1 Context en bronvermelding

Dit document beschrijft een aantal meetvragen op basis van de gegevens van de Vlaamse bosinventaris.

Voor meer context : zie website van het Agentschap Natuur en bos

Bronvermelding : Vlaamse bosinventaris (1997-1999, 2009-2019), Agentschap voor Natuur en Bos.


2 Gemiddelde, jaarlijkse diameteraangroei

De gemiddelde, jaarlijkse diameteraangroei is het aantal cm dat een boom gemiddeld in diameter toeneemt per jaar.

Deze variabele is berekend op metingen aan levende bomen in de referentieperiode 1997-2019, en is bijgevolg gekenmerkt door de boomsoortensamenstelling, leeftijdsverdeling en het gevoerde beheer in Vlaanderen, eigen aan deze referentieperiode. Het zijn geen gemiddelde waardes van groei over de volledige levensloop van een boom.

2.1 Diameteraangroei per boomsoort

De gemiddelde, jaarlijkse diameteraangroei in Vlaanderen varieert sterk tussen de verschillende boomsoorten.

Enderzijds is dit inherent aan de boomsoort zelf (sterke versus trage groeiers), anderzijds wordt het verschil in gemiddelde aangroei per jaar mee bepaald door de groei van de - per boomsoort - meest voorkomende leeftijdsklasse in Vlaanderen in de referentieperiode. Ook verschillen in standplaats en gevoerd bosbeheer in de bestanden waar de boomsoort voorkomt, beïnvloeden de berekende gemiddeldes.

Zoals hoger reeds aangehaald zijn de cijfers een momentopname van het Vlaamse bos, en géén gemiddelde waarde over de volledige levensloop van een boom.

De gemiddelde, jaarlijkse diameteraangroei van populier is gemiddeld 0.74 cm/jaar. Voor berk is dit gemiddeld 0.25 cm/jaar. Het verschil is niet enkel het gevolg van het feit dat populier sneller groeit dan berk, maar ook van het feit dat berk vooral op armere standplaatsen voorkomt, en ook nog eens in overwegend jongere bestanden.



2.2 Diameteraangroei per diameterklasse

Onderstaande grafiek met gemiddelde diameteraangroei per diameterklasse illustreert het feit dat de leeftijdsverdeling (weerspiegeld in de diameterverdeling) de gemiddelde aangroei (bv per boomsoort) beïnvloedt.

De grootste diameteraanwas situeert zich in de diameterklasse 60-69 cm, met een gemiddelde diameteraangroei van 0.6 cm per jaar.


2.3 Diameteraangroei per boomsoort en per diameterklasse

2.3.1 Overzichtstabel

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de gemiddelde jaarlijkse diameteraangroei per boomsoort en per diameterklasse.

Belangrijk aandachtspunt hierbij is dat het aantal waarnemingen per boomsoort en per diameterklasse soms vrij beperkt is, wat invloed heeft op de nauwkeurigheid van de resultaten.

Zowel homogene als niet-homogene bestanden werden bij de analyse betrokken. Zie verder bij downloads voor info over diameteraangroei in homogene bestanden (waar de boomsoort meer dan 80% van het grondvlak inneemt).



2.3.2 Grafiek per boomsoort

In onderstaande grafiek wordt de gemiddelde diameteraangroei weergegeven voor een aantal boomsoorten, per gemeten diameterklasse van de stammen bij de eerste meting (VBI1).

Enkel diameterklassen met meer dan 15 observaties worden getoond. Voor klassen, vertegenwoordigd door minder dan 15 metingen, is de nauwkeurigheid van de schatting te laag (breed betrouwbaarheidsinterval).

Het veld Boomsoort laat toe één of meerdere boomsoorten te selecteren. Door met de muis over de curve te bewegen, verschijnt info over boomsoort, diameterklasse, diameteraangroei en aantal observaties waarop de gemiddelde diameteraangroei berekend werd.