Natuurloop Zwin

Deze allereerste grensoverschrijdende natuurloop bestaat uit maar liefst 6 lussen doorheen verschillende natuurgebieden. De afstanden kunnen ook gecombineerd worden waardoor elke loper er zijn of haar sportieve uitdaging vindt. Het afwisselende duinenlandschap, de slikken en schorren, de broedvogeleilanden van het Zwin, het zeezicht, de oude stadswallen van Retranchement en nog zo veel meer zorgen voor heel wat variatie in de verschillende parcours.

Ter hoogte van Zwinlaan starten de gele (3,8 km), rode (5,6 km), zwarte (8,9 km) en groene lus. De groene grensoverschrijdende lus van maar liefst 19,8 km kan je ook starten vanaf de parking van het Infopunt Zwin in Cadzand. Daar starten aan Nederlandse zijde ook de oranje lus van 3,5 km en de blauwe lus van 8,9 km.


Europese topnatuur

De verschillende looplussen van deze natuurloop laten je genieten van de Europese topnatuur aan beide zijden van de landsgrens.

Het Zwin klinkt iedereen bekend in de oren. De grensoverschrijdende Zwinvlakte werd de voorbije jaren gevoelig uitgebreid en hierdoor krijgt deze 345 hectare grote unieke getijdennatuur volop nieuwe kansen. Het wandel- en fietspad (waar ook de groene lus langskomt) op de nieuwe dijk biedt prachtige uitzichten op het Zwin. De slikken en schorren herbergen unieke planten- en diersoorten. Schapen en geiten helpen bij het beheer van de Zwin door op moeilijk bereikbare plaatsen zoals het broedvogeleiland en de dijken dankzij hun begrazing voor een hogere biodiversiteit te zorgen.

Minder bekend, maar minstens even mooi zijn de aanpalende Zwinduinen en -polders. Met een oppervlakte van 222 hectare vormt dit gebied een natuurlijke overgang tussen zee, strand en polder. Door deze overgang tref je er zeldzame planten zoals de slanke duingentiaan en vogels zoals de kleine zilverreiger. Landinwaarts gaan de duinen er over in weilanden en struiken en vind je een aangeplant bos, Tobruk. Het zuidelijke deel bestaat uit een voormalige strandvlakte, ook wel Kleyne Vlakte genoemd. Hier kan je heel wat vogels spotten. Mede dankzij verschillende Europese Life-natuurprojecten tussen 2006 en 2014 werden verschillende typische (duin)biotopen hersteld door Natuur en Bos van de Vlaamse overheid. Dankzij deze ingrepen komt vb. de boomkikker hier opnieuw voor. Je kan volop genieten van de Zwinduinen en -polders vanop de gele, rode, zwarte en groene lus.

Vanop de oranje, blauwe en groene lus kan je genieten van de prachtige natuur aan Nederlandse zijde. De doortocht over de nieuwe internationale dijk biedt prachtige zichten op de verbrede Zwingeul en via de blauwe lus kan je genieten van de historische wallen van Retranchement. Deze laatste vormen tegenwoordig een afwisselend natuurgebied, waar je tussen meidoornhagen, poelen en grasland kan lopen. Aansluitend heb je het mooie natuurgebied Verschepolder. Dit natuurgebied is ondanks de beperkte grootte van 13 ha een belangrijk voortplantingsgebied van o.a. de boomkikker en kamsalamander.