud, landen in de natuur
  Wonderwoud, landen in de natuur
 • 13/08

  3.205 kamsalamanders krijgen nieuwe thuis in Boortmeerbeek

  Natuurbeheer

  13/08

  3.205 kamsalamanders krijgen nieuwe thuis in Boortmeerbeek

  3.205 kamsalamanders krijgen nieuwe thuis in Boortmeerbeek

  Kweekprogramma

  Alles begon met de aanleg van het overstromingsgebied dat De Vlaamse Waterweg (DVW) aanlegde aan het Zennegat in Mechelen (www.sigmaplan.be). Ruimte voor water om te voorkomen dat huizen en kelders onder water komen.

  Enige tijd voor de start van de werken werden in een oude meander in het overstromingsgebied kamsalamanders waargenomen, een beschermde salamandersoort. Aangezien door de aanleg van het gereduceerd getijdegebied het leefgebied van de kamsalamander ging verdwijnen, was actie nodig. De aanwezige dieren werden door Natuur en Bos met fuiken afgevangen. Vervolgens zette het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) een heus kweekprogramma op. Een wereldprimeur! De nakomelingen vonden een nieuwe thuis in het Boortmeerbeeks Broek. Natuurpunt zorgde daar voor een warm welkom door de aanleg van enkele bijkomende poelen.

  Boortmeerbeeks Broek

  In 2016 werden de eerste juveniele kamsalamanders uitgezet. 35 stuks om precies te zijn. In 2017 liep de kweek niet zoals gepland. Het deed het INBO besluiten om de methodiek aan te passen. Met groot succes! In 2018 konden er zo 1.229 larven uitgezet worden. In 2019 volgden er al 1.789. Op zondag 18 augustus om 14:00 krijgen de laatste 129 juveniele dieren en 23 ouderdieren feestelijk de vrijheid.

  De komende jaren wordt de populatie verder opgevolgd. Door een unieke tekening van zwarte vlekken op de gele buik kan elk dier individueel herkend worden. En zo kunnen we meer te weten komen over de overlevingskansen en de evolutie van de populatie.

  Met het Boortmeerbeeks Broek wordt een ontbrekend puzzelstuk ingevuld van de metapopulatie die loopt van Mechelen tot Haacht. De duurzame bescherming van de kamsalamander in de Dijlevallei komt hiermee een stapje dichterbij.

  Kamsalamander

  De kamsalamander is de grootste inheemse watersalamander. Het mannetje lijkt in de paartijd met hun hoge, gekartelde rugkam wel een heus waterdraakje. De soort staat op de Rode Lijst van de amfibieën en reptielen in Vlaanderen opgelijst in de categorie kwetsbaar. De voorbije decennia is de soort er sterk op achteruitgegaan.

  Natuurpunt Boortmeerbeek nodigt uit:

  Op zondag 18 augustus worden er kamsalamanders uitgezet in het Boortmeerbeeks Broek.
  Afspraak om 14u, parking met glasbollen aan Delhaize - Wespelaarse baan - Boortmeerbeek.
  Vanaf daar vertrekken we met een vrolijke stoet naar de poelen die voor de gelegenheid in een feestelijk kleedje zijn gezet. Na een woordje uitleg worden de kamsalamanders vrijgelaten, hiervoor doen we beroep op kinderen die een handje willen toesteken. En we zoeken ook nog namen voor de volwassen dieren!
   

  Natuurbeheer
  3.205 kamsalamanders krijgen nieuwe thuis in Boortmeerbeek
  3.205 kamsalamanders krijgen nieuwe thuis in Boortmeerbeek
 • 09/08

  Ook Bosland heeft zijn eerste natuuroase om in te bosbaden

  Natuurbeleving

  09/08

  Ook Bosland heeft zijn eerste natuuroase om in te bosbaden

  Ook Bosland heeft zijn eerste natuuroase om in te bosbaden

  Werkdruk, files, lawaai, toenemende verstedelijking en een overdosis aan digitale informatie zorgen voor stress, oververmoeidheid, burn-out en andere gezondheidsklachten. Nochtans ligt een deel van de oplossing binnen handbereik: de natuur.

  Daarom zet Natuur en Bos, als grootste natuurbeheerder van Vlaanderen, al jaren sterk in op natuurbeleving. In de natuurgebieden van Natuur en Bos kan je wandelen, joggen, fietsen, kamperen, spelen en ravotten. Maar zones waar de focus ligt op rust, die waren er nog niet.  

  Daarom heeft Natuur en Bos natuuroases ingericht. Stukjes stille natuur waar je je hoofd even helemaal kunt leegmaken, zonder smartphone, verkeerslawaai en andere drukte. De hemel op aarde voor wie in alle rust  energie wil gaan tanken in de natuur.  

  Op mijn job krijg ik zelden een moment om op adem te komen, maar in het bos kan ik hectische werkdagen achter me laten. Dan kom ik een uurtje of twee wandelen en neem ik op een bankje de omgeving in me op. De omringende natuur is elke dag anders en dat brengt me meteen tot rust. Met de natuuroases wil ik die ervaring delen met zoveel mogelijk mensen.”

  Marleen Evenepoel, Administrateur-generaal van Natuur en Bos

  Wat zijn natuuroases?

  Natuuroases zijn geïnspireerd op het fenomeen bosbaden, ofte Shinrin-yoku, een therapie die in de jaren tachtig ontstond in Japan als antwoord op een gebrek aan natuurbeleving (nature deficit disorder) bij stadsmensen.

  Een natuuroase is dé plek bij uitstek voor een stil, traag en meditatief verblijf in de natuur. Het is wetenschappelijk bewezen dat een bosbad van een halfuur stress vermindert en je mentale weerbaarheid verhoogt. Hoe langer het bosbad, hoe groter en langduriger de voordelen.

  Een infobord bij de start van elke natuuroase helpt je op weg. Onderweg nodigen houten rustobjecten, gemaakt door de houtateliers Sam Ponette en Nauwau, uit om te zitten, liggen, hangen, rusten. De objecten zijn gemaakt van lokaal hout en gerecupereerd havenhout van de Port of Antwerp.

  Waar ligt de natuuroase in Bosland?

  Je vindt de natuuroase van Bosland op het kruispunt van de wandelgebieden Holven - ’t Plat en Grote Hof – Hobos. Het stuk bos waar de oase ligt, is representatief voor het soort bos waar Natuur en Bos in heel Bosland naar streeft: gemengd loofhout dat in de lente frisgroen kleurt in verschillende tinten. Her en der staat een eeuwling van een inlandse den, een waar monument.

  Opening natuuroase Bosland op 10 augustus

  Benieuwd geworden? Alle natuuroases zijn nu al vrij te bezoeken en worden deze zomer en dit najaar officieel geopend.

  Wees welkom op de opening van de natuuroase in Bosland in Pelt op zaterdag 10 augustus om 10u. Plaats van afspraak is de Boemerangstraat in Pelt. Na een korte duiding wandelen we onder begeleiding van de boswachter en in bijzijn van Atelier Sam Ponette en Nauwau langs enkele elementen van de natuuroase. De wandeling van een tweetal kilometer is gemakkelijk, maar wij raden u wel aan om gemakkelijke schoenen te voorzien.

  Meer informatie:

  Vragen over de natuuroase in Bosland zijn welkom bij boswachter Eddy Ulenaers (eddy.ulenaers@vlaanderen.be of 0479 67 94 93). Vragen over de natuuroases in het algemeen zijn welkom bij Liesbet De Keersmaecker (liesbet.dekeersmaecker@vlaanderen.be of 0479 82 03 99).

  Natuurbeleving
  Ook Bosland heeft zijn eerste natuuroase om in te bosbaden
  Ook Bosland heeft zijn eerste natuuroase om in te bosbaden
 • 07/08

  Behaal de titel van Laureaat van de Arbeid

  Hout

  07/08

  Behaal de titel van Laureaat van de Arbeid

  Behaal de titel van Laureaat van de Arbeid

  Ben je op zoek naar een meer dan gewone erkenning voor je dagelijkse inzet in de brede sector die met hout heeft te maken? En dat geldt niet alleen voor de terreinwerkers. Ook administratieve inzet binnen de sector kan worden beloond. Het behalen van de titel van Laureaat van de Arbeid en een van de labels die het KIEA voorstelt, bevestigt immers de kwaliteit van je werk, benadrukt jouw talent en inzet voor jouw beroep en geeft een meerwaarde aan je loopbaan en je organisatie. Kortom, het is een titel waar je best trots op mag zijn en een teken van je kwaliteiten die een voorbeeld voor je collega’s kunnen zijn.

  Geïnteresseerd. Neem gauw een kijkje op https://iret-kiea.be/procedures/hout-sector/?lang=nl.

  Inschrijven en deelnemen kan tot 15 oktober 2019. In de loop van januari/februari worden de winnaars bekendgemaakt. KIEA organiseert een huldigingsceremonie rond het einde van de maart 2020 (onder voorbehoud).

  Hout
  Behaal de titel van Laureaat van de Arbeid
  Behaal de titel van Laureaat van de Arbeid
 • 01/08

  Uniek voor Vlaanderen: in Haspengouw wordt er tarwe geoogst met een arenstripper

  Natuurbeheer

  01/08

  Uniek voor Vlaanderen: in Haspengouw wordt er tarwe geoogst met een arenstripper

  Uniek voor Vlaanderen: in Haspengouw wordt er tarwe geoogst met een arenstripper

  De arenstripper is een maaidorser met een speciaal voorzetstuk. In plaats van het stro af te snijden, heeft de maaitafel van de arenstripper veel snel ronddraaiende tanden, die de tarwekorrel uit de aar slaat. Het stro blijft dus gewoon rechtop op de akker staan. De opbrengst van de tarweoogst is even hoog als bij het oogsten met een reguliere maaidorser.  Doordat het stro niet mee doorheen de combine gaat, kan de arenstripper vlotter oogsten dan een gewone combine.

  Het oogsten met de arenstripper is een demonstratieactie in het kader van het SoortBeschermingsProgramma voor Hamster. De wilde hamster is met uitsterven bedreigd en komt enkel nog voor in Haspengouw. De Hamster is namelijk een prooidiertje en is een gegeerde hap voor vos, buizerd en andere roofdieren. Hamsters graven ondergrondse gangen/burchten in akkers. Als na de reguliere oogst het veld kaal is, ligt die burchtingang onbeschermd en is de hamster heel zichtbaar voor deze predatoren als ze haar burcht verlaat. Doordat het stro op de akker blijft staan, is de burchtingang beschut en kan de hamster veiliger haar burcht verlaten. Dit is heel belangrijk om hamsters de kans te geven om zich voldoende voort te planten. Het voortplantingsseizoen van de hamster loopt tot september, en in die tijd kan een vrouwtje twee tot drie nestjes grootbrengen. Dankzij het oogsten met de arenstripper krijgen de hamsters dus meer tijd en kan de populatie groeien.

  Deze demonstratieactie met de arenstripper is een samenwerking tussen vier lokale landbouwers, de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), Natuur en Bos (ANB) en het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (RLHV).

  De landbouwers zijn bereid gevonden om deze nieuwe maatregel uit te testen, zegt Inge Nevelsteen van het RLHV. En daar zijn we heel blij mee. Inge is gebiedscoördinator voor het SBP hamster en coördineert deze actie.  Volgens Nevelsteen is het belangrijk dat er maatregelen voor de hamster komen die te verenigen zijn met reguliere landbouwteelten. Als er maatregelen komen zoals deze met de arenstripper, kan de landbouwer op deze percelen zijn landbouwvoering gewoon verder zetten waardoor de meerkost van deze maatregel relatief klein is. Op deze manier kunnen er meerdere hectaren hamstervriendelijk ingericht worden met een beperkte meerkost.

  De VLM test met éénjarige overeenkomsten innovatieve maatregelen. Juul Adriaens legt uit: momenteel zijn de voorbereidingen voor de opmaak van een nieuw Europees Plattelandsprogramma (voor de periode 2021-2027) volop aan de gang. Bekeken wordt hoe de huidige beheerovereenkomsten kunnen geoptimaliseerd worden opdat ze maximaal bijdragen aan de grote uitdagingen waar we voor staan: biodiversiteit, klimaat. Met deze innovatieve maatregelen kunnen we ideeën al uittesten voor ze definitief in een maatregel gegoten worden. Door met eenjarige overeenkomsten te werken, kunnen we kort op de bal spelen en aanpassen als het nodig is.

  Deze actie loopt samen met het uitzetten van hamsters eerder dit jaar, zegt Bart Tessens van het ANB. Met het oogsten door de arenstripper komt er meer dan 17 hectare geschikt leefgebied voor de hamster bij. Inge Nevelsteen vult aan: deze 17 hectare zijn het resultaat van de actie van dit jaar. We hopen deze maatregel verder uit te bouwen, zodat het oogsten met de arenstripper in hamstergebied ingeburgerd geraakt. Volgend jaar gaan we op zoek naar meer landbouwers die mee willen werken aan dit project. Geïnteresseerden mogen zich alvast melden bij inge.nevelsteen@rlhv.be.

  Natuurbeheer
  Uniek voor Vlaanderen: in Haspengouw wordt er tarwe geoogst met een arenstripper
  Uniek voor Vlaanderen: in Haspengouw wordt er tarwe geoogst met een arenstripper