Currently, there is no weather information available.

Vordenstein

4.14886
 • 4.449275
 • 4.17347
 • 4.042555
 • 4.171055
 • 3.64835
 • 4.283785
 • Overzicht
 • Commentaren (11)
 • Praktische info

#vordenstein, #parkvordenstein

Vordenstein is een lust voor de zintuigen. Je kan er genieten van zeldzame bomen, brede majestueuze lanen, open grasland en natuurlijke vijvers. De gerestaureerde oranjerie, de oranjerietuin en de smeedijzeren toegangspoorten geven het park extra cachet. Park Vordenstein is een oase van rust en stilte, ideaal om even weg te dromen! De ommuurde oranjerietuin met educatieve culinaire tuinen is meer dan een bezoek waard. Vrijwilligers onderhouden een groot deel van de oranjerietuin. 

 

 • Fietsers en huisdieren zijn in dit park niet toegelaten.

 • Er is opnieuw horeca in de oranjerie in Vordenstein. De concessie is voor 6 maand en mogelijks verlengbaar.  Daarna bekijkt Natuur en Bos hoe we de gebouwen klimaatbestendiger kunnen maken. Nadien bekijken we de toekomstige invulling van de oranjerie.  


Openingsuren Park Vordenstein

 • 1 maart tot 30 april: 8u tot 21u
 • 1 mei tot 15 september: 8u tot 22u
 • 16 september tot 31 oktober: 8u tot 20u
 • 1 november tot 29 februari: 8u tot 17u


Nieuws

Park Vordenstein won meermaals een Green Flag Award. Lees het persbericht > 

De troeven

 • Oranjerietuin met oa de culinaire tuinen van Cook & Herb
 • Activiteiten van Vriendenkring van Vordenstein en Peerdsbos
 • Aangenaam park om te ontspannen
Toon meer informatie

Vordenstein, een lust voor de zintuigen

Het grootste deel van het landschap dateert van 1850. In die periode werden zeldzame boomsoorten geplant, niet om economische redenen maar puur om hun schoonheid en bijzonderheid. Een opvallende verschijning is de zwarte den met een lengte van 35 meter en een omtrek van 4,5 meter. Tijdens het voorjaar zijn de bloeiende azalea’s en rododendrons een feest voor de ogen en neus. In de zomer is het dan tijd voor prachtige dahlia’s.

Oranjerietuinen, zeker een bezoek waard

De oranjerie is omstreeks 1800 gebouwd in een laat-classicistische stijl en om vorstgevoelige planten zoals sinaasappelbomen tijdens de winter te beschermen. In de tuin van de oranjerie kan je een prachtige verzameling van één- en meerjarige planten vinden. De tuin is ingedeeld in een aantal voorbeeldtuinen, zoals een kruidentuin, een vier seizoenentuin, een vijvertuin, en de culinaire tuinen van Cook & Herb.

In de oranjerietuin bewerken een aantal moestuinders ook een stukje tuin, zoals dit ook al van oudsher in deze tuin gebeurde. Vrijwilligers nemen de zorg van de kruidentuin voor hun rekening. Vanuit de oranjerietuin kan je ook de schaduwtuin bezoeken, met een verzameling van schaduwminnende planten. 

Boordevol leven

Prachtige roofvogels bouwen hun nesten in de bomen en ook de specht voelt zich in zijn nopjes tussen de oude bomen en rottend hout. ’s Nachts scheren vleermuizen rakelings over de vijvers, op zoek naar insecten. Wie heel vroeg uit de veren is, maakt kans om een ree of vos te spotten.
 

Zelf op ontdekking

Er zijn drie wandelingen: wit (1 km), rood (3,5 km) en blauw (4 km).  De witte en rode wandeling zijn ook geschikt voor rolstoelen en buggy’s.

Vordenstein is een mooi voorbeeld van Harmonisch Park en Groenbeheer waarbij we rekening houden met de noden van mens, natuur en milieu. Om van Vordenstein een ware oase van rust te maken, zijn sporten en fietsen niet toegelaten. Ook honden zijn niet welkom, zelfs niet aan de leiband. Wie met de hond wil gaan wandelen is welkom in het Peerdsbos.
 

