Schaatszone
We hebben een twintigtal vijvers waarop eventueel geschaatst mag worden in de winter, verspreid over verschillende natuurgebieden. Schaatsen op natuurijs kan enkel wanneer het lokale bestuur van de stad of gemeente waarin de plas of vijver zich bevindt daar groen licht voor geeft en de openstelling voor zijn rekening neemt.
Hieronder vind je een lijst van onze potentiële schaatsvijvers op natuurijs, maar check steeds de communicatiekanalen van het lokale bestuur in kwestie om er zeker van te zijn dat schaatsen effectief toegestaan is. Het lokale bestuur laat eerst een grondige veiligheidscontrole uitvoeren door hun ijsmeester (Natuur en Bos beschikt zelf niet over ijsmeesters). Enkel na een positieve beslissing door het lokale bestuur mag er geschaatst worden, weliswaar altijd op eigen risico.
Als het ijs dik genoeg is én als de gemeente bevestiging geeft dat er veilig kan geschaatst worden, plaatsen we de bevestiging 'SCHAATSEN MAG' achter de schaatsvijver(s) hieronder waar het effectief mogelijk is.
Antwerpen
- Bleukensweide (Leest)
- Bootjesven (Wortel Kolonie - Wortel)
- Kesseven (Gewestbos Ravels - Ravels)
- Biesven (Merksplas kolonie)
- Peerdsven (Turnhout)
- Putse Moer (Kalmthoutse Heide - Kalmthout)
Oost-Vlaanderen
- Kraenepoel (Aalter)
- Oude Leie Machelenput (Zulte)
- Kriephoek (Gavere)
- Oude Leie Grammene en Gottem (Deinze)
- Oude Schelde 't Veer, Schijteput, Meerse (Kluisbergen en Oudenaarde)
- 't Anker (Wortegem-Petegem)
- Spaans Fort (Beveren)
Limburg
- Oud Kanaal (Bree)
- Schaatsvijver Herkenrode (Hasselt)
Vlaams-Brabant
- Kasteelvijver van Horst (Holsbeek - Sint-Pieters-Rode)
- Vijvers van Oud-Heverlee, Zilvermeer (Oud-Heverlee)
West-Vlaanderen
- Assebroekse meersen (Assebroek)
- Scheldemeersen (Avelgem en Spiere)
- Zwinduinen- en polders: hoek Bronlaan – Lippensdreef (Knokke-Heist)
Let op: natuurijs betreden in natuurgebieden waar het niet expliciet is toegelaten is levensgevaarlijk!
Op sommige plaatsen doen de aanwezige vogels er namelijk alles aan om het water hier en daar open te houden. Die open plekken (wakken) vriezen ’s nachts weer dicht, waardoor de vijver volledig dichtgevroren lijkt. Wanneer recreanten er echter over schaatsen, glijden of wandelen, zakken ze door het ijs.
Er zijn ook ecologische redenen om schaatsen op sommige plaatsen te verbieden. Voor de aanwezige planten en dieren kan een volkstoeloop op het ijs een slechte zaak zijn. Vissen, padden en kikkers worden wakker door het geluid en verbruiken (in het ijskoude water) veel te veel energie. Bovendien zwemmen vissen naar boven om meer zuurstof te happen, maar daar vriezen ze vast aan het ijs.