Natuurloop Schoonbeek

Natuurloop Schoonbeek

De natuuromloop van Schoonbeek bestaat uit 2 lussen.

Na een inloopstukje van ± 1,5 km vanaf de startplaats aan de sporthal (naast de kerk) in Schoonbeek kun je kiezen tussen de korte groene lus van 3,4 km en de lange blauwe lus van 6 km.

Het bosgebied van Schoonbeek is ongeveer 200 hectare groot en bevindt zich in het noordelijk stuk van Bilzen op de grens met Diepenbeek en Genk.

Het zijn vooral dennenbossen die dit gebied kenmerken. Steeds meer bekoren ook allerlei inheemse loofbomen zoals zomereik en berk de natuurliefhebber onderweg. Dieper in het bos vind je moerassige delen met verschillende vennen waar libellen en kikkers het helemaal naar hun zin hebben. Ook de heide op het voormalige huisvuilstort is intussen een schitterend natuurpareltje met tal van zeldzame planten en dieren.

Door al deze verschillende leefgebieden zijn de bossen van Schoonbeek een ware ‘hotspot’ voor de biodiversiteit. Behalve typische bosvogels en zoogdieren zoals bosuil, specht, ree, vos en eekhoorn kan je vandaag zelfs de zeldzame wespendief of das te zien krijgen.