Currently, there is no weather information available.

Zevenbronnen

3.863635
 • 4.75
 • 4
 • 2.666665
 • 4.333335
 • 3.75
 • 3.666665
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#zevenbronnen

Zevenbronnen is een uniek stukje natuur in de groene gordel rond Brussel. Geniet van de steile hellingen en het prachtig uitzicht over het landschap. Zevenbronnen is ook een ideale plek om vogels te spotten. In de lucht cirkelen roofvogels op zoek naar een prooi. In de herfst zorgen tal van watervogels voor een drukte van jewelste rond de vijvers. Je komt best gewapend met verrekijker en vogelgids.

De troeven

 • Ideale plek voor vogelwaarnemingen
 • Vijvers
 • Voorjaarsbloei
 • Prachtig uitzicht
Toon meer informatie

Hier, op een 20tal hectare, ontplooit zich een typisch oud-Brabants landschap met beboste heuvels, diepe en natte valleien en hier en daar akkers op de meest vruchtbare plekjes. Het domein is een belangrijke schakel tussen Hallerbos en Zoniënwoud.

Bloemenweelde

De begroeiing in het beboste gedeelte, zoals beuk, els, eik en gewone esdoorn, is typisch voor dit heuvellandschap. In het voorjaar geniet je van bosanemoon, wilde hyacint, gewone salomonszegel en tongvaren. De gul aanwezige plantensoorten trekken heel wat vlinders aan, waaronder de sleedoornpage en de iepenpage.

Waterpret

De naam Zevenbronnen verwijst niet naar het aantal bronnen. De middeleeuwers gebruikten wel vaker het telwoord 'zeven' om 'veel' uit te drukken. "Zevenborre" was gewoon een gebied met veel bronnen.

Zevenbronnen telt momenteel tien vijvers. Allemaal wemelen ze van het waterleven! In het parkgebied liggen drie grote vijvers en één kleine. Tijdens de zomer kun je er ’s avonds watervleermuizen zien jagen boven het wateroppervlak. De uitgestrekte vijver, ook Molenvijver genoemd, domineert het geheel. Zoals de naam doet vermoeden, dreef het vijverwater vroeger een molenrad aan.

Geschiedenis

Zevenbronnen is een cultuurhistorisch belangrijke plaats die je doet mijmeren over lang vervlogen tijden. In 1388 stichtten enkele vrome mannen een augustijnenklooster in Zevenbronnen. Dat gebied was toen nog een onderdeel van het Zoniënwoud.

De priorij kende algauw gouden tijden. Ze haalde haar inkomsten, rechtstreeks of via pachtgelden, vooral uit de land- en bosbouw, uit de exploitatie van molens en uit de viskweek in de vijvers van het domein. Van die oorspronkelijke priorij blijft vandaag niet veel meer over. De vijvers vormen wel nog altijd een belangrijk element.

 

 • Geleide wandelingen

  Er worden regelmatig gidsbeurten georganiseerd in Zevenbronnen.

  Kalender
 • Grote routepaden

  GR12 'Amsterdam - Parijs' loopt door Zevenbronnen.

  Groteroutepaden.be
 • Vissen

  Vissen kan op de grootste vijver. Dit kan wel enkel als je in het bezit bent van een visverlof.

  Visverlof

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Zevenbronnen ligt in de groene gordel rond Brussel. 

Ingang

Zevenbronnenstraat Z/N, 1640 Sint-Genesius-Rode

Openbaar vervoer

Neem bus 153 en 155 van De Lijn en stap af aan de halte ‘Oude Nijvelsebaan’. Meer info: www.delijn.be.
Ga aan het kruispunt met de Kerkeveldweg rechtdoor naar de Zavelbergweg. Sla rechtsaf bij Drève du Triage de la Bruyère. Sla linksaf bij Avenue de l'Ermitage. Aan het kruispunt met Avenue de la Corniche ga je rechtdoor. Sla rechtsaf bij Avenue des Etangs. Ga verder op Avenue de la Grande Jonction. Sla linksaf bij Zevenbronnen.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.8 (4 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4 (2 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.7 (3 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.3 (3 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.8 (4 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.7 (6 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt