Lopers

Natuurloop - Duinen en bossen De Panne

In de prachtige Duinen en Bossen van De Panne werden maar liefst zes looplussen uitgetekend:

  • Oranje lus (1,2 km)
  • Roze lus (2 km)
  • Paarse lus (3 km)
  • Groene lus (4,5 km)
  • Blauwe lus (6,7 km)
  • Rode lus (5,6 km)

Voor de oranje, roze, paarse en groene lus kunnen de lopers starten aan de Sporthal (Sportlaan 2, De Panne) of ter hoogte van de parking aan het bezoekerscentrum De Nachtegaal (Olmendreef 2, De Panne). De blauwe en rode lus kunnen enkel aan de parking van De Nachtegaal gestart worden.

De drie kleinere lussen zijn ideaal voor beginnende lopers zodat ze stelselmatig kunnen opbouwen. De groene lus in de Oosthoekduinen is 4,5 km en haalt dus net niet de afstand van een 'start to run'. De blauwe lus neemt de lopers op sleeptouw doorheen het Calmeynbos en een klein stukje van het Westhoekreservaat. De rode lus doorkruist het Westhoekreservaat en vergt wat meer loopervaring. Trailrunners zullen zeker en vast hun hart kunnen ophalen langsheen het rode parcours. Door de groene, blauwe en rode lus te combineren kun je maar liefst 16,8 kilometer lopen in de prachtige natuur van De Panne. Dit is op vandaag ook de 'langste natuurloop in Vlaanderen'.
Tijdens het lopen doorkruis je, naar gelang de keuze van de lus, volgende natuurgebieden:

Het Calmeynbos is een heerlijk bos van 66 hectare om te wandelen, fietsen, mountainbiken of paard te rijden. Dit duinbos herbergt een divers dier- en plantenrijk. Wie in de zomer wat schaduw wil opzoeken, kan naar hartenlust wandelen in dit gevarieerde bosgebied.

80 hectare groot en afgewisseld duin- en bosgebied waar droge mosduinen en duingraslanden de toon zetten. Kinderen kunnen naar hartenlust ravotten in één van de speelzones van het gebied! Langsheen het schilderachtige Artiestenpad ontdek je de prachtige Duinzoom Oosthoek. Dit is een van de weining intact gebleven duin-polderovergangen.

Benieuwd naar het oudste aaneengesloten duingebied aan onze kust. Trek er dan zeker eens op uit naar het westelijk uiteinde van onze kustlijn. Geprangd tussen De Panne en de Franse grens kun je er als wandelaar genieten van het indrukwekkende duinenlandschap van De Westhoek. Je kunt er ravotten in de struinzone en misschien zie je wel een Schots hooglandrund of konikpaard langskomen.

Bekijk de kaart

     
Locatie
51.088815, 2.57966
Bewegwijzering
Ja