Vordensteyn, een lusthof

Vordensteyn’ ontstond in de 14de eeuw uit het samensmelten van het ‘Hof van de Werve’ en ‘Hof van der Katen’. In de loop der eeuwen veranderde het regelmatig van eigenaar en infrastructuur maar het stond altijd bekend als een ‘hof van plaisantie’, een lusthof en buitenverblijf voor de gegoede Antwerpenaars.
 

Ben jij al vriend?

In Vordenstein zijn verschillende mogelijkheden voor vrijwilligers. Jaarlijks organiseren we verschillende activiteiten zoals wandelingen, werkdagen…. met de vriendenkring van Vordenstein en Peerdsbos. Volg onze vrijwilligers op Instagram.

Geleide wandelingen 

In Vordenstein kan je op stap in de oranjerietuin met een plantentuin- en/of natuurgids. Je kan een groepswandeling (voor maximum 15 personen) in de oranjerietuin aanvragen. De prijs bedraagt € 35.
Daarnaast zullen er ook kalenderwandelingen zijn waarvoor mensen zich individueel kunnen inschrijven. Voor deze wandelingen zal bij de start van de wandeling een bijdrage van € 2 per persoon gevraagd worden. De data zullen we aankondigen via de mailinglijst van de “Vrienden van Vordenstein”. Aanvragen en inschrijvingen voor deze tuinwandelingen gebeuren steeds via de VMPA, die instaat voor de verzekering van de deelnemers: vmpa-schoten@vmpa-vzw.be.


 

 • Toegankelijke paden

  Het park en de oranjerietuin zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn speciale parkeerplaatsen voorzien.

 • Wandelroutes in Vordenstein

  Drie bewegwijzerde wandelwegen (zie kaart). Honden zijn niet toegelaten in Park Vordenstein.

  Kaart Vordenstein
 • Geleide groepswandelingen in oranjerietuin

  Vanaf 2022 geleide wandeling met plantentuin- en/of natuurgids voor maximum 15 personen. Prijs is 35 euro. Inschrijven via vmpa-schoten@vmpa-vzw.be.

 • Groenehaltewandeling

  Wandeling van 10 kilometer door het Peerdsbos en Park Vordenstein.

  Groene Halte
 • Geleide kalenderwandelingen

  Kalenderwandelingen waarvoor mensen zich individueel kunnen inschrijven. Bijdrage van 2 euro per persoon. Data via de mailinglijst "Vrienden van Vordenstein".

 • Bistro Natuurlijk!

  Er is een tijdelijke horeca in de oranjerie.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Tom Vermijlen

  "Een mooie bestemming dankzij de combinatie van de mega-kruidentuin met het uitgestrekte park. De bediening in de bistro verloopt vlotjes en de mensen zijn er héél sympathiek. Ideaal voor een daguitstapje! Bezoek ook zeker het nabijgelegen Peerdsbos! "
 • Hans

  "Dit park is zeer de moeite voor liefhebbers van monumentale bomen. U zal een oog uitkijken als u niet oppast"
 • Benny de Groot

  "Al van jongs af aan ga ik naar Vordenstein park. Ik herinner mij nog de rust, de stilte, de kalmte. Ik nam altijd een plastiek zakje mee om mijn afval terug mee te nemen. Jammer genoeg neem ik nu een plastiek zak mee om het vuil van een ander op te rapen. Sinds de bistro is open gegaan is het over de koppen lopen, de rust en kalmte is dus verstoord. Af en toe kan je best even achterom kijken om te zien of er geen fietser je richting uit komt, hoewel dit echter niet toegelaten is. Als je niet achterom moet kijken kan je best naar beneden kijken om de hondendrollen te spotten, hoewel honden niet toegelaten zijn. Bij het ritselen in de struiken hoop je een dier te zien maar nee hoor, het zijn mensen die tot 20 meter van de paden af het bos induiken om paddenstoelen te plukken. De wind door de bomen horen waaien en de vogeltjes horen fluiten wordt ook moeilijker door de spelende kinderen die, hoewel hier geen velden voor aangelegd zijn, het nodig vinden om een potje te komen voetballen. Ook zijn er mensen die in de bomen klimmen voor een fotoshoot. Dit is allemaal gekomen dankzij de bistro, die van mijn part dan ook direct terug mag verdwijnen. De mensen hebben geen hart voor de natuur, beschadigen beplanting, gooien hun vuil op de grond en brengen een hoop lawaai mee. Sommigen komen zelfs niet voor het park maar puur voor 'een terrasje' te doen. Ga dan naar de Riddershoeve AUB. En wil je de aap uithangen? Ga dan naar het peerdsbos AUB. Hierover heb ik Natuur en Bos natuurlijk al gecontacteerd met de nodige foto's als bewijsmateriaal maar hier wordt nagenoeg niets aan gedaan en antwoord krijg ik ook niet natuurlijk. Niet enkel jammer dat het geweldig mooie park zo wordt verpest, maar ook zeer jammer dat de beheerders er niets om geven. "
 • Agentschap Natuur en Bos

  "Beste Benny, het is jammer dat u bovenstaand gevoel krijgt bij het bezoeken van ons park. Uiteraard zijn er steeds mensen die zich niet altijd aan de regels houden, en die proberen we als beheerders ook zoveel mogelijk aan te spreken en terecht te wijzen. Gelukkig zijn er nog steeds veel meer mensen die dat wel doen, en die ook erg positief staan tegenover het gevoerde beheer en de pracht en rust die het park biedt. Gelet op het steeds groter wordende patrimonium dat ons agentschap beheert, is het niet altijd mogelijk overal aanwezig te zijn. We rekenen dan ook op het nodige respect van alle bezoekers voor zowel mekaar als voor onze domeinen. Hopelijk krijgt het domein van de bezoeker ook dit respect dat het verdient. We zijn als beheerders uiteraard zeer begaan met het park. En samen met meer dan 25 vrijwilligers doen we dagelijks ons uiterste best voor het park. Gelukkig krijgen we daar van veel bezoekers ook de waardering voor, die het mogelijk maakt om met evenveel enthousiasme verder te gaan met het beheer van het park. Hopelijk kan u ondanks de onvermijdelijke tekortkomingen toch ook nog genieten van wat Vordenstein te bieden heeft. Indien u concrete zaken wil bespreken, zijn de beheerders steeds aanspreekbaar op terrein. Vriendelijke groeten "
 • Christel

  "We wilden gisteren het vordenstein park bezoeken maar moesten meteen rechtsomkeer maken. Het plan was om een lange wandeling met de hond te maken maar die bleek niet welkom. Wat is hier de reden voor ? Zijn er broedplaatsen voor vogels of iets dergelijks ? Of ligt het aan mensen die hun rommel niet willen opruimen ? gr, Christel "
 • Agentschap Natuur en Bos

  "Beste Christel, al van bij de opening van Park Vordenstein in de jaren tachtig zijn huisdieren (en ook fietsers) niet toegelaten in Park Vordenstein. Die vraag kwam er toen vanuit de bezoekers, die wilden genieten van rust en unieke natuur. Dit wordt nog steeds erg gesmaakt, want daardoor kun je soms oog in oog staan met een ree. Dat is iets minder het geval in het aanpalende Peerdsbos, waar wel honden mogen komen. Het Peerdsbos naast Vordenstein is een echt walhalla voor recreanten met huisdieren. Er is zelfs een ‘hondenbos’ aangelegd, waar de honden binnen een afsluiting vrij kunnen ravotten. Buiten dit hondenbos blijven de honden uiteraard wel aangelijnd. Er is dus voor elk wat wils in de buurt, en we proberen de kerk mooi in het midden te houden. We danken je alvast voor je begrip. Vriendelijke groeten"
 • Clerckx Alfons

  "Het verhaal van "Benny de Groot" klopt langs geen kanten. Mijn vrouw en ik gaan de laatste 3 jaar op regelmatige basis wandelen in Vordenstein. Ik ben daar nog maar een maal een fietser tegen gekomen. Honden of honden drollen ook een maal. Vooral zijn aanval op de bistro is er ver over, de mensen die het uitbaten zijn de vriendelijkheid zelf. En zijn zeker niet de oorzaak van klein afval zoals bv. lege blikjes. Mensen in bomen zien kruipen hebben we ook nog niet gezien. En mensen verder op plaatsen zien waar je niet mag komen kan je alleen als je er zelf gaat lopen. Kinderen op dat aangelegde bergje lopen er wel daar staat nu ook een plakaatje bij, dus dat hangt van de ouders af of daar andere dingen gebeuren. "
 • De Graeve

