Currently, there is no weather information available.

Rotbroek

3.3125
 • 3.333335
 • 3
 • 3.333335
 • 3.333335
 • 3
 • 3.666665
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#rotbroek

Als je vogels wilt bewonderen, moet je vast en zeker een bezoekje brengen aan het Rotbroek. Dit overgangsgebied tussen de Vallei van de Zwarte Beek, het Zwart Water en de Demervallei wordt gekenmerkt door een uitzonderlijk goede waterkwaliteit. Ook als wandelaar zul je aangenaam verrast worden door de schoonheid van de Zelemse natuur. Men streeft ernaar de bijzondere fauna en flora van het Rotbroek te behouden en verder te ontwikkelen.

De troeven

 • Weide- en moerasvogels
 • Uitzonderlijk goede waterkwaliteit
 • Open landschap
 • Weidebeekjuffer
 • IJsvogel
Toon meer informatie

Het Rotbroek maakt samen met Gorenbroek en Sint-Jansberg deel uit van het grotere Borchbeemden.
 

Open landschap met een uitstekende waterkwaliteit

In natuurgebied Rotbroek, bij de Zwarte Beek en het Zwart Water, leven talrijke libellen en waterjuffers, zoals de weidebeekjuffer. Dit open landschap met zijn natte waterpartijen is ook een waar paradijs voor weide- en moerasvogels. Het gebied bestaat uit natte graslanden, rietland, bosjes en enkele vijvertjes. Regelmatig kun je er ook de prachtige ijsvogel bewonderen, die beken met helder water en hoge steile oevers verkiest om te broeden.

De aanwezigheid van de weidebeekjuffer en de ijsvogel zijn de levende bewijzen van de uitstekende waterkwaliteit in het natuurreservaat. Toch is de soortenrijkdom in Rotbroek nog heel wat indrukwekkender. Zo zijn bijvoorbeeld buizerd, torenvalk, sperwer, grote zilverreiger, roodborsttapuit, kievit en ree eveneens graag geziene gasten in dit natte gebied.
 

Aangepast natuurbeheer als garantie voor de toekomst

Door een aangepast natuurbeheer wil het Agentschap voor Natuur en Bos de bijzondere fauna en flora van het Rotbroek behouden en verder ontwikkelen. Graslanden worden gemaaid en begraasd, wat spontane verbossing tegenhoudt. In de winter maaien we in rietkragen, wat zorgt voor een levendig en bloeiend rietbestand en dat is op zijn beurt belangrijk voor veel planten- en diersoorten.
 

 • Bewegwijzerde wandelroute

  Vanaf de Sint-Jansberg start een bewegwijzerde wandelroute van ongeveer 5 km.

 • Fietsroutenetwerk

  Het fietsroutenetwerk passeert Rotbroek niet. Tussen knooppunt 315 en 318 kom je er het dichtst bij, ter hoogte van de Kolenbergstraat en de Van Zurpeledijk in Zelem.

  Fietsroute.org

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Dit Zelemse natuurgebied is gelegen tussen de Vallei van de Zwarte Beek, het Zwart Water en de Demervallei.

Ingang

Van Zurpeledijk (tegenover dancing Astrid), 3545 Zelem

Met het openbaar vervoer

Lijnbus 92 'Diest station-Heusden' stopt in Zelem op de hoek van de Kolenbergstraat en de Van Zurpeledijk. Vanaf daar kun je instappen op ongeveer de helft van de wandelroute door Rotbroek. Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.3 (3 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.3 (3 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.3 (3 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.7 (3 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt