Currently, there is no weather information available.

Helderbeekvallei-terril

4.293105
 • Limburg: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
 • 4.615385
 • 4.22222
 • 4.125
 • 4.42857
 • 4.11111
 • 4.166665
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Praktische info

#mijnterrilheusdenzolder

In 1997 is de mijnterril met aangrenzende gronden door de Vlaamse Overheid aangekocht van N.V. Mijnen. De totale oppervlakte van het Vlaams natuurreservaat bedraagt ongeveer
124 ha. De Limburgse mijnterrils, levende herinneringen aan het steenkoolmijnverleden van de oostelijke provincie, zijn opgewaardeerd tot waardevolle natuurgebieden en toeristische trekpleisters. Of hoe het verleden een deel van de toekomst wordt.

Limburgse weekendtip in Gaat eens Voets:https://www.gaateensvoets.com/mijn-ervaringen/europa/limburgse-weekendti...

De troeven

 • Prachtige vergezichten
 • Zeldzame vogels zoals watersnip
 • Bloeiende grasvlaktes
 • schapenbegrazing
Toon meer informatie

Fenomenale uitzichten

De mijnterrils steken meer dan honderd meter uit boven het landschap en zijn dus de ideale plaatsen om een zicht vanuit de lucht op het groene, bosrijke Limburg te krijgen.  Het uitzicht op de terril van Heusden-Zolder is zo fenomenaal dat dit plekje is bekroond met drie landschapssterren.
 

Weidse vlakten met bloeiende klavers

De mijnterril van Heusden-Zolder ligt in de vallei van de Helderbeek, die behoort tot het beekdallandschap van de Zwarte Beek.

 Het steenstort bevat leisteen en schiefer die soms harde stenen vormen maar vaak ook broos zijn en verbrokkelen. Dit verbrokkelde materiaal bevat leem dat rijk is aan mineralen en bijgevolg ook planten aantrekt die houden van voedselrijke grond. De hellingen aan de zuidkant genieten van een microklimaat met snelle opwarming.  

Als je de helling van de terrils beklimt vallen je in de zomer de weidse vlakten met witte en gele honingklavers op.  Naast de ingezaaide soorten hebben zich spontaan zeer veel speciale planten gevestigd, soorten die normaal in de kalkstreek of aan zee voorkomen.

De Mijnterril van Heusden-Zolder ligt in het Europese Vogelrichtlijngebied ‘Zwarte Beek en Militair Domein’. Je ziet hier zeldzame soorten zoals nachtzwaluw en boomleeuwerik. Ook zwarte specht, sperwer, havik, de opvallende ijsvogel en vele insecten en vlinders doorkruisen hier het luchtruim.

Schapen begrazen het terrein en verhinderen zowel bodemerosie als bosontwikkeling.

 • Wandelroute

  Wandeling door de heide.

  Routeyou.com
 • Wandelpad

  Via het wandelpad (2,5 km) vanaf de zuidvoet van de terril van Heusden-Zolder, bereik je de top tot op een hoogte van 155 m.

  Kaart Mijnterril Heusden - Zolder
 • Groene haltewandeling

  Deze terril is ook deel van de Groene Haltewandeling: Limburgse heuvels: van Bolderberg tot mijnterril. Een Groene Haltewandeling kan je gemakkelijk met het openbaar vervoer bereiken.

  Groene Halte
 • Fietsroutenetwerk

  Fietsknooppunten tussen 310 en 311.

  Fietsnet.be
 • Bezoekerscentrum De Watersnip

  De Watersnip

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Vlaeminck Patrick

  "Terug van 4 dagen fietsen in Limburg en voor de 1st x op de mijnterril geweest, prachtig gebied met mooi uitzicht vanop de top. Zelfs de heivlinder kunnen zien, een nieuwe soort voor mij"

Ligging en bereikbaarheid

De mijnterril van Heusden-Zolder ligt in de vallei van de Helderbeek, die behoort tot het beekdallandschap van de Zwarte Beek.

Ingang

Halstraat, 3550 Heusden-Zolder

Met het openbaar vervoer

De stations van Zolder of Heusden liggen het dichtst bij de Mijnterril Heusden-Zolder. Belbus 719 passeert langs het gebied. Afstappen aan halte 34 of 40. Meer info: www.belgiantrain.be en www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.6 (13 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4.2 (9 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.1 (8 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.4 (7 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4.1 (9 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.2 (12 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?