Currently, there is no weather information available.

Postelse Bossen

4
 • 4.666665
 • 3.5
 • 5
 • 4
 • 3.5
 • 3.666665
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

De Postelse Bossen is een gebied dat bestaat uit vier deelgebieden: Koninklijke Schenking, Bladelse Heide, Luycksgestelse Heide en Kommiezenheide. Een prachtig wandelgebied vlakbij de abdij van Postel maar je kan er ook ruiteren via het ruiternetwerk.

De troeven

 • Mooi wandelgebied vlakbij de abdij van Postel
 • Europese topnatuur met leefgebied van gladde slang
 • Ruiteren via een ruiternetwerk
 • Via het wandelknooppuntennetwerk kan je van het ene gebied naar het andere
Toon meer informatie

Een paradijs voor dieren

De Postelse  bossen was in de 18de eeuw nog een uitgestrekt heidegebied. Nadien werd het volledig bebost. Vandaag bestaat het voornamelijk uit bos met open plekken en akkers.  Je kan hier vogels zoals zwarte specht en sperwer spotten. Maar ook andere dieren zoals boommarter en everzwijnen voelen zich hier thuis.

Luyksgestelse Heide 

De Luyksgestelse Heide ligt op de westrand van het Kempisch Plateau en maakt deel uit van een uitgestrekt en relatief weinig versnipperd, grensoverschrijdend bos- en heidegebied. De naam “Luyksgestelse Heide” verschijnt voor het eerst op de kaart van Vandermaelen (ca. 1845), waar het toponiem staat voor het uitgestrekte heidegebied ten oosten van de abdij van Postel. Een klein stukje van het gebied is open gebleven en is voornamelijk bezet met struikheide. De open plekken trekken vogels aan zoals boomleeuwerik, boompieper en nachtzwaluw. Vlinders, sprinkhanen, kevers en hagedissen  hebben hier ook hun stek.

Koninklijke Schenking en Bladelse Heide

Deze twee deelgebieden liggen vlakbij de abdij van Postel. Je kan je wandeling dus nadien perfect afsluiten met een bezoek aan de abdij. 

Kommiezenheide

Dit deelgebied is recent aangekocht en momenteel nog niet toegankelijk. 

Europese topnatuur

Het gebied maakt deel uit van een speciale Europese beschermingszone. Specifieke instandhoudingsdoelstellingen bepalen hierdoor het beheer. De naaldbossen krijgen een omvorming  naar een gevarieerd naald- en loofbos en heide. Zowel bosvogels als vogels van de  heide kunnen hiervan profiteren maar zo verbetert ook het leefgebied van de gladde slang. Door het nieuwe ecoduct over de E34 en de nodige verbindingen tussen de verschillende natuurgebieden willen we deze bedreigde en weinig mobiele soort meer kansen geven.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

De Postelse Bossen liggen in de gemeente Mol, op de grens met Nederland en vlakbij de adbij van Postel. 

Ingang

Eerselseweg thv nr 100, 2400 Mol

Parking Luyckgestelse Heide 

De parking van De Luyckgestelse Heide ligt aan de Eerselseweg thv nr 100. 

 

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.7 (3 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.5 (2 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 5 (1 stem)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4 (1 stem)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.5 (2 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.7 (3 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?