  "Dit is een bos voor dikke nekken. Onze hond is aangelijnd en dus niet gevaarlijk. Wij dachten dat een "bos" voor alle dieren was, blijkbaar is dit in Schoten een ander begrip. Mensen bekijken je zoals een zak stront als je toevallig een hond bij hebt. Mij zie je er NOOIT meer!"
 • Marc

  "Kan u de Haag aan de uitrit van de parking in de Kopstraat een 30 cm laten snoeien aub. Het is nu levensgevaarlijk om blind de baan op te rijden. Alvast bedankt en felicitaties met het vele werk dat het laatste jaar gebeurde. "
 • Carine

  "NIet iedereen is er blij mee, maar wij wel: we vinden het fijn dat er in Vordenstein geen honden zijn toegelaten. Houden zo, er zijn voldoende parken waar baasje met hun honden terecht kunnen. Dus hou Vordenstein aub hondenvrij. "
 • Mireille

  "Ik lees hier een aantal zure dingen maar geloof me : Vordenstein is puur genieten. Weinig parken waar het natuuraanbod zo ruim is. Wekelijks wandel ik er rond en tekens ontdek je nieuwe initiatieven van het parkpersoneel. Vordenstein is een domein met een ziel."

Ligging en bereikbaarheid

Vordenstein maakt deel uit van de groene gordel ten noordoosten van de agglomeratie Antwerpen en ligt in Schoten. 

Ingang

Kopstraat, 2900 Schoten

Met de tram

Neem tram 3 of tram 2 vanuit Antwerpen-Centraal tot aan de terminus op de Bredabaan (aan de Carrefour). Dan is het ongeveer 25 minuten stappen langs de Horstebaan om de ingang van Park Vordenstein te bereiken. Meer info: www.delijn.be.

Met de bus

Neem bus 600 of 610 op de Rooseveltplaats (Antwerpen) en stap af aan de Borkelstraat in Schoten. Tram 3 brengt je tot aan de terminus op de Bredabaan (aan de Carrefour). Dan is het ongeveer 25 minuten stappen langs de Horstebaan om de ingang van Vordenstein te bereiken. Met Meer info: www.delijn.be.

Met de bus kun je even stationeren voor de parking in de Kopstraat. De busparking ligt verderop.

Met de fiets

Met de fiets kun je gebruik maken van de parking in de Kopstraat, waar een kleine fietsparking is, of stop je aan een van de toegangspoorten. Fietsen zijn niet toegelaten in dit wandelpark.

Openingsuren van het park

Het park is dagelijks open van 8 tot 17 uur, in het tussenseizoen (maart-april en september-oktober) tot 19 uur en in de zomer tot 21 uur. De toegang is gratis.

Toegankelijkheid

Het park en de oranjerietuinzijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn speciale parkeerplaatsen voorzien.

Parking

Aan de ingang van Park Vordenstein in de Kopstraat is er een ruime parking voor 100 wagens en een fietsenparking.

Parkreglement

Park Vordenstein is dagelijks open van 8 tot 17 uur, in het tussenseizoen (maart-april en september-oktober) tot 19 uur en in de zomer tot 21 uur.
De toegang tot het park, de oranjerietuin, de oranjerie en de wintertuin is gratis.
Je kunt wandelen en joggen op de vele paden door de oranjerietuin en het park. Verlaat de paden aub niet, zo verstoor je het natuurschoon en de aanleg van het park en de oranjerietuin niet. Sporten en fietsen is niet toegelaten in het park.
Honden zijn niet toegelaten in het park, ook niet aan de leiband. Daarvoor verwijzen we je graag door naar het aanpalende Peerdsbos. 

Het volledige parkreglement hangt uit aan de ingang van Park Vordenstein.
Het Agentschap voor Natuur en Bos dankt je voor het respecteren van het parkreglement. Zo draag je bij tot het behoud van deze unieke oase van rust.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.4 (138 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4.2 (98 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4 (94 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.2 (76 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.6 (91 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.3 (74 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt