Currently, there is no weather information available.

De Westhoek

4.057555
 • 4.2
 • 4.04348
 • 3.69565
 • 4.285715
 • 4.5
 • 3.76923
 • Overzicht
 • Commentaren (4)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#westhoekreservaat

Benieuwd naar het oudste natuurreservaat aan onze kust. Trek er dan zeker eens op uit naar het westelijk uiteinde van onze kustlijn. Geprangd tussen De Panne en de Franse grens kan je er als wandelaar genieten van het indrukwekkende duinenlandschap van De Westhoek. Je kan er ravotten in de struinzone en misschien zie je wel een Schots hooglandrund of konikpaard langskomen.

De troeven

 • Duinen in overvloed
 • Meer dan 400 soorten planten
 • Struinzone en grenspad
 • Goed aangeduide en gevarieerde wandelpaden
 • Groene haltewandeling
Toon meer informatie

Het oudste natuurreservaat van Vlaanderen

Het Vlaams natuurreservaat De Westhoek strekt zich uit over bijna 350 hectare. In 1935 werd De Westhoek als landschap beschermd. In 1957 ontving het gebied als allereerste Vlaamse natuurgebied het statuut van staatsnatuurreservaat. Samen met het aangrenzende Calmeynbos en de Krakeelduinen, de Oosthoekduinen en de Franse duinen van Le Perroquet vormt De Westhoek het grootste aaneengesloten duinmassief van onze kust. De Westhoek maakt deel uit van de gevarieerde en uitgestrekte Duinen en Bossen van De Panne.
 

Zeg niet zomaar duin

Zeg nooit zomaar ‘zand’ tegen een duin. Zeereepduinen, loopduinen, paraboolduinen, grijze en blonde duinen: het ene duin is beslist het andere niet. Je zult versteld staan van de zeer uiteenlopende leeftijd, vorm en begroeiing van de verschillende duinzones. Min of meer evenwijdig met de kustlijn kun je verschillende ‘gordels’ onderscheiden: het strand, de voorduinen, de noordelijke pannengordel, het centrale stuifduin, de zuidelijke pannengordel en de binnenduinen.
Die pannes hebben zich inmiddels ontwikkeld tot een lappendeken van droge en vochtige duingraslanden en kalkmoerasjes met een unieke vegetatie. Het grote centraal loopduin, ook wel bekend als de Sahara, is een reusachtige zandmassa die zich onder invloed van wind van noordwest naar zuidoost heeft verplaatst. Momenteel vormt dat stuifduin, onder andere door veranderende klimaatfactoren en de afname van konijnen, zich om tot een half begroeid duin. Van op de 3 uitkijkpunten heb je een mooi beeld van het landschap!
 

Méér dan 400 soorten planten

In De Westhoek groeien meer dan 400 soorten planten. Ook heel wat bijzondere mossen, levermossen en korstmossen tieren welig in De Westhoek. De zeereepduinen zijn sterk onderhevig aan de invloeden van de wind, het verstuivende zand en het beukende zeewater. Daarom zijn die duinen aan de windzijde vrij kaal. Je treft er vooral pionierplanten aan als biestarwegras en zeeraket, soorten die weinig eisen stellen en een hoog zoutgehalte in de bodem kunnen verdragen.
De vochtige duinpannen worden veelal bedekt door een laag struweel van kruipwilg.
Daartussen groeien botanische paradepaardjes als parnassia, moeraswespenorchis, slanke gentiaan en rond wintergroen. Op de oudere, droge duinhellingen prijkt dan weer een bloementapijt van geel zonneroosje, duinroosje, gewone rolklaver en grote tijm.
 

Spotten van vogels 

Stranden en duinen zijn een ware trekpleister voor diverse vogels zoals tapuit en kuifleeuwerik en trekvogels zoals blauwe kiekendief en koperwiek. Vogelliefhebbers treffen in De Westhoek steeds een grote verscheidenheid aan: roodborsttapuit, tjiftjaf en grasmus zijn er vaste gasten. 
In het voorjaar zijn de duinpoelen van de Westhoek de ideale paaiplaats voor de Europees beschermde rugstreeppad en kamsalamander.
 

Beheer

De voorbije jaren is werk gemaakt van een nieuw beheerplan voor het gebied. De komende jaren worden er naast het onderhoudsbeheer zoals maaien, enkele grote herstelwerken uitgevoerd. Zo willen we het zeer zeldzame loopduin weer herstellen en ervoor zorgen dat de grote verscheidenheid aan duinhabitats behouden blijft. Vooral de mosduinen, duingraslanden en duinvalleien verdienen extra aandacht. In de begrazingsblokken helpen konikpaarden en Schotse hooglanders mee aan het natuurbeheer.

 • Wandelknooppunten

  Volgende wandelknooppunten vind je in De Westhoek: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 en 15 (Westkust).

  Wandelknooppunten
 • De duinen en de zee

  Deze wandeling van 7,3 km neemt je mee door de duinen van het Westhoekreservaat.

  Stappen langs de Schreve
 • Groene Haltewandeling: Westhoekreservaat en Calmeynbos

  Voor deze Groene Haltewandeling worden voornamelijk de Westhoek en het Calmeynbos in de kijker geplaatst. Vertrekpunt: Station De Panne / eindpunt: tramhalte Kerk.

  Groene Haltewandeling De Panne
 • Natuurloop

  In de prachtige Duinen en Bossen van De Panne werden maar liefst 6 looplussen uitgetekend

  Natuurlopen
 • Speelzone

  Tussen het Liguster- en Helmpad is er een speelzone van 7,14 ha. Langs het strand is er ook nog een zone van 5,10 ha.

  Kaart
 • Panne ruiterroute

  Dit is een bewegwijzerde ruiterroute van 12 km in het Westhoekreservaat en op het strand.

  Kaart
 • Vogels kijken

  In De Westhoek zijn 3 uitkijkpunten.

  Kaartje
 • Bezoekerscentrum Duinpanne

  Duinpanne ligt op wandelafstand van domein.

  Bezoekerscentrum Duinpanne
 • Dorst lessen

  Bezoekerscentrum Duinpanne beschikt over een ruime cafetaria. Ook bij de ingang aan de Duinhoekstraat (grens België / Frankrijk) vind je diverse drinkgelegenheden.

  Bezoekerscentrum Duinpanne

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Mieke

  "Fijn om verschillende uitkijkplatformen aan te treffen op onze wandeling, ze geven je een fantastisch zicht over het uitgestrekte duingebied!"
 • Kate Moermans

  "Dit natuurdomein is puur nostalgie. Als kind speelden we uren in de duinen en in het Calmeynbos. Vaak wandelden we als kind met onze ouders door het woestijnlandschap naar de Frans grens om daar traditiegetrouw een Picon Vin blanc te gaan drinken. Het landschap is ondertussen wel enorm veranderd. Het is allemaal veel meer begroeid dan toe we klein waren. Het is en blijft een interessant gebied waar je uren kan doorbrengen. Met wat geluk kom je ook de vriendelijke boswachter tegen!!"
 • regine

  "Kortom het mooiste duingebied van België! Schitterend!"
 • Wouter Michiel

  "De Westhoekduinen zijn een perfect wandelterrein met een zeer gevarieerde ondergrond. Ook joggers komen hier sterk aan hun trekken. Vooral wie vroeg of laat op de dag dit gebied verkent, wordt misschien getrakteerd op een ontmoeting met de konikpaarden of de zwarte pony's die hier behoorlijk vrij hun ding kunnen doen. Ik heb dit natuurgebied vorig jaar beter leren kennen na een kleine rondgang met de boswachter; een fijne mens trouwens. P.S. al van "geocaching" gehoord? Er ligt een toffe reeks "Zandbak"-caches te wachten op wie het wandelen wil koppelen aan een avontuurlijke zoektocht. Al wat je nodig hebt is een wandel-gps of smartphone en je gezond verstand... Doén !"

Duinpanne

In het Provinciaal Bezoekerscentrum Duinpanne ontdek je de pracht van de regio en de natuurlijke omgeving. Laat je verrassen door het unieke duin-, kust- en zeeleven. De vaste tentoonstelling is gratis en vrij toegankelijk. Scholen, verenigingen en groepen beleven een boeiend en aangepast programma na reservatie. Blijf niet enkel binnen in het centrum maar ga buiten op verkenning en ontdekking. In de groene winkel koop je fiets- en wandelkaarten, zoekkaarten, publicaties en loepjes. Kinderen leven zich uit met verschillende zoektochten. In de bar geniet je van streekbieren, fairtrade drankjes en hoeve-ijsjes. Het terras is bij mooi weer een fantastische plek!

Duinpanne ligt op 3 km van De Westhoek.

Ligging en bereikbaarheid

De Westhoek ligt geprangd tussen De Panne, de Franse grens en de Noordzee.

Ingang

Schuilhavenlaan, 8660 De Panne

Openbaar vervoer

De Westhoek is niet zo vlot te bereiken met het openbaar vervoer.
De tramhalte 'De Panne Esplanade' ligt op 1,5 km van de ingang in de Schuilhavenlaan. Vanaf de tramhalte 'Moeder Lambic' is het nog 1,4 km wandelen naar de ingang ter hoogte van de Duinhoekstraat 138. Meer info: www.delijn.be.

Het station van De Panne ligt op 2,4 km van de ingang ter hoogte van de Duinhoekstraat 138. Meer info: www.belgianrail.be.
 

Parking

Ingang Schuilhavenlaan: parking met een 10-tal parkeerplaatsen.
Ingang Duinhoekstraat 174: parking met een 20-tal parkeerplaatsen.
Aan de ingang ter hoogte van de Duinhoekstraat 138 en de Groene Biezenlaan 46 kun je heel moeilijk parkeren. Als je met de wagen komt, is het aangeraden om naar één van de twee andere ingangen te gaan.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.2 (30 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4 (23 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.7 (23 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.3 (21 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4.5 (16 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.8 (26 